Vánoce teprve přicházejí! Tentokrát ty Barmanské

03.01.2024Bára Urbanová

Nitranský bar Záhir se 10. ledna po pětileté pauze stane opět kulisou pro oslavu barmanů a barmanského řemesla. Během vzdělávací části programu na téma Tribute to white jackets promluví osm barmanských osobností a stejně silná sestava se večer postaví také za bar.

Nápad uspořádat v Záhiru Barmanské Vánoce před lety majiteli tohoto nitranského baru Luboši Ráczovi vnukl George Němec, v té době ještě globální ambasador Becherovky. Poprvé se uskutečnily zkraje roku 2015, za bar se tehdy kromě Luboše a George postavila ještě Katka Kluchová coby ambasadorka ginu Beefeater. Partnerem akce se tak vcelku logicky stala společnost Pernod Ricard Slovakia, která ji následně podpořila i v dalších čtyřech ročnících, během nichž se za bar v Záhiru postavily ještě další barmanské osobnosti jako třeba Stan Vadrna, Erik Lörincz či Charles Schumann.

Zavedenou tradici přerušil covid a nakonec se vynucená pauza ještě o něco protáhla. „Myšlenkou vrátit se k pořádání Barmanských Vánoc jsem se zabýval už vloni, nakonec jsem to ale vzdal, protože jsem po náročném roce potřeboval trochu vypnout a podvědomě jsem cítil, že další rok bude ještě náročnější,“ ohlíží se zpět Luboš Rácz. „Teď mám ale po boku skvělé lidi, kteří mi svou energií a nasazením ukazují, že je důležité se nevzdávat a pokračovat ve skvělých projektech, které přinesou hostům zážitek a spojí barovou komunitu, aby zažila něco výjimečného,“ dodává.

Šestý ročník Barmanských Vánoc je naplánován na 10. ledna a slibuje zajímavou podívanou. Pozvání k účasti opět přijali George Němec, Stan Vadrna a Erik Lörincz. Z původní sestavy bude chybět pouze Katka Kluchová, která bar dočasně vyměnila za mateřství a péči o malou dcerku. Na seznamu hostujících osobností jsou ale ještě čtyři další hodně zajímavá jména. „Napsal jsem do Schumanns baru, jestli by neměl některý z barmanů chuť s námi tento výjimečný večer strávit. Napsali mi, že přijede Charles osobně. Jeho chuť dorazit znovu do Nitry mi vyrazila dech. Je obdivuhodné, že ve svých 83 letech má stále chuť rozdávat svou přítomností inspiraci mladým barmanům,“ podotýká Luboš Rácz. Už tak silnou sestavu ještě doplní manager karlovarského Becher’s Baru Víťa Cirok a Maroš Potůček, jenž kdysi v Záhiru začínal a nyní vede barový tým londýnského Termini. Z největší dálky pak do Nitry dorazí Rogerio Igarashi Vaz z tokijského baru Trench.

Všichni vyjma Charlese Schumanna, který bude ale také přítomen, se večer mezi osmou a půlnocí postaví v Záhiru za bar. Společné guest shift bude ovšem předcházet vzdělávací část, kterou bude hostit Divadlo Andreja Bagara. Každý z hostů do ní přispěje půlhodinovým seminářem na téma Tribute to white jackets. Jako první se v 11 hodin slova ujme Rogerio, po něm se na pódiu vystřídají Stan, Maroš, Víťa, Erik, George a Luboš a sérii prezentací ve 14.30 uzavře rozhovor s Charlesem Schumannem, jehož vedení se se svým osobitým stylem ujme Stan Vadrna.

Kapacita seminářů je omezena na 130 osob, proto je potřeba si zajistit vstupenku předem. Stačí napsat na e-mail barmanskevianoce@barkultur.sk, uvést své jméno, bar a město. Následovat bude potvrzení rezervace a informace o platbě. Cena vstupenky činí 45 eur a zahrnuje dva drinky v rámci vzdělávací části, garantovaný vstup na guest night s možností rezervace místa u stolu a jeden drink v baru. S ohledem na omezený počet míst ovšem platí jednoduché pravidlo first come, first serve. Drink si i letos bude možné dát také ve speakeasy baru, který má své místo v suterénní chodbě. Na starost si ho vezme Zoltán Nagy z budapešťského Boutiq’ Baru. „Je to takové místo, kde se můžete zašít, když si potřebujete oddechnout od hlučného baru, v klidu si popovídat nebo se třeba i jen tak sám příjemně opít. To ale asi nehrozí, protože česko-slovenská barová komunita má co oslavovat,“ uzavírá Luboš Rácz.

@mohlo by vas zajimat