Na Bottled Alive přijedou vinaři z devíti zemí

06.01.2024AtBars

V Táboře se 19.–20. ledna uskuteční vinný festival Bottled Alive. Účast na něm přislíbilo devět desítek malých a středních vinařů, kteří na svých vinicích hospodaří ekologicky a ve sklepě kromě malého množství oxidu siřičitého do vína nic nepřidávají ani z něj nic neodebírají.

Festival naturálních vín se letos uskuteční už posedmé. Za dobu své existence se neuvěřitelně rozrostl, letos se ho zúčastní devadesát vinařů z devíti zemí, kromě Čech a Moravy také ze Slovenska, Rakouska, Německa, Slovinska, Maďarska, Itálie, Francie a Portugalska. „To, co před sedmi lety začalo jako malé setkání pro třicet vinařů a stovku návštěvníků, vyrostlo v akci, o které je ve vinařské Evropě slyšet. Kromě velkého zájmu vinařů přitahuje také vinné profesionály a obchodníky od Tchaj-wanu po Oregon. Náš festival je hlavně o společném prožitku, přátelské atmosféře a sounáležitosti, ale také o byznysu a kontaktech,“ přibližuje Bottled Alive jeho organizátor Jan Čulík.

Hlavní páteční událostí bude degustační večeře v restauraci Goldie nazvaná Dobrá vinice: Pocta Petrovi Nejedlíkovi. Koná se na počest vloni zesnulého vinaře, jenž patřil k pionýrům naturálního vína na Moravě. Účastníci degustace, která proběhne za účasti jeho ženy Andrey a národní sommelierky Kláry Kollárové, budou mít možnost ochutnat staré ročníky vín Petra Nejedlíka včetně legendární Oxany 1997. Na pátek je naplánován rovněž workshop lihovaru Landcraft a žernoseckého vinařství Porta Bohemica zaměřený na vermuty. Konat se bude od 18 hodin ve Vinotéce u Černého kocoura a zeleného stromu. Organizátoři nezapomněli ani na warm-up party, jež proběhne pod taktovkou brněnského vinného baru KláraBára v kavárně Jednota.

Hlavní ochutnávka vín se uskuteční v sobotu 20. ledna v prostorách táborského spolkového domu Střelnice, a to od 11 do 18 hod. Návštěvníci se budou moci prakticky u každého stánku setkat s člověkem, který víno nejen vyrobil, ale zároveň i šetrně a udržitelně vypěstoval. „Pokud bych měl alespoň některé vyzdvihnout, doporučil bych možnost poznat osobně portugalského vinaře Joãa Tavarese de Pina a vinařství COZ, kteří se v Česku objeví poprvé. Hodně se také těším na vynikající vinařství Karel Schnabel ze Štýrska či maďarskou vinařku Réku Koncz,“ uvádí alespoň pár příkladů Jan Čulík. O jídlo se během soboty postará irský kuchař Gareth Storey, který momentálně působí v Lisabonu a v Táboře se chystá uvařit své speciality – vnitřnosti všeho druhu. Své knihy o víně na festivalu představí dva zahraniční autoři – Brit Simon J. Woolf na jih Čech přiveze Amber Revolution zasvěcenou historii „jantarových“ vín a americko-francouzský autor Aaron Ayscough na Bottled Alive uvede knihu The World of Natural Wine.

Sobotní ochutnávka skončí v šest večer a o tři hodiny později na ni naváže taneční afterparty s DJs, koktejlovým barem, na němž bude drinky míchat šéfbarman restaurace Alma Pavel Sochor, a vinným barem zásobeným výběrem z Alma Wines. V neděli se pak bude pokračovat přímo v pražské restauraci Alma, jejíž šéfkuchaři mají pro hosty přichystané speciální čtyřchodové sharovací menu určené pro dvě osoby. O párování se postarají Marko Kovač a Rebeka Gyorfi, organizátoři naturálně vinného festivalu Karakterre, který se koná v rakouském Eisenstadtu a v New Yorku. Od 15 hod. pak proběhne za účasti předních dovozců z celého světa diskuze na téma The future of natural wine: Market changes, costumer’s behavior, winemaker’s options.

@mohlo by vas zajimat