Bar v prostorách bývalého kláštera znovu otevřel

08.05.2024AtBars

Od 26. dubna je připraven znovu přivítat hosty bar situovaný ve venkovních prostorách někdejšího benediktinského kláštera v Praze na Smíchově. Letos jeho provozovatelé počítají i s horším počasím a v plánu je i několik festivalů.

Bar Gabriel je součástí projektu Gabriel Loci, jenž vznikl v prostorách bývalého kláštera vybudovaného na sklonku 19. století v novorománském stylu pro první pražský ženský konvent benediktinek beuronské kongregace. Nachází se v Praze na Smíchově v těsné blízkosti Kinského zahrady a jeho součástí je i kostel Zvěstování Panny Marie známý spíše pod názvem kostel sv. Gabriela. Řeholním sestrám sloužil až do 20. let minulého století, poté v něm sídlilo tehdejší Ministerstvo pošt a telegrafů, jež po sobě zanechalo stopy patrné dodnes. Před čtyřmi lety areál koupila společnost Cimex, která se ho rozhodla vrátit do života. Nabízí ho k pořádání různých akcí, ale také jako perfektní lokaci pro filmaře. Jeho součástí jsou rovněž ateliéry pro více než šedesát umělců a v létě se stává například i kulisou pro divadelní představení či koncerty a zázemím pro letní kino.

V teplejším období roku je v provozu rovněž venkovní Bar Gabriel, jenž je schopen pojmout až tři sta osob. Letos otevřel už počtvrté, a to poslední pátek v dubnu. Hostům je k dispozici denně od 16 do 22 hod. a jeho záběr sahá od alkoholických a nealkoholických nápojů až po masové i vegetariánské pokrmy. K jeho největším lákadlům patří otevřené ohniště, na kterém si návštěvníci areálu mohou opéct špekáčky. V létě bude k dispozici také venkovní gril, který si bude možné i pronajmout. „Letos jsme se rozhodli nainstalovat elektrické lampy a v horším počasí počítáme s možností opláštit venkovní stan, do kterého se vejde zhruba 80 lidí,“ dodává Robin Krbec, jenž má provoz Baru Gabriel na starost. V plánu je i doprovodný program, jenž letos například premiérově nabídne festival filmů Naruby.

@mohlo by vas zajimat