Letošní Monin Cup půjde cestou Low is More

27.03.2024AtBars

O něco málo víc než dva týdny mají mladí barmani a barmanky do sedmadvaceti let na přihlášení do nového ročníku soutěže se známou francouzskou značkou sirupů a dalších koktejlových ingrediencí. Letošní téma Monin Cupu odráží trend zvyšující se obliby drinků s nižším obsahem alkoholu.

Soutěž určená barmanskému mládí se koná co dva roky. Monin Cup 2022 se nesl v duchu tématu Sharing Memorable Moments a doslova v něm zazářila barmanka mělnického Brlohu Bára Kulhánková. Do národního kola se přihlásila ve svých dvaadvaceti a v době, kdy se v ještě neotevřeném podniku na barmanskou pozici teprve připravovala. České národní finále vyhrála s dvoutýdenní barmanskou zkušeností a její drink Le chemin (česky Cesta) ji o necelé dva měsíce později dovedl až k vítězství v mezinárodním finále.

Bářin úspěch může být skvělým příkladem a obrovskou motivací pro profesionální barmany a barmanky nebo studenty a studentky gastronomických škol ve věku od 18 do 27 let, tedy ty narozené v rozmezí let 1997–2006, aby se do soutěže Monin Cup 2024 přihlásili. Jejich úkolem je vymyslet s využitím vybraného produktu značky Monin koktejl, jehož obsah alkoholu před naředěním nesmí překročit 8 %. „Letošní Monin Cup reaguje na sílící trend low & no ABV drinků, a tak předmětem hodnocení budou koktejly na téma Low is More. Rádi bychom, aby se mladí barmani a barmanky vydali až na samotné hranice kreativity a mimo zaběhnuté rámce a vytvořili nekonvenční nápoje s nízkým obsahem alkoholu,“ říká Jan Zlámaný, brand manager společnosti Zanzibar, jež značku Monin v České republice dlouhá léta zastupuje.

Na soutěžní koktejl je možné použít kterýkoliv z produktů značky Monin, tedy Le Sirop de Monin, Le Concentré de Monin, Pure by Monin, Le Fruit de Monin i La Liqueur de Monin, nebo jejich kombinace. Minimální množství je stanoveno na 10 ml. Volba dalších ingrediencí je na soutěžících, nesmějí však použít žádný z produktů, který značce Monin přímo konkuruje. Domácí surovina může být v drinku pouze jedna. I v tomto případě je ale třeba respektovat značku, a tak rozhodnou-li se soutěžící třeba pro domácí cordial nebo sirup příchutě, jež nemá v Monin portfoliu zastoupení, musí být jeho součástí produkt Monin. Vše je navíc potřeba umět náležitě vysvětlit a zdůvodnit, ideálně už v přihlášce do soutěže. Ozdoby drinku jsou povoleny i nejedlé, ale pouze v případě, že to vyžaduje koncept koktejlu. Nutnou podmínkou je pak naplnění tématu low ABV. „Zda drink kritérium obsahu alkoholu do 8 % splňuje, si soutěžící mohou ověřit pomocí kalkulačky, která je k dispozici na www.cocktailcalc.com,“ poskytuje užitečný tip Jan Zlámaný.

Soutěžní recepturu je nutné zaslat nejpozději 18. dubna na e-mail zlamany@monin.cz a v předmětu uvést Monin Cup 2024. „Od soutěžících potřebuji už v této fázi rovněž vědět, ve kterém z měst budou chtít soutěžit – semifinálová kola budou totiž dvě. První se uskuteční 22. dubna v pražském baru Crazy Daisy, druhé 24. dubna v brněnském Air Café,“ objasňuje brand manager. „Finále, do nějž postoupí deset nejlepších semifinalistů, bude opět hostit Praha, a to 13. května,“ dodává.

Soutěžící budou mít v semifinále i finále tři minuty na přípravu stanoviště a následně deset minut na to, aby namíchali čtyři porce svého drinku, prezentovali ho porotě a objasnili svůj zdroj inspirace v kontextu zadaného tématu. Další dvě minuty dostanou na úklid. Porota bude hodnotit jak všechny důležité aspekty soutěžního drinku (vzhled, chuť, balanc, aroma, naplnění soutěžního tématu…), tak čistotu práce a barmanské umění soutěžícího a jeho komunikační a prezentační dovednosti. I když prezentace může být v češtině, barmani a barmanky musejí ovládat na dobré úrovni také angličtinu – už jen proto, aby pak v roli vítěze mohli Českou republiku reprezentovat na mezinárodní finále soutěže Monin Cup 2024, které se uskuteční začátkem prosince ve Francii.

@mohlo by vás zajímat