Finálovou Abuelo bitvu svede Popovski s Bohuňkem

04.09.2023Bára Urbanová

Bratislavský bar Cuba Libre a pražský Liquid Office se na sklonku srpna staly kulisou Ron Abuelo Battle. Netradičně pojaté slovenské a české semifinále soutěže s oblíbeným panamským rumem zaplnilo oba podniky prakticky do posledního místa a poskytlo hostům příležitost ochutnat soutěžní drinky. Zároveň mohli spolu s jejich tvůrci zkusit odhadnout, kdo jejich barmanské umění hodnotí, a v závěru večera se naživo a jako první dozvědět, kdo ze semifinalistů dostane příležitost se v listopadové finálové bitvě utkat o vítězství a výhru v podobě cesty do Panamy. 

Vstupenkou do semifinále byl pro barmany a barmanky z České republiky a Slovenska soutěžní drink namíchaný z alespoň 45 ml rumu Abuelo Añejo 7 Años, Abuelo Añejo 12 Años nebo Abuelo Two Oaks a dalších maximálně čtyř ingrediencí. Jeho recepturu museli odevzdat ve stanoveném termínu, a to spolu s fotografií koktejlu a doprovodným videem objasňujícím, jaký příběh se za ním skrývá. Odevzdanými materiály se po uzávěrce probrala sedmičlenná porota v čele s globálním brand ambasadorem rumu Abuelo Cristobalem Srokowskim a na základě originality drinku a jeho konceptu, prezentace koktejlu, storytellingu a komunikace na sociálních sítích vybrala pět semifinalistů – tři za Českou republiku a dva za Slovensko.

Jména postupujících byla oficiálně zveřejněna 16. srpna na AtBars.com, Viktória Čarnogurská (Mirror Bar, Bratislava) a Martin Popovski (Cuba Libre, Bratislava), stejně jako Adam Bohuněk (Bugsy’s Bar, Praha), František Dandáš (Becher’s Bar, Karlovy Vary) a Marek Šimůnek (L’Fleur, Praha) tak měli necelé dva týdny na přípravu na netradičně pojaté semifinále. Místo toho, aby soutěžící jeden po druhém předstupovali před porotu, utkali se v Ron Abuelo Battle. Jejich úkolem bylo absolvovat dvouhodinovou směnu v baru naplněném hosty s vědomím, že někde mezi nimi je pět porotců, kteří jejich výkon hodnotí. Kdo konkrétně je svými body za chuť drinku a jeho prezentaci, techniku práce, storytelling a v neposlední řadě také jejich osobnost a charisma může poslat do finále, ovšem neměli tušení.

El Salcita versus Panama Podcast / Ron Abuelo Battle u našich východních sousedů hostil 29. srpna bratislavský bar Cuba Libre. „Na Slovensku byl zrovna státní svátek a navíc opravdu hodně pršelo, přesto podpořit Martina s Viktorií a ochutnat jejich drinky dorazilo kolem čtyř desítek lidí. Atmosféra byla skvělá, všichni se dobře bavili, hudba hrála, doutníky se kouřily a oba soutěžící předvedli perfektní výkon,“ shrnuje semifinálové dění Kateřina Kolomá, jež je v pořádající společnosti Stock Plzeň-Božkov brand managerkou značky Abuelo.

Zatímco Viktória Čarnogurská se o přízeň poroty ucházela s koktejlem El Salcita, který namíchala z rumu Abuelo Añejo 12 Años a klarifikovaného cordialu z liči, Martina Popovského do semifinále dostal drink Panama Podcast postavený na stejném rumu. „Mým cílem bylo namíchat koktejl, který bude mluvit za samotný rum a co nejvíc vyzdvihne jeho vlastnosti. Pro mě Abuelo Añejo 12 Años nejvíc charakterizuje výrazné čokoládové aroma spolu s chutí fíků a banánů – a přesně to je cesta, kterou jsem se vydal. Zároveň jsem se rozhodl využít skryté poklady, které se v barech často vyhazují. Rum jsem infuzoval fíkovými listy, a ne plody, a na oleo saccharum jsem zpracoval banánové slupky,“ popisuje vznik svého drinku, k jehož dalším ingrediencím patří amontillado sherry infuzované kakaovými boby, čokoládová bitters a kapka solného roztoku. Zajímavé vysvětlení má Martin i pro název drinku. „Odvíjí se od prvotního záměru, že by měl drink mluvit za daný rum. Při jeho popíjení byste se měli cítit tak, jako když si pustíte podcast – akorát že se zaposloucháte přímo do samotného rumu,“ říká.

Porota se při závěrečném hodnocení nakonec přiklonila na stranu Martina. „Díky zajímavému soutěžnímu konceptu si Viktória a Martin odkroutili své soutěžní vystoupení během standardního barového provozu. Oba nás zaujali svým charisma, přístupem k drinku i jeho chutí, v celkovém součtu si ale přece jen o něco lépe vedl Martin,“ podotýká jedna z výrazných osobností slovenské nápojové scény Miro Telehanič, jenž se hodnocení slovenského klání ujal spolu s Cristobalem Srokowskim, provozovatel portálu RumRock Pavlem Ungrem, rumovým ambasadorem Pavlem Mandrlou a Martinem Vinterem, jenž ve společnosti Stock Plzeň-Božkov působí jako field sales manager on trade pro Česko i Slovensko. „Osobně jsem moc rád, že jsem mohl být v roli tajného porotce součástí téhle skvělé soutěže,“ dodává Miro a podobně to vnímá i samotný vítěz. „Soutěžní koncept byl naprosto fantastický, a to i proto, že jsme vůbec netušili, kdo nás hodnotí. Byla to záhada a zároveň obrovská zábava! Bavilo mě, že jsem nemusel nic strojeně prezentovat před porotci, ale mohl jsem se uvolnit, být sám sebou a podat stoprocentní výkon,“ shrnuje své pocity Martin Popovski.

Pesé, Pa•dri•no, nebo CZEPA? / Česká Ron Abuelo Battle následovala dva dny po té slovenské, pomyslným bojištěm se pro tři soutěžící stala 31. srpna Liquid Office v pražském Karlíně. Průběh večera byl obdobný – hostující bar se po šesté večerní začal plnit hosty, kteří mohli mezi sedmou a devátou ochutnat soutěžní drinky tří semifinalistů. Adam Bohuněk měl pro ně nachystaný koktejl Pesé, v němž Abuelo Añejo 12 Años propojil s broskvovým cordialem a kombuchou z bílého čaje. František Dandáš svůj koktejl Pa•dri•no míchal z Abuelo Añejo 7 Años, cordialu z tamarindu a papáji a Fernetu Stock infuzovaného banány a Marek Šimůnek se rozhodl snoubit stejný rum s cordialem z jahod, ibišku, čaje sencha a papáji a francouzským aperitivním vínem Lillet Blanc.

„Všechny tři soutěžní drinky respektovaly aktuální trendy, a to vizuálně, surovinami i chutí. Byly až nečekaně lehké a snadno pitelné. U mě osobně vyhrál Adamův drink, jehož chuť krásně korespondovala s chutí rumu Abuelo a dohromady s ostatními surovinami vyzněl nejvíc harmonicky. Současně mě Adam přesvědčil také svou prezentací, pohostinností a lidským přístupem. Všichni tři semifinalisté podali perfektní výkon, což dokládají i výsledky bodování, které byly velmi těsné. Kdybych si měl ale vybrat, ke kterému z trojice bych si nejraději sedl na bar, byl by to on,“ dělí se o své pocity ze semifinálové bitvy Lukáš Dvořák z baru La Casa de la Havana vieja, jenž v porotě zastával roli rumového znalce, a současně prozrazuje, co vše mohl sehrát roli v tom, že se vítězem českého klání stal právě Adam.

O jednoho víc než na Slovensku bylo nejen soutěžících, ale i porotců. Cristobal Srokowski až do poslední chvíle před všemi přítomnými tajil, že k bodům pěti členů tajné poroty, kterou kromě něj a Lukáše Dvořáka tvořili ještě spolumajitel Liquid Office David Andrle, novinářka Soňa Hanušová a Martin Vinter za Stock, se přičtou ještě body jednoho anonymního porotce, a to barmana Jardy Jeřábka z pražského baru AnonymouS. „Původně jsem si šel užít večer a podpořit kamarády, a tak pro mě role porotce byla vlastně stejným překvapením jako pro ostatní a zejména pro soutěžící, jejichž výraz při mém odhalení byl k nezaplacení,“ usmívá se Jarda a pokračuje: „Posoudit drink, techniku práce nebo charisma je samo o sobě těžké, když jsou za barem tak kvalitní lidi. O to horší je, když se znáte a musíte se oprostit od jakýchkoliv vazeb. Ale i přes zodpovědnost, kterou mi Cristobal svěřil, jsem si soutěž užil na maximum. Bylo to pro nás všechny něco nového a myslím, že takový formát soutěže si zaslouží opakování.“

Koncept soutěže zaujal i jejího českého vítěze. „Byla to velká sranda! Když se ohlédnu zpátky, říkám si, že ty dvě hodiny utekly sakra rychle,“ říká Adam Bohuněk a pokračuje: „Nejvíc mě potěšilo, kolik lidí se přišlo podívat. Viděl jsem mezi nimi hodně kamarádů, rodinu, naše stálé hosty, ale i spoustu nových tváří. Velkou radost mám samozřejmě z toho, že se mi povedlo obstát v takové konkurenci a vyhrát. Kdyby byl vítězem Mára nebo Fanda, vůbec bych se nedivil – oba byli skvělí. Zároveň si moc vážím zpětné vazby od všech porotců, je pár věcí, na kterých musím ještě zapracovat. Mým nejbližším cílem je teď úspěšně spustit v Bugsy’s nové koktejlové menu a současně za začít chystat na česko-slovenské finále.“

Ještě před finálovým kláním / Závěrečná Ron Abuelo Battle se odehraje 10. listopadu v Praze a že půjde o vyrovnaný souboj potvrzuje i Martin Vinter, jenž měl kromě Cristobala jako jediný porotce možnost hodnotit slovenské i české semifinále. „Drinky, které nám oba finalisté namíchali, byly stejně jako jejich prezentace na velmi vysoké úrovni, a tak je těžké odhadovat, komu se bude ve finále dařit lépe. Osobně se už moc těším na Bar Convent Berlin, kde budou Martin a Adam součástí stánku značky Abuelo, stejně jako na všechny promo aktivity, které nám v průběhu října představí. Samotná Ron Abuelo Battle pak bude super vyústěním celého soutěžního období,“ říká.

Finále bude mít opět podobu dvouhodinové směny ve vybraném baru, předcházet mu ale bude celá řada dalších bodovaných aktivit. „Oba finalisté od nás obdrží budget ve výši 1000 eur, který by měli v průběhu října využít k propagaci svého koktejlu, a to zdaleka ne jen na sociálních sítích. Jejich úkolem bude uspořádat guestbartending nebo i jinou formu eventu, vytvořit speciální menu či speciální servis svého koktejlu a zapracovat na tom, aby se jejich drink a s ním i rum Abuelo dostaly do co nejširšího povědomí. Body, které za to obdrží, budou tvořit 50 % jejich závěrečného hodnocení,“ objasňuje Kateřina Kolomá. Kdo chce být v obraze, měl by v daném období sledovat sociální sítě a příspěvky s hashtagem #RonAbueloCocktailBattle či odkazy na @RonAbueloEurope, @RonAbueloCzech a @Csroko.

Oběma finalistům jde o hodně – vítěz se za odměnu v únoru 2024 vydá na cestu do Panamy. V doprovodu Cristobala Srokowského se podívá nejen do palírny a míst spojených s výrobou rumu Abuelo, ale také do Panama City, k Panamskému průlivu a na civilizací nedotčené ostrovy, které obývají indiáni.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat