Jarovín hledá nejlepší růžová a perlivá vína

06.04.2024Martin Linhart

Jarní měsíce jsou neodmyslitelně spojeny s růžovými víny a jeden z vrcholů své sezony zažívají také vína perlivá. Na oba tyto typy vín, ovšem pouze domácí provenience, se zaměřuje soutěž Jarovín, jejíž hodnoticí část se nezadržitelně blíží.

Soutěž Jarovín má už dvacetiletou tradici. Začínala pod názvem Jarovín Rosé a zpočátku se zabývala pouze růžovými víny, a to domácími i zahraničními. V průběhu let se pak – mimo jiné v reakci na zájem a potřeby vinařů i veřejnosti – vyvinula tak, že je nyní zaměřena na růžová a perlivá vína, ale „jen“ ta z produkce moravských a českých vinařů. „Cílem projektu není pouze ta nejlepší vína v jednotlivých kategoriích najít a vyhlásit, ale hlavně je pak prezentovat široké veřejnosti. Proto také hned po vyhlášení výsledků organizujeme velkou roadshow nazvanou Dny v růžovém se zastávkami na mnoha místech České republiky, kde se vínomilovné obecenstvo s nejlépe hodnocenými víny může seznámit na vlastní patro,“ přibližuje koncept soutěže její duchovní otec a dlouholetý ředitel, sommelier Branko Černý.

Vína přihlášená do soutěže se hodnotí vždy koncem dubna. „Porota je složena z vinařů, sommelierů, pracovníků Státní potravinářské inspekce a vysokoškolských pedagogů. Každá z těchto skupin má na hodnocení vína malinko jiný pohled a my se tak průnikem jejich hodnocení dostáváme tak blízko k objektivním výsledkům, jak je to jen možné,“ podotýká Branko Černý. Vinaři mohou svá vína přihlásit celkem do sedmi kategorií podle obsahu zbytkového cukru a stáří vzorku. Aby víno získalo stříbrnou medaili, musí v rámci stobodové stupnice utržit alespoň 83 bodů, na zlatou je jich potřeba 86 a na velkou zlatou 90.

A jaké se v poslední době dají vystopovat trendy při výrobě růžových a perlivých vín? „U mladších růžových vín je to nejspíš jisté odlehčení a nižší obsah alkoholu. Mezi přihlášenými však najdeme i ročníková růžová vína zrající v sudu, a dokonce i na bariku, anebo zajímavé a přírodními cestami vyráběné růžovky – takže je pořád co zkoumat a objevovat. Ve vínech perlivých je jasným trendem poslední doby využití přírodního oxidu uhličitého. Ten se na podzim při výrobě tichého vína speciální technologií jímá, a nemůže tak unikat do ovzduší. V únoru a březnu se pak tento CO2 vrací zpátky. Výhodou takto připraveného perlivého vína je pak bohaté perlení a nefalšovaná vůně hroznů, která bubliny dokáže nádherně rozvonět, a nechat tak vzniknout vzrušujícímu sexy jarnímu vínu,“ uzavírá Branko Černý.

@mohlo by vas zajimat