Na novém menu restaurace Triton se podílela AI

30.03.2024AtBars

Využívání umělé inteligence prostupuje všemi obory, gastronomii nevyjímaje. Pracovat se s ní učí barmani, ale také šéfkuchaři. V novém menu pražské restaurace Triton, jež se nachází v suterénních prostorách hotelu Adria na Václavském náměstí, hosté najdou i pokrm, který AI sama vytvořila.

Interiér restaurace Triton má podobu krápníkové jeskyně uměle vybudované před více než sto lety a umělá je i inteligence, jež je podepsána pod jedním z jejích nových pokrmů. Šéfkuchař Tomáš Kohút se rád vydává neprošlapanými cestami a současně je i nadšencem do technologií a inovací, a tak se rozhodl do procesu tvorby receptur přizvat také AI. Zpočátku ji používal jen k dílčím konzultacím, po mnoha hodinách oboustranného sdílení informací a zkušeností se jí ovšem rozhodl kompletně svěřit jeden z nových pokrmů. Hosté tak v menu najdou steak s pečenou červenou řepou a omáčkou z karamelizovaného křenu, který se brzy možná dočká dalších čistě „uměle“ vytvořených následovníků.

Novinky v Tritonu ovšem nejsou jen o umělé inteligenci a moderních technologiích. Inspiraci Tomáš Kohút nachází také v minulosti – a to třeba v menu, jež se servírovalo na Titaniku. Ten se totiž na svou osudnou plavbu vydal ve stejném roce, kdy byl zkolaudován objekt nynějšího hotelu Adria, a to včetně jeskyně v suterénu, kde se Triton nachází. Tomášova variace na poslední večeři servírovanou na nechvalně proslulém zaoceánském parníku bude mít premiéru 9. dubna.

K dalším novinkám z jarního menu Tritonu patří kopřivové tortellini, jež jsou součástí vegetariánského menu, ale také paštika, v jejíž receptuře kromě foie gras sehrávají svou roli holubí játra i srdce. Podává se v na míru vyrobených keramických miskách, jež na pohled připomínají plechovku paštiky české provenience. Svým dílem do nové sestavy pokrmů přispěl také šéfcukrář Marc Le Breton. Zaujmout umí jak jeho dezert nazvaný Čokoláda, jenž se skládá ze 70% čokolády, piemontských lískových oříšků, lékořice a černého česneku, tak jeho variace na waldorfský pudink.

@mohlo by vas zajimat