V Kro se servírují spiny na fastfoodové klasiky

02.03.2024AtBars

Přinejmenším do června se v nabídce vinohradského a karlínského bistra Kro usídlí kuřecí nugety a masové koule, respektive smažená kuřecí křídla, na nichž si kuchaří dali záležet tak, aby tuhle běžnou fastfoodovou klasiku posunuli o úroveň výš.

Zakladatel bister Kro Vojta Václavík tři novinky v menu charakterizuje jako odpověď Kro na klasický fastfood, ale mnohem poctivější, lokálnější a možná i méně nezdravou.

V karlínském bistru minimálně dočasně našla své místo kuřecí křídla. Zatímco na jejich křupavosti se podílí kombinace podmáslí a bílků spolu se směsí čtyř mouk, chuť dolaďuje pikantní omáčka Louisiana, jež se připravuje z fermentované zeleniny a feferonek a zjemněná je hnědým máslem. Jako příloha slouží rozpečená bageta s pestem, bylinky a jarní cibulka.

Na inovované kuřecí nugety musejí hosté do vinohradského Kročka. Připravují je tam z masové směsi, jejíž základ tvoří kuřecí a prsní řízky z české farmy Druhaz. Pečlivě se namelou a poté se dochutí signature směsí koření z fermentované zeleniny a hrachového tamari, tedy vlastně takové hrachové vege variace na rybí omáčku. K hotovým nugetám se podává piccalilli, což je zelenina s ovocem naložená po tradičním britském způsobu, který do Kro přinesl britský člen týmu Jack McDonnell. V tomto konkrétním případě obsahuje květák, cibuli, mrkev, jablka, hrušky a kdoule, vše ochucené jablečným a vinným octem a spoustou koření v čele s kurkumou a hořčičným práškem. „Chuťově je piccalilli hodně výrazné, ale pořád jde o variaci na nakyslou křupavou zeleninu, kterou v Česku dobře známe,“ objasňuje Vojta Václavík. Pokrm doplňuje ještě sweet chilli omáčka vyrobená z kysaných a čerstvých feferonek, třtinového cukru, tamari a rýžového octa spolu s aioli, které v Kro dochucují olejem z uzené papriky a sušených fermentovaných feferonek.

Druhou fastfoodovou novinkou v Kro Vinohradská je spin na švédské meatballs. Kuchaři na ně půl na půl používají zvěřinu a vepřový bůček a specifickou umami chuť jim dodávají pomocí fermentovaného koření a bylinek. Zalité jsou omáčkou z domácího kuřecího demi glace, smetany a sójové omáčky a podávají se s petrželovým salátem, bramborovou kaší a brusinkovým kompotem.

@mohlo by vas zajimat