Novým revírem Vaška Jahna je karlínský Revír

26.04.2024Bára Urbanová

Vašek Jahn patří k barmanům, kteří se rozhodli vyrazit za prací na sever Evropy. Nezamířil ovšem do žádného z trendy barů v Oslu a jeho cesta záhy dostala nádech dobrodružství a tak trochu i boje „o přežití“. Od začátku letošního roku už je zpět v Praze a postavil se do čela nového baru v části Karlína, která přiléhá k Vltavě a je poseta moderními administrativními a rezidenčními objekty. Neon přímo proti vchodu hlásá, že Karlín je náš revír. Vlastně spíš Revír, protože přesně tak zní název podniku.

Když se v polovině roku 2019 Vašek Jahn rozhodl, že opustí pražský bar La Casa de la Havana vieja, k jehož hlavním tvářím po léta patřil, stejně jako sesterský The Banker’s Bar, nemohl ani tušit, co vše se dá do pohybu a jak velká ta změna, po níž tehdy toužil, nakonec bude. Jeho další profesní cesta mířila do jednoho malého českého města, nová práce mu ale příliš nesedla. Uprostřed přemýšlení, co a jak dál, se mu navíc rozpadl vztah a pak ještě přišla první vlna covidu. „Bylo mi třicet a ocitl jsem se na dně, od kterého jsem se potřeboval nějak odrazit. Napadlo mě někam odjet, poznat jinou kulturu, zdokonalit si angličtinu… Díval jsem se na to i ekonomicky – upřímně jsem tehdy nevěřil, že se dá český gastro ještě dohromady,“ ohlíží se zpátky.

Z baru do baru i do továrny na ryby / Přes kamaráda Vašek získal místo barmana na jihu Norska, v horském městečku Geilo. Do týmu hotelu, který sázel zejména na sezonní pracovníky, ale příliš nezapadl. „Byl jsem na ně trochu přemotivovaný. Snažil jsem se tam nastavovat nějaká pravidla a zavádět procesy, nikdo o to ale nestál,“ objasňuje, proč jeho první norská profesní etapa skončila už po dvou měsících. Další šance v podobě pozice šéfbarmana nově vznikajícího koktejlového baru v Hemsedalu vypadala slibně, po pár měsících ale Vaška z provozu vyřadil vážný úraz nohy a než se na ni mohl znovu pořádně postavit, přišla další vlna covidu. Ani tehdy to ale nevzdal. „Musel jsem si najít práci, abych měl z čeho žít, tak jsem napsal do tří rybích továren za polárním kruhem. Z jedné mi hned druhý den zavolali, ať přijedu,“ vzpomíná. V praxi to znamenalo vydat se sám na několikadenní cestu autem na nejsevernější místo v Evropě. Tam pak necelý týden sekal treskám jazyky a vydělal si slušně peněz. Když skončila tresčí sezona, přesunul se do Trumsø, jemuž se přezdívá Brána do Arktidy, a měsíc tam překládal krabice s kraby…

Vaškovu „rybí“ etapu ukončila nabídka na pozici šéfbarmana nové restaurace u ledovce Folgefonna, kde strávil celou letní sezonu. Poté měl slíbenou další práci pro tři hotelové bary, která však kvůli obavám zaměstnavatele z další covidové vlny nedopadla. „Hodně demotivovaný jsem tehdy po roce stráveném v Norsku odjel na tři týdny do Prahy a tam mě zastihla esemeska s novou nabídkou, na kterou jsem kývl,“ ohlíží se zpátky. Dalších dva a půl roku pak strávil ve Stavangeru na pozici bar managera finediningové francouzsko-italské restaurace Cin Cin a toto profesní období zpětně řadí k těm nejlepším ve svém životě.

Nový začátek s Dejsiprostor / Ačkoliv byl Vašek ve Stavangeru spokojený, po čase se u něj dostavil pocit, že se potřebuje posouvat dál a zároveň cítil, že v Cin Cinu není kam. Nabídka od Matěje Nepimacha ze společnosti Dejsiprostor ho tak zastihla v pravý čas. „Před lety, když jsem ještě působil jako ambasador rumu Trois Rivières, jsme spolu byli v Karibiku a ještě s mým tehdejším kolegou a dobrým kamarádem Filipem Jančárkem jsme plánovali, že spolu otevřeme bar. To se sice nestalo, na naši spolupráci ale nakonec přece jen došlo, byť v jiné formě,“ podotýká Vašek.

Společnost Dejsiprostor se specializuje na pronájmy nebytových prostor pro obchody, restaurace a poskytovatele služeb. V rezidenčních a kancelářských čtvrtích se snaží vytvářet atraktivní retailový mix, který přitáhne pozornost. K projektům, pod nimiž je podepsána, patří třeba Manifesto Market, prostory pomohla najít například gastronomické skupině Together nebo restauracím Casa de Carli a Dish. Ke klientům Dejsiprostor se řadí také společnost CA Immo, která jí svěřila pronájem parteru a oživení veřejných prostor a náplavky ve svém kancelářském projektu River City v Praze-Karlíně.

Už na sklonku roku 2021 vnesl do těchto míst život River Rink – kluziště s vyhřívaným après-skate barem, kterému v létě následujícího roku úspěšně „konkuroval“ kontejnerový bar s tančírnou pod širým nebem. Oba projekty vyústily v nápad vybudovat v budově situované hned u lávky HolKa, jež překlenuje Vltavu a spojuje Holešovice s Karlínem, něco stálého. Zrodil se bar, který dostal jméno Revír a Vašek Jahn se v něm a návazných projektech ujal role hlavního manažera. „Když mi Matěj Nepimach spolu se zakladatelem Dejsiprostor Ivem Suchomelem projektu Revíru představili, hrozně se mi líbil. Ještě vloni na podzim jsme si plácli,“ prozrazuje.

Útulný punk v karlínském stylu / V době, kdy se Vašek k týmu budujícímu Revír připojil, byl bar už z poloviny hotový, některé detaily měl ale přece jen možnost ovlivnit, stejně jako budoucí nabídku podniku. Podílel se i na jeho otevření, k němuž došlo už v listopadu, ale zatím jen na dálku, protože nejdřív musel dostát všem závazkům, které měl v Norsku. Naplno – a naživo – se do práce ve svém novém karlínském revíru pustil v lednu.

Co se konceptu týče, Vašek Revír popisuje jako koktejlový lounge bar berlínského stylu, který příjemně kontrastuje s dokonalým korporátním stylem okolních kanceláří. „Interiér je trochu punk, ale zároveň čistý a útulný,“ říká. Prostor, který vyplňuje mix nábytku různého stylu, materiálů i barev, sestává z části s barem a vysokými stolky, jež přechází v klidnější „obývák“ vybavený gaučem, křesílky a nízkými stolky, a dokonce i kobercem. Na odkryté cihlové zdi za ním visí moderní obrazy. Nechybějí tu ani květiny, jichž je ostatně plná i horní polovina barového displeje, uprostřed kterého září neonový nápis Karlín je náš Revír. Displej je ze železných trubek, jež připomínají ty lešenářské, bar z klasické cihly v kombinaci s betonem.

Usadit se v Revíru může kolem šedesáti hostů, prostory jich ale celkem pojmou okolo stovky. V teplejších měsících roku tuto kapacitu navýší ještě zahrádka, jež se ale bude primárně obsluhovat z venkovního kontejnerového baru. Ke správné barové atmosféře Revíru přispívá promyšlený systém osvětlení, stejně jako kvalitní ozvučení nastavené tak, aby si hosté v živější části podniku mohli i zatancovat, naopak v „obýváku“ je hladina zvuku stažená tak, aby si mohli popovídat.

S nadšením do twistů na klasiku i vlastní drinky / Barový tým kromě Vaška tvoří v podstatě samí nováčci, většina z jedenácti jeho členů své zkušenosti za barem teprve sbírá a touží se stát profesionálními barmany. Jejich věkový průměr činí nějakých šestadvacet let. „Líbí se mi jejich nadšení, hodně věcí se společně učíme, a tím jako tým rosteme,“ podotýká bar manager s tím, že od počátku klade důraz na pohostinnost. „Každý host je u nás přivítán a usazen a hned poté mu automaticky přineseme vodu. A s výběrem drinku mu samozřejmě velmi rádi pomůžeme,“ dodává.

Koktejly si hosté mohou vybírat už z velké tabule umístěné na zdi, k dispozici mají ale také tištěné menu. V něm jsou drinky rozděleny do několika skupin. Zatímco do kategorie Refreshing patří Bergamot Spritz, jenž se míchá z likéru Italicus, výluhu z květů klitorie, bezinkové limonády a prosecca, nebo ginový Basil Fizz, označení Full Body nese třeba Mezcal Negroni či Ramsay Mary a mezi Fruity & Tiki drinky hosté najdou Prohibited Palomu, Painkiller a Tiki Tiki, jež k bázi v podobě francouzského rumu přidává nasládlé tóny ananasu a guavy. Zajímavě působí skupina nazvaná Our „Fake“ Sours. „Zařadili jsme do ní třeba mlékem klarifikovaný Amaretto Punch, jenž vyznívá spíš do sladka, a tak na označení sour nemá úplně nárok,“ objasňuje bar manager. Silně zastoupenou kategorii v menu Revíru představují variace na G&T, stejně jako nealkoholické koktejly, po nichž je v kancelářsko-rezidenční lokalitě významná poptávka. „Jsme pořád ještě na začátku, učíme se twistovat klasiku i vlastní twisty, aby to všechno dohromady dávalo smysl a dokázali jsme reagovat na chutě a přání každého z našich hostů,“ uzavírá Vašek Jahn.

foto: Marek Příhoda

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat