Savage Bar jde svým konceptem proti průměrnosti

23.02.2024Bára Urbanová

O vlastním podniku sní celá řada barmanů. Carola Urru a Štěpán Šimánek si tenhle sen splnili letos zkraje února, když v Praze na Vinohradech otevřeli Savage Bar. Stalo se tak navíc v rekordním čase – od Carolina rozhodnutí opustit tým AnonymouS a vydat se vlastní cestou po první směnu v Savage uplynulo prakticky jen několik týdnů. Hladký a rychlý průběh mohly události nabrat i díky tomu, že měli velké štěstí při hledání vhodných prostor, stejně jako to, že svůj barový koncept nosili už dlouho v hlavě a nachystaný pro něj měli i byznys plán…

Temperamentní barmanku s italskými kořeny není třeba barové komunitě dlouze představovat. Na české koktejlové scéně se pohybuje od roku 2020, přičemž větší část této doby strávila v pražském baru AnonymouS. Své renomé má v barové branži rovněž Štěpán Šimánek, jenž je úspěšným flairovým barmanem a už šest let také Caroliným partnerem. Dohromady je svedla práce pro londýnský Be At One, restauraci Ours, ale taky pro legendární Roadhouse. Žádná láska na první pohled to ovšem nebyla. „Uháněl mě dva roky a já ho celou tu dobu úplně ignorovala, protože blonďák s modrýma očima prostě nebyl můj typ. Nakonec jsem se do něj ale zamilovala, protože byl a pořád je moc chytrý a neskutečně kreativní,“ dává nahlédnout do svého soukromí Carola.

Z Londýna do České republiky Carolu se Štěpánem přivedl covid, během nějž se pro ně stal život v Británii finančně neúnosným. Nějakou dobu pak spolu působili v jihlavském baru Black Wall, poté zamířili do Prahy a jejich profesní cesta se na začátku srpna 2021 po dlouhé době rozdělila, když Carola nastoupila do AnonymouS. Tam se postupně vypracovala až na šéfbarmanku, nicméně loni v listopadu se rozhodla tuhle pracovní kapitolu uzavřít. V té chvíli ještě nevěděla, kam přesně dál, jasno ale měla v tom, že to bude do vlastního a znovu po boku Štěpána. „Pracovali jsme spolu po většinu času, co se známe, a překvapivě jsme se nikdy nehádali,“ podotýká bez náznaku pochyb, že by teď, když jsou spolumajiteli vlastního podniku, mělo být něco jinak.

Za pět týdnů hotovo / Při hledání místa pro realizaci konceptu, který už nějakou dobu nosili v hlavě, se na ně usmálo štěstí velmi záhy a tentokrát to láska na první pohled byla. Do oka jim oběma padly prostory v domě nacházejícím se v Praze na Vinohradech v ulici Anny Letenské 18, tedy jen kousek nad budovou Českého rozhlasu a nějakých pět set metrů od dvou zavedených koktejlových podniků – Bonvivant’s CTC a Bar and Books Mánesova.

Místnosti situované lehce pod úrovní ulice donedávna obýval shisha bar, a tak ani nebylo třeba se pouštět do rozsáhlejších úprav. Smlouvu o pronájmu Carola se Štěpánem podepsali na konci prosince, v lednu se pustili do práce a už 3. února jejich Savage Bar přivítal první oficiální hosty. Před těmi se, jakmile sestoupí po několika schodech a ocitnou se v interiéru, otevře pohled na hlavní místnost v čele s barem, na niž za prosklenou stěnou navazuje salonek, který pojme až sedmnáct osob a i díky velkoplošné obrazovce může sloužit třeba k pořádání seminářů či jiných vzdělávacích aktivit.

Celková kapacita baru se pohybuje lehce pod šedesát míst, v plánu je ale i zahrádka, která bude fungovat od jara do podzimu a počet míst navýší o dalších dvacet. Výhodou je i prostorná kuchyně, jež se nachází za barem a navazují na ni další menší místnosti, které slouží jako kancelář a zázemí pro barový tým, který kromě obou majitelů aktuálně tvoří ještě Filip Štumper, Tomáš Bielčík a Dan Iliaš. Jednou z podmínek, podle nichž si Carola se Štěpánem barmany vybírali, byl pozitivní vztah k flairu. „Naším cílem je šířit v České republice povědomí o flair bartendingu, učit ho a ukazovat lidem, co to vlastně je,“ dodává Carola.

Be savage not average / Šest hostů se může usadit přímo na baru. Ti více vlevo mají možnost kromě práce barmanů zblízka prozkoumat také Wall of Fame, na níž je vystaven výběr trofejí, které Carola se Štěpánem získali v barmanských soutěžích. Těm sedícím spíš napravo pak možná sklouzne pohled na stěnu, která se pomalu začíná plnit polaroidovými fotografiemi pořízenými v prvních týdnech provozu Savage Baru. Stěžejními interiérovými prvky jsou ale obrázky a fotky zvířat spolu se zelení, která se do budoucna ještě rozroste. Všechno to má navozovat atmosféru džungle.

Ve volbě tohoto tématu se odráží Carolina a Štěpánova láska ke zvířatům, ale také snaha po co největší udržitelnosti. „Nenajdete u nás žádná plastová brčka, podtácky máme z filcu, a tak je lze prát a používat opakovaně, a všechny ozdoby drinků jsou doslova k sežrání,“ dává jen pár příkladů Carola a pokračuje: „Pokud si u nás objednáte například Negroni, dostanete ho bez pomerančové kůry. Protože jsme si ale vědomi, že k němu její aroma patří, nahrazujeme ji esenciálními oleji ve spreji. Stejného efektu tak dosáhneme bez zbytečného plýtvání.“ To samé platí i v případě dalších drinků, esencí ve spreji s různými aromaty mají barmani v Savage zatím šest.

Koncept nového baru na Vinohradech dokreslují i nápisy na zdech, které podle Caroly vystihují její i Štěpánovu osobnost. Kdo ji zná, potvrdí, že jí nechybí temperament a máloco si nechá líbit. Ona sama pak o sobě říká, že nemá problém kohokoliv, kdo by vybočil ze stanovených mezí, rázně usadit. Na stěnách se tak hosté například dočtou, že This house runs on sarcasm and inappropriate humour nebo že My level of sarcasm depends on your level of stupidity. Na dveřích do kuchyně pak najdou hlavní motto baru, jež zní: Be savage not average.

Soutěže, udržitelnost a twisty z džungle / Koktejlová menu má Savage Bar celkem tři. První z nich nazvané The Champions dostalo podobu sešitu formátu A5 a obsahuje šest koktejlů, s nimiž Carola a Štěpán bodovali na barmanských soutěžích. Do takto úzkého výběru se dostal třeba i koktejl Träum, s nímž Carola vloni vyhrála premiérovou Manifest Contest.

Druhé menu se jmenuje The Seasonal a bude se obměňovat spolu s ročními obdobími. Zahrnuje rovněž šest koktejlů a jeho hlavním tématem je kromě sezonnosti také udržitelnost. Ta začíná už tím, že je vytištěno na recyklovatelném papíře. Samotné koktejly pak naplňují principy zero waste a v neposlední řadě také lokálnosti, která se odráží ve volbě lokálních produktů a producentů. Jednotlivé listy menu jsou v rohu sešité a rozevírají se do tvaru vějíře. Za ilustracemi, které jsou v případě zimního vydání laděny do modra, stojí Dan Collins, který už na kontě výtvarnou stránku pár koktejlových menu má.

Danova tvář se pak spolu s tvářemi vybraných dodavatelů, třeba kluků z pražské palírny Garage 22 nebo barmana Marka Šimůnka, který je tváří likéru Coffeenek, objevuje na kartách, které jako formu propagace vytvořil Štěpán. Hosté ke každému objednanému drinku ze sezonního menu jednu z karet obdrží, a jakmile jich nasbírají všech devět, mohou se přihlásit o odměnu.

Do třetího menu se hosté dostanou přes QR kód. Najdou v něm šest twistů na klasiku shrnutých pod názvem Jungle Twist. Koktejly nesou jména zvířat a už podle nich lze poznat, jak silné asi jsou. Zatímco Flamingo, které má za předlohu Palomu, se s alkoholem drží spíš nízko, na opačném konci spektra se nachází Tiger, jehož předobrazem byl tiki drink Jet Pilot.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat