Kofola se chystá vstoupit do pivního segmentu

23.11.2023AtBars

Kofola ČeskoSlovensko se rozhodla rozšířit svůj záběr o pivo. Umožní jí to koupě většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, které patří značky Holba, Zubr a Litovel. Dokončení transakce, jež podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku.

Pivovary CZ Group jsou pátou největší pivovarnickou skupinou v Česku, svým letošním ročním výstavem překročí produkci 800 000 hl, z čehož více než třetina míří na exportní trhy. V pivovarech v Hanušovicích, Přerově a Litovli společnost zaměstnává téměř 500 lidí. „Záleží nám na tom, aby byla zachována řemeslná tradice vaření piva, stabilní vztahy se zákazníky, dodavateli i zaměstnanci a společenská odpovědnost firmy. To vše byla při jednáních o prodeji důležitá kritéria. Jsme rádi, že jsme našli partnera, který nám pomůže zachovat a dále rozvíjet kvalitu našich piv, a zároveň posílí i jejich obchodní expanzi,“ komentuje transakci místopředseda představenstva Pivovary CZ Group Ing. Jaromír Dvorský.

„V Kofole jsme se naučili rozvíjet tradiční a lokální značky se silným příběhem. Když se objevila příležitost investovat do pivovarů, které vyrábějí značky s dlouhou historií, za nimiž stojí poctivé řemeslo a moderní výrobní zázemí, neváhali jsme. Věříme, že zkušenost našich lidí může pomoci k jejich rozvoji,“ komentuje vstup do nového nápojářského segmentu generální ředitel skupiny Kofola Jannis Samaras s tím, že s ohledem na specifika pivního trhu a s pokorou k umění zaměstnanců pivovarů zůstanou Pivovary CZ Group samostatně řízeným pilířem Kofoly. Podobně to vnímá také René Musila, jeden ze zakladatelů a provozní ředitel skupiny Kofola, který se po dokončení akvizice postaví do čela pivního pilíře. „Přestože nám primárně nejde o přímé synergie s naším dosavadním nealko byznysem, i pivní průmysl má nějaké společné rysy s nápojovou branží. Naším cílem je podpořit um a kvality českých pivovarů. Byla by škoda, kdyby tradiční české značky přešly do rukou zahraničních investorů,“ říká.

Za akvizicí společnosti Pivovary CZ Group stojí kromě rodinné nápojářské firmy ještě dva menšinoví podílníci. Kofola ČeskoSlovensko, a. s., se stane 51% vlastníkem pivovarské společnosti, dalšími spolupodílníky budou investiční skupina RSJ, jíž připadne 29% podíl, a Úsovsko, a. s., jejíž podíl bude činit 20 %. „Vstup do lokálních pivovarů je dalším dílem skládačky naší dlouhodobé strategie private equity fondů a jsme rádi, že jsme mohli se společností s takovým renomé, jako je Kofola, spojit síly,“ komentuje novou spolupráci Matěj Kumstýř, asset manažer investiční skupiny RSJ, jež spravuje široké portfolio investic v ČR i zahraničí a zaměřuje se kromě jiného na podporu českých a regionálních perspektivních firem.

Smluvní strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat. Platná je s jedinou odkládací podmínkou, kterou představuje schválení antimonopolních úřadů. Její dokončení se tak předpokládá na počátku příštího roku.

@mohlo by vas zajimat