V Tritonu se nechali inspirovat večeří z Titaniku

04.05.2024AtBars

Umělá krápníková jeskyně situovaná v suterénních prostorách pražského hotelu Adria byla vybudována ve stejném roce, kdy se po nárazu do ledovce potopil Titanik. Kuchařský tým restaurace Triton, jež je v ní umístěna, tak napadlo nechat se inspirovat poslední večeří, jež se na tomto luxusním zaoceánském parníku v osudný den podávala.

Hosté si v Tritonu mohou vybírat z několika degustačních menu, to, jež je inspirované večeří, která se na Titaniku 14. dubna 1912, tedy pátý den jeho první a zároveň i poslední plavby, servírovala, má sedm položek. „Z mnoha chodů, které na Titaniku tehdy podávaly, jsme vybrali sedm nejzajímavějších a přepracovali je do moderní podoby, jež zdůrazňuje příběh a jedinečnost této večeře,“ objasňuje šéfkuchař Tritonu Tomáš Kohút.

Prvním chodem je netradičně zformovaný zelený chřest s holandskou omáčkou a kaviárem z jesetera. Po něm následují ústřice s kiwi a zeleným jablkem a siven s okurkou, mušlí svatého Jakubu, slávkami, kaviárem ze prstruha a gazpachem. Do Asie laděný je telecí vývar nazvaný Consommé Olga, k jehož ingrediencím patří i ananas, citronová tráva a zázvor. Podává se jako čaj z konvičky, a to v doprovodu pečené svatojakubské mušle. Po polévce se servíruje jehněčí s mátovým demi-glace, petrželovým pyré, hráškem a špenátovým knedlíkem a před dezertem si hosté ještě mohou dopřát foie gras s koňakem, vlašskými ořechy a vanilkou.

Závěr Titanikem inspirovaného hodování obstará waldorfský pudink s jablky, rozinkami, vlašskými ořechy, citronem, zázvorem a vanilkou. „Známý dezert připravujeme z černého jablka, jež vzniká pomalým vařením jablka Granny Smith při teplotě 60 °C po dobu 60 dnů. Část černých jablek přidáváme přímo do dezertu, z dalších pak připravujeme černou zmrzlinu,“ přibližuje sladkou tečku šéfkuchař.

Hosté si mohou dopřát jak celé Titanic Gourmet Menu, tak jeho zkrácenou čtyřchodovou verzi. V prvním případě je večeře bez nápojů vyjde na necelé tři tisíce, v tom druhém na necelé dva.

@mohlo by vas zajimat