Nikka Perfect Serve letos ve znamení The Other Half

05.09.2023AtBars

Už potřinácté mají barmani a barmanky z České republiky možnost zúčastnit se soutěže, která není pouze o koktejlech, ale také o pohostinnosti a umění čelit za barem nepředvídatelným situacím. Přesto má Nikka Perfect Serve i své koktejlové téma, které pro letošní rok zní The Other Half.

Specifikem Nikka Perfect Serve je průběh soutěžního vystoupení, v němž svou důležitou roli sehrává tříčlenná porota. Místo toho, aby porotci pasivně sledovali přípravu drinku a zapisovali si body do hodnoticí tabulky, rozehrávají různé modelové situace, na něž jsou soutěžící nuceni reagovat. „Je to vlastně úplně stejné jako každý večer za barem – přihodit se může prakticky cokoliv,“ říká Kryštof Hordina, whisky ambasador společnosti Ultra Premium Brands, jež Nikka Perfect Serve v České republice pořádá, a pokračuje: „Důraz je kladen mimo jiné na pohostinnost, která je pro japonské barmanství klíčová a odráží dva základní principy – omakase a ichi-go ichi-e.“

O koktejly jde ale samozřejmě také – už jen proto, že jeden takový je pro barmany a barmanky vstupenkou do finále. Téma třináctého ročníku Nikka Perfect Serve zní The Other Half. „Vzdáváme jím hold společnosti Nikka, která od samého počátku budovala most mezi Skotskem a Japonskem. Inspiraci lze ale nalézt i v příběhu lásky mezi jejím zakladatelem Masatakou a jeho ženou Ritou, dvou palírnách Joiči a Mijagikjó, ale také ve vztahu mezi single malt a zajímavou řadou blended whisky Nikka, v nichž se snoubí sladové a obilné whisky vyráběné tradičními i inovativními způsoby, nebo v použití destilačních kotlů a kolon. V historii společnosti a v jejích produktech lze zkrátka dvou polovin jednoho celku nalézt celou řadu,“ podotýká Kryštof Hordina, jenž je připraven zodpovědět všechny dotazy potenciálních soutěžících na e-mailu krystof.hordina@upb.cz.

Úkolem barmanů a barmanek je vytvořit „druhou polovinu“ whisky, ginu nebo vodky Nikka. „Svou kreativitu a porozumění značce prokážou tím, že spojí čistou porci svého oblíbeného produktu Nikka s míchaným nealkoholickým nápojem, který zvýrazní, sladí anebo doplní chutě čistého destilátu, a vytvoří tak harmonický a komplexní zážitek. Zkrátka Nikka a její druhá polovina!“ objasňuje zadání whisky ambasador a pokračuje: „Soutěžící, kteří se chtějí do soutěže přihlásit, tak mohou učinit pouze jednou jedinou cestou – na stránkách nikkawhisky.eu v záložce Nikka Perfect Serve. Registrace je otevřena do 9. října, poté už bohužel nebude možné se do soutěže jakkoliv přihlásit.“

K datu uzávěrky je potřeba na webu značky Nikka vyplnit základní osobní údaje, popsat myšlenku soutěžního servisu, propojení konkrétního produktu s vytvořeným nealkoholickým nápojem a připojit jeho recepturu. Z přihlášených barmanů a barmanek bude vybráno deset finalistů, kteří se 6. listopadu v pražském Café Baru Pilotů postaví porotě. Během patnáctiminutového soutěžního vystoupení porotcům v kontextu situace, kterou rozehrají, namíchají dva různé koktejly zvolené tak, aby korespondovaly s rolí, kterou daný porotce ztvárňuje, a nádavkem svůj The Other Half servis. Pracovat budou moci pouze s tím, co najdou za barem, přinést si smějí pouze to, co potřebují na namíchání a servis svého soutěžního drinku. Vlastní barmanské pomůcky jsou povoleny. Součástí hodnocení budou i znalosti, a tak se soutěžící musejí připravit na otázky týkajících se historie, výroby nebo širokého sortimentu, kterým značka Nikka disponuje.

Na toho nejlepšího z deseti soutěžících čeká 3.–4. prosince světové finále Nikka Perfect Serve, které se uskuteční v San Francisku, a na jeho vítěze a druhého v pořadí pak výlet do Japonska, kde kromě míst spojených se značkou Nikka navštíví také vybrané bary. Těšit se z této výhry mohl i loňský český vítěz Nikka Perfect Serve Jan Vlasák, jenž v mezinárodní konkurenci skončil druhý. „Nikka Perfect Serve svým účastníkům nastavuje pomyslné zrcadlo, takže bych účast v soutěži určitě doporučil všem barmankám a barmanům, kteří se chtějí dozvědět víc o sobě samých. Není totiž o bodech a prezentačních dovednostech, ale o lidech a jejich povahách. Umí prověřit schopnost barmana naladit se na hosty a poskytnout jim zážitek nejen drinkem, ale i svou společností. Mně osobně pomohla změnit přístup k práci, hostům, ale i sobě samému. A už samotná účast v národním finále je velká zkušenost a zároveň zábava,“ říká.

Stejné benefity a nádavkem ještě spoustu zajímavých informací nabídne masterclass, který v rámci českého národního finále povede Nikka Whisky Hospitality Advocate a duchovní otec projektu Nikka Perfect Serve Stan Vadrna. I on se zaměří na druhou polovinu, povede jej totiž na téma The Art of Face Reading – How to read your other half as an open book.

@mohlo by vás zajímat