Walk to Work: Bladexlines

04.03.2024Matěj Dereck Hard

Poprvé jsme s naším seriálem zavítali do tetovacího studia – a hned do jednoho z nejvymazlenějších v Praze. Charakter se nachází v centru města a tetování se v něm prolíná s barber shopem. Jedním z jeho hlavních protagonistů je skvělý tatér, který si říká Bladexlines a jede takzvaný freehand style. Nikdy se nefotí tak, aby by mu bylo vidět do tváře, a tak jsme jeho přání a styl respektovali i v tomhle dílu Walk to Work. Uvidíte tak jeho originální tetovací prostor, ale nikoliv to, jak vypadá.

Vstupujeme do barber shopu, tím však jen procházíme a před námi je další vstup. Kde jsme a kam mě to vedeš?

Nacházíme se v samém srdci Prahy, ve Štěpánské ulici, kde sídlí barber shop a tetovací studio Charakter. Už na první pohled si můžeš všimnout, že studio je jiné než ostatní, klade velký důraz na umění a propojení komunity. Highlightem je určitě socha, která přitahuje pozornost všech kolemjdoucích. Pravidelně se zde konají zajímavé akce, při kterých se rozhodně nebudeš nudit.

Tady už vidíme logo Charakteru jako 3D model. Jak na tebe působí? A ta panda s krvácejícíma očima je tvůj design?

Trojúhelník představuje kreativitu, harmonii, růst, integraci a manifestaci. Díky své všestrannosti vystihuje také téma magie, zázraků a tvořivosti. Žádný jiný symbol nenabízí podobné zdvojení. Panda je můj návrh inspirovaný blackmetalovou hudbou a corpse paintingem. Vyjadřuje kombinaci jemnosti, nedotknutelnosti a temnoty. Tento design se stal velmi oblíbeným a i pro mě má svůj význam.

Tady jsi ty ve svém tetovacím spotu! Mohl by ses čtenářům, kteří tě neznají, trochu představit? Záměrně jsme tě fotili, aby ti nebylo vidět do obličeje. To je nějaký tvůj koncept?

Lidé mě znají pod přezdívkou Bladexlines, jež odráží „ostrou“ techniku, kterou ve své práci používám a která je mým podpisem. Zachovávám si svou integritu, nemám rád věci, které jsou mainstreamové, protože jsem se vždy inspiroval undergroundem. Nechci prezentovat svou tvář, chci, aby za mě mluvila má práce.

Odkdy se zajímáš o tetování? Studoval jsi k tomu i nějakou literaturu? A kdy a komu jsi udělal první kérku? 

Tetování a umění se věnuji už nějakou dobu, byla a je to dlouhá cesta. Neustále se snažím vzdělávat a hledat inspiraci, která je všude kolem nás. Své první tetování jsem udělal doma na gauči tátovi. Bylo to první tetování pro něj i pro mě. Moc si vážím toho, že mě podpořil v době, kdy jsem se hledal a snažil se najít to, co by mě opravdu bavilo dělat.

Tohle je stojánek na strojek v designu tvého loga! Jak sis ho vyrobil? Nálepky jsou taky tvoje… Ty jsi hodně tvůrčí, viď?

Stojan vznikl ve spolupráci s mým kamarádem, který mě oslovil se svým nápadem. Byl jsem velmi potěšen, protože jde o zakázkovou výrobu a dodnes si pamatuji, jak jsem měřil svůj strojek, aby vše sedělo. Rád podporuji všechny druhy umění a zároveň spolupracuji na věcech, které mi dávají smysl. Opravdu mě baví tvořit pro lidi a vracet jim to touto formou. Není nic lepšího než vidět svůj výrobek na někom jiném. Dokonce i moje babička má na telefonu moji panda nálepku.

 

Jehly, jehly, jehly… Jaké preferuješ značky a co tu máš za největší šířku jehly?

Nemám konkrétní značku. Nemyslím si, že by to o tom bylo. Pokud je člověk šikovný, může si udělat linky i s jehlami, které jsou určeny k plnění. Dostal jsem nabídku na sponzoring od výrobce jehel, ale nechci být jako všichni ostatní a prezentovat se tím na sociálních sítích. Jak už jsem zmínil – chci si zachovat svou integritu a nechci se zaprodat jiným značkám.

Zátiší s kérovací technikou. Tak bez čeho se nikdy neobejdeš, povídej…?

Základem jsou pro mě fixy – návrh připravuji na místě před samotným tetováním, ať už jde o ilustraci nebo abstrakci.

Ty při práci! Nalákej trochu čtenáře na svoji tvorbu. Čemu se věnuješ především?

Věnuji se freehand tattoo. Zákazník mi řekne svou vizi a já návrh přímo nakreslím a přizpůsobím tak, abych co nejlépe využil daný směr a pohyb svalů. Nechci vytvářet „nálepku“ na těle. Vznikne tak něco originálního, spontánního a jedinečného, co na nikom jiném neuvidíte. Rád tetuji různá místa, ale každému člověku sedí něco jiného, a tak se snažím návrh co nejvíce přizpůsobit konkrétnímu klientovi.

Asi taky celkem neobvyklé je, že tetuješ jenom černou! Nemáš někdy chuť sáhnout aspoň po červené?

Jsem zastáncem černé barvy. V budoucnu bych určitě rád použil i jiné, ale věřím, že ten správný čas teprve přijde. Mám připravené koncepty s kombinací černé a červené nebo modré.

Super plakát s lidskými svaly… Jaká nejvíc divná místa už jsi někomu tetoval?

Inspirace k němu přišla ze zahraničí, kde jsem byl na hostování. Chtěl jsem lidem ukázat, jak používat směrování svalů, protože to je v mé práci zásadní. Baví mě tetovat rty a uši, ty se dají asi považovat za „divné“ místo.

Jelikož je to seriál Walk to Work by Johnnie Walker, tak nemůže na focení chybět lahvinka výborného Black Labelu! Už jste ho s přítelkyní testovali a bavila vás tahle nakouřená whisky? A co jinak rád piješ, když piješ?

Testovali jsme ho a opravdu nás to bavilo, i když pijeme fakt jen občas – spíš se soustředíme na společný rozvoj. Když už si něco dám, tak domácí slivovici.

Tvoje skicáky jsou plný skvostných návrhů! To jsi pak všechno i realizoval?

Moc děkuji. Slouží to jako inspirace pro mé zákazníky, kteří si vyberou určitý styl, který pak realizuji. Každý návrh má skrytou myšlenku, snažím se kreslit pouze fixami nebo perem, návrh tak nemohu měnit. Nedokonalostí vzniká něco jedinečného a chyba se v celkové kompozici ztratí. Takže ano, tetoval jsem většinu věcí, ale vždy návrh upravuji podle potřeb zákazníka a místa.

Věnuješ se teda i tvorbě maleb na plátno? A co je tohle konkrétně za dílo?

Ano, právě teď mám několik pláten, která plánuji v nejbližší době vystavit a budou i na prodej. Tento návrh jsem maloval s kamarádem během pandemie. Chtěli jsme být neustále kreativní.

S tímhle zátiším tvojí tašky a čepice se rozloučíme. Moc díky za pozvání a pokud chceš někomu poděkovat nebo někoho pozdravit, sem s tím!

Já děkuji moc, rádo se stalo a moc díky za pozvání. Líbila se mi atmosféra, kterou jste do studia přinesli, a taky samotné focení jsem si opravdu užil. Určitě bych chtěl poděkovat své rodině, přítelkyni, se kterou se vzájemně doplňujeme, a také Tomáši Snášelovi, který nám vytvořil skvělý prostor a energii pro tvorbu. A samozřejmě nesmím zapomenout na celou naši Charakter crew.

foto: Matěj Dereck Hard

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat