Shrink přidal ke skvrnám ještě několik songů

10.01.2024Bára Urbanová

Pražský bar AnonymouS Shrink’s Office se svým novým menu vrátil k původní verzi inkoustových skvrn napodobujících ty z Rorschachova testu osobnosti, přidal k nim ale ještě jedno zbrusu nové menu, k němuž patří sluchátka. Hosté si z něj totiž koktejly vybírají podle hudby.

Už od svého otevření v listopadu 2016 předkládá AnonymouS Shrink’s Office hostům místo tradičního menu deset inkoustových skvrn inspirovaných známým projektivním testem švýcarského psychologa a psychiatra Hermanna Rorschacha. Těm ovšem místo toho, aby do něj promítali své nevědomé problémy, slouží k tomu, aby si podle jejich tvaru a použitých barech vybrali drink, který jim bude chuťově nejvíc konvenovat. Před více než rokem se barový tým rozhodl klasické inkoustové skvrny nahradit skvrnami vytvořenými pomocí lentikulárního tisku, jenž spojil tři obrázky do jednoho tak, aby se výsledný obraz měnil spolu s tím, jak host s kartou hýbe. Nové skvrny nebyly tak explicitní a vyžadovaly delší a důslednější zkoumání, což je ve finále i důvod, proč se v následujícím menu, jež mělo premiéru 8. listopadu 2023, tedy na 139. výročí Rorschachových narozenin, Shrink vrátil zpátky ke skvrnové klasice.

Zjednodušení se kromě provedení menu dočkaly i drinky samotné. „V předchozím menu bylo víc kratších koktejlů, které byly zároveň složitější na přípravu. V průběhu roku jsme se ale utvrdili v tom, že hosté mají stejně raději jednoduché kombinace. V novém menu jsme se tudíž vydali cestou ještě o něco zajímavějších domácích ingrediencí, ale jednoduchých pracovních postupů. Současně je víc vyvážené, co se poměru dlouhých a krátkých drinků týče,“ objasňuje šéfbarman Tomáš Bakaj. Obměny doznal také dress code. Barmani se vrátili k jednoduchým košilím, přidali k nim ale ještě bílé pláště, aby položili ještě větší důraz na skutečnost, že Shrink’s Office je vlastně ordinace psychiatra.

S pomocí AI / Nových skvrn, jež jsou vytištěny na hrubším pergamenovém papíře, je opět deset a mají jiného autora než v minulosti. „Rozhodli jsme se k jejich vytvoření využít umělé inteligence. Zadali jsme do Midjourney chuťový profil drinku, jeho bázi a další klíčové ingredience a přidali ještě svůj pohled na to, jak by skvrna mohla vypadat,“ rozkrývá pozadí vzniku grafické podoby nového menu jeden ze spolumajitelů AnonymouS Shrink’s Office Filip Stránský.

Společným jmenovatelem všech drinků je jednoduchý až elegantní servis, prim tentokrát hraje čiré nebroušené sklo, jež dává vyniknout barvě a textuře nápojů. V tenkostěnné whiskovce tak skvěle vynikne třeba i na ledové kouli podávaný twist na Old Fashioned. Míchá se, jak je ve Shrinku po léta zvykem, z kombinace bází, a to bourbonu a skotské whisky, a dál do něj patří ještě sirup z broskví a rooibosu. Důležitou roli v jeho chuťovém vyznění sehrává ozdoba v podobě lístku z mouky, vajec a hovězí soli. „Kromě toho, že propojuje jednotlivé chutě, otevírá také chuťové pohárky, podporuje tvorbu slin a do jisté míry i vyvolává hlad, tedy i chuť na něco k snědku nebo další drink,“ podotýká Tomáš Bakaj.

Na svěžejší notu hraje twist na Gimlet, v němž se snoubí gin, vodka a okurkovo-bezinkový cordial. Receptura počítá ještě s malým množstvím vody a následným naperlením CO2. Koktejl se podává ve vinné sklence, roli ozdoby plní zeleně zbarvená nepravidelná šmouha z pektinu, jíž je sklenice opatřena. K dalším kreativním ozdobám patří třeba air foam, jímž barmani završují svou variaci na Whisky Highball, nebo kompresovaná červená řepa, která zdobí lehce kouřový zemitý twist na Palomu.

Místo deníku sluchátka / Deset skvrn doplňuje ještě jedna bonusová, kterou všímaví hosté najdou zavěšenou v interiéru baru. Je jediná, za jejíž podobou nestojí AI, ale výtvarník Dan Collins, mimo jiné i tvůrce podkladů pro lentikulární menu. Drinků, z nichž mohou hosté vybírat, je ale ještě o čtyři víc. Shrink měl už v minulosti kromě hlavního menu nějaké další, aby měl hosty kromě skvrn čím překvapit. V minulosti šlo třeba o kazetu s parfémy, ale i Cvokařův deník, který barový tým znovu oživil před rokem. Od listopadu tuto roli plní úplná novinka, pro niž barmani stylově našli inspiraci v oblasti psychiatrie a diagnostických metod.

„Základní myšlenka našeho druhého nového menu vychází ze zvukové terapie. Vytvořili jsme čtyři koktejly a poté k nim hledali odpovídající melodie. Hosté tak od nás dostanou discmana se sluchátky a koktejly si vybírají na základě dvacetivteřinové hudební ukázky,“ objasňuje Tomáš Bakaj s tím, že v barovém světě sice není inspirace hudbou žádnou novinkou, ale postup, kdy si host vybírá koktejl podle melodie a rytmiky dané skladby, považuje za unikát. „Zároveň volbou média pracujeme i s emocemi hostů – zatímco v těch starších vyvolává discman určitou nostalgii, ti mladší často ani nevědí, jak s ním zacházet. I my sami jsme se museli trochu vrátit v čase a naučit se třeba vypalovat cédečko,“ dodává.

Do třetice s meoskopem / Obecně platí, že čím rytmičtější melodie je, tím víc je koktejl suchý, potažmo hořký, a naopak klidnější melodie naznačuje, že bude koktejl lehčí, sladkokyselý nebo třeba krémový. Zaujme-li hosty například song Fairytell, s nímž Alexander Dubac vyhrál Eurovizi, dostanou kombinaci bourbonu s cordialem ze zeleného jablka, sirupem z mandlového mléka a plzeňského sladu, citronovou šťávou a suchým ciderem završený mandlovou pěnou, jež se servíruje v černé highball sklence. Fanoušci Carlose Santany si pak budou moci vychutnat koktejl z bourbonu, mandarinkového sirupu, čerstvé citronové šťávy a bílku napárovaný s mascarpone a mandarinkovým gelem.

„Hudební“ koktejly jsou pojaté jako sezonní, budou se tedy co čtvrt roku obměňovat. Hostům se tak přehrávané melodie hned tak neomrzí. A kdyby přece, budou mít brzy ve Shrinku v záloze ještě třetí menu, díky němuž jim barový zážitek dokážou prodloužit o další zajímavé drinky. „Rozhodli jsme se vrátit do života meoskop, který před lety vytvořili naši kolegové v AnonymouS. Hostům se tak možnost výběru rozšíří o pět nových drinků,“ prozrazuje Filip Stránský.

Kromě koktejlové sestavy na konci loňského roku doznal obměny i salonek, který v zadní části navazuje na hlavní místnost Shrinku. „Nově nám ho s využitím kaligrafie vymaloval Adam Zimm. Dominantními barvami jsou teď zlatá, černá a šedá,“ přibližuje nové pojetí salonku Filip Stránský a pokračuje: „Zredukovali jsme také počet míst ze sedmi na pět, aby bylo posezení o něco komfortnější.“ Nadále pak platí, že je lepší si své místo rezervovat předem, a to nejen do salonku. „Pro walk-in hosty držíme volné vždy dva stoly, dohromady sedm míst, a jedno místo na baru pro ty, kdo obrážejí bary sami a hledají zajímavé chutě. Ostatní jsou na rezervaci a většinou platí, že je máme vybookované na několik týdnů dopředu,“ uzavírá Filip Stránský.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat