Plantation našel ideální doprovod v pairing choco

22.11.2023AtBars

K vhodným partnerům do páru k rumu jednoznačně patří čokoláda. A Plantation XO 20th Anniversary, vlajková loď celého Plantation portfolia, se nově pyšní takovou, která pod rukama čokoládového alchymisty Daniela Syrového vznikla přímo pro něj. Spojení obou chutí přináší zážitek pro všechny smysly.

Česká republika je vůbec první zemí na světě, kde byla pro Plantation XO 20th Anniversary speciální pairing choco připravena. „Nápad vytvořit speciální čokoládu v nás klíčil už dlouho, de facto od převzetí distribuce značky Plantation společností Ultra Premium Brands na jaře loňského roku,“ říká brand managerka Katy Youngová a pokračuje: „Věděli jsme, že pro rumy s tak obrovskou rozmanitostí chceme vytvořit něco speciálního, co bude ladit s jejich unikátností. Zaměřili jsme se v první řadě na vlajkovou loď celého Plantation portfolia, variantu XO. Oslovit jsme se rozhodli Dana Syrového, který se po seznámení s příběhem rumů Plantation rád pustil do díla. Danovi jsme na kreativní tvorbu dali dostatek času, na dokonalost se přece nespěchá!“

Daniel Syrový není jen čokolatiér. Mluví se o něm jako o čokoládovém alchymistovi, a to zejména proto, že při tvorbě svých čokolád používá celou řadu bylin a zpracovává je neobvyklými technikami podobnými těm, které dříve využívali skuteční alchymisté. Při své práci ctí tradiční pravidla, zároveň k ní ale přistupuje s notnou dávkou kreativity a nebojí se zkoušet nové věci, postupy nebo technologie. „Stejný přístup uplatňuje i Alexandre Gabriel při tvorbě rumů. V tom mají oba jasnou podobnost, a i to bylo jedním z důvodů, proč jsme se spojili právě s Danem,“ dodává Katy Youngová.

Boby z Karibiku plus dvaadvacet botanicals / Dan Syrový se výrobě unikátních pairing choco věnuje už patnáct letO té pro rum Plantation XO 20th Anniversary měl od samého počátku jasnou představu. Jeho cílem bylo vytvořit sametově jemnou čokoládu, v níž se budou rafinovaně prolínat chutě Karibiku a Francie, tedy klíčových zemí pro rum Plantation. „Prvním krokem byl výběr kakaových bobů. U něj je pro mě vždy zásadní země původu, chocolate terroir. V případě Plantation XO 20th Anniversay tvoří tělo čokolády kakaové boby z Karibiku. Zapojil jsem do ní ale také dvaadvacet druhů koření a bylin z již zmíněných zemí, klíčových pro tento konkrétní rum. Mezi nimi například nové koření, hřebíček a květ skořice a dále slaný karamel a levanduli,“ poodhaluje složení receptury Daniel Syrový s tím, že každá ze složek výsledné chuti dodává malý střípek. Ty se pak poskládají do dokonalé mozaiky a je čirá radost snažit se objevovat její jednotlivé aspekty.

Ačkoliv v rámci vývoje ideálního partnera do páru k rumu Plantation XO 20th Anniversary vzniklo několik odlišných variant čokolád, na favoritovi se všichni shodli poměrně záhy a jejich volbu při ochutnávkách potvrdil i master blender, majitel a zakladatel značky Plantation Alexandre Gabriel. „Jako tvůrce rumů dokáže rozeznat i ty nejjemnější chuťové stopy. Bylo tak velice zajímavé pozorovat ho při degustaci čokolád. Z vítězné čokolády byl nadšený. I podle něj vznikla perfektní dvojice, která spolu dokonale souzní,“ těší se z výsledku Katy Youngová a pokračuje: „Alexandre Gabriel nám zároveň potvrdil, že toto konkrétní výjimečné spojení má rozhodně potenciál prosadit se i na dalších trzích. Zda a kdy k tomu dojde, je zatím otázkou, ale rozhodně k tomu máme dobře nakročeno.“

Harmonie chutí i mezi Zemí a duchem člověka / Párování rumu a čokolády spojuje dvě bohaté chutě do harmonického souznění na jazyku a požitek z obou se násobí. Vzájemně se podporují a rozvíjejí své tóny a charakteristiky. Kombinace rumu Plantation XO 20th Anniversary a 55% mléčné čokolády s tóny karamelu, kampotského pepře, květu skořice a levandule to jednoznačně potvrzuje. Navíc zaujme i na pohled. Vytvarována je tak, aby ji bylo možné zavěsit na okraj sklenky, a zdobí ji reliéf totemu. Jde o symbol rumů Plantation, který byl nalezen ve starých dokumentech o africkém dědictví Karibiku a představuje harmonii mezi matkou Zemí a lidským duchem. „Stejnou harmonii vytvořilo nové spojení Plantation XO 20th Anniversary a pairing choco. Jejich spojení je zážitkem, který udělá z popíjení rumu jedinečný rituál, při kterém mají všichni šanci jít víc do hloubky a všechny aspekty důkladně prozkoumat,“ podotýká Katy Youngová.

Doporučený postup při párování Plantation XO 20th je velmi jednoduchý. „Nejprve zavěste čokoládu na okraj sklenice. Přivoňte si a objevujte jejich společné aroma. Ukousněte kousek čokolády a nechte ji zcela rozplynout v ústech. Dopřejte si doušek rumu a vychutnávejte nové chuťové tóny čokolády i rumu,“ doporučuje čokoládový alchymista Dan Syrový.

Jako dárek i pro barové hosty / První pairing choco jsou pro milovníky rumů dostupné od listopadu 2023. K mání jsou v balení po osmnácti kusech, a to jako dárek k nákupu rumu Plantation XO 20th Anniversary v prodejně Warehouse#1 v pražském Karlíně nebo v jejím e-shopu. Možnost vychutnat si tento rituál mají ale i hosté vybraných barů a restaurací po celé ČR. „Chceme, aby si lidé mohli vychutnat toto spojení i v barech, které pracují s prémiovými rumy, tedy i s rumy Plantation. Podrobnosti lze domluvit s obchodními zástupci Ultra Premium Brands,“ objasňuje Katy Youngová. „Jsem moc ráda, že se prvotní myšlenku podařilo dotáhnout do tak skvělého konce. Vzniklo spojení, které si, věřím, užije každý, kdo ochutná. Souznění rumu a čokolády pootevírá dveře do rumového světa i těm, kdo v něm nejsou jako doma. Naopak pro rumové znalce nabízí zcela nový zážitek a možnost poznat nové stránky obou lahůdek. Na začátku stojí know how Alexandra Gabriela a jeho týmu a jejich řemeslnost, ze které vznikají skvělé rumy. Mám velkou radost, že jsme mohli Plantation XO 20th Anniversary propojit s tvorbou Dana Syrového, která stojí na stejných principech. Věřím, že toto lahodné spojení bude sklízet úspěch u Čechů a časem třeba i za hranicemi naší země,“ uzavírá.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat