Walk to Work: Pavel Sochor

05.02.2024Matěj Dereck Hard

Pavel Sochor je velmi sympatický člověk s duší pravého barmana. Má velké zkušenosti ze zahraničí a momentálně jeho vytříbený barmanský um mohou hosté a jejich chuťové pohárky prověřit v relativně nedávno otevřené restauraci Alma v centru Prahy. Tak vítejte…

Já a Johnnie Walker následujeme tvoje kroky! Kam přesně?

Do jednoho z novějších projektů od lidí z Kro, restaurace Alma. Nachází se v ulici V Jirchářích 150/8 v Praze 1.

Tvým domovem je tady bar! Jak dlouho se barmanství věnuješ? 

Zhruba deset let.

A teď buď prosím trochu obsáhlejší! Co všechno jsi během své barmanské kariéry zažil a kde?

Začínal jsem jako barback v Oblixu, což byl fancy restaurant a bar v centru Londýna. Poté jsem se přestěhoval do Skotska, kde jsem pracoval v Panda and Son’s – a právě tam jsem se naučil většinu toho, co dnes umím. Další velká a důležitá pracovní štace byla u Vojty v Kro Kitchen, spolu s ním jsem následně otevíral Kro Karlín a potom další projekt, jímž je právě Alma.

Vaše restaurace je top! Mohl bys nám o ní povědět trochu víc? Kdo stojí za konceptem Almy a co všechno u vás hosté pod jednou střechou najdou?

Za konceptem Almy stojí Vojta Václavík a Petr Němec plus dalších asi osm lidí, kteří se k projektu postupně přidali. V největším prostoru najdete restauraci s koktejlovým barem, máme tu ale i kavárnu, vinný bar, degustační sklepní prostor, klub a dvě konferenční místnosti.

Hodně si tu potrpíte na super umělecká díla. Povíš nám, kdo stojí za tímhle objektem?

Michal Janiga.

Kdo vlastně vymyslel super interiér vašeho podniku?

Architekti z Neuhāusl Hunal.

Z vaší spižírny jsem byl hodně paf! Co všechno tu máte naložené a kdo se o to stará?

Máme tu všechno možné, vyjmenovávat nebudu, ale důležité je, že jsme to všechno nasbírali sami. Stará se o to kuchyň a bar.

Tady je rodina Diageo láhví! Povíš nám něco víc o té tmavé láhvi whisky Johnnie Walker Blue Label? Tu totiž vidím úplně poprvé…

Je to úplná pecka, Blue Label Pittyvaich, což je release z palírny zavřené v roce 1993. Ta tekutina uvnitř je naprosto neuvěřitelná!

Jaký drink na bázi varianty Black Label sis pro nás připravil?

Je to twist na whisky klasiku Bobby Burns, nazval jsem ho Alma Burns. K přípravě je kromě whisky Johnnie Walker Black Label potřeba ještě Cocchi Americano, ostružinový cordial, fíkový list, bitters a sůl. Postup můžete odkoukat z fotek.

Co to tu máte za knihy? A co ty, jsi velký čtenář? Doporučíš nám nějakou knihu? Ideálně top barmanskou a jednu top beletrii?  

Máme tu knihy z barového prostředí, hodně jich je půjčených. Za mě je super třeba Drunken Botanist nebo Meehan’s Bartender Manual. Pokud jde o beletrii, tak cokoliv od Petera Maye.

Další krásný detail interiéru! Jak jsi na tom ty, máš rád umění? Co třeba? A budeme rádi, když nám povíš, kdo je autorem tohohle obrazu…

Umění mám rád, baví mě staré obrazy, ale i třeba pop art nebo graffiti. Tohle je od Lucie Skřivánkové.

Jaké drinky máš rád ty? Dáš si, jako správný Čech, třeba i pivo?

Pivo mám moc rád! Z koktejlů je to Paper Plane a rád si dám taky dobrou single malt whisky nebo tequilu.

S touhle fotkou se rozloučíme! Moc díky za skvělý focení a jestli chceš někoho pozdravit nebo někomu poděkovat, máš možnost.

Chci poděkovat všem lidem, kteří nám věnují čas a finance za naše kreace, a hlavně své ženě, která mě neskutečně podporuje a chápe, že trávím v práci víc času, než bych občas měl. A díky moc i tobě za skvělý fotky a rozhovor. Vidíme se na baru!

foto: Matěj Dereck Hard

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat