Lidi z Baru mají svůj vlastní kávový likér

04.06.2024AtBars

Výpadky v dodávkách kávového likéru, který byli zvyklí ve svých podnicích používat, vedl Lidi z Baru k vývoji a výrobě likéru vlastního. Jmenuje se stejně jako značka kávy, kterou si tato brněnská gastro skupina už nějakou dobu praží – Hoax.

Pod kávovým likérem Hoax jsou primárně podepsáni zkušený barman a spolumajitel 4pokojů Tomáš Křemenák a Jakub Kristen, jenž praží kávu v létající pražírně Lidí z Baru. Za cíl si dali vytvořit produkt, který bude fungovat v koktejlech, zároveň ale zaujme i kávovou komunitu. „V kavárnách se totiž míchají jednodušší drinky, ze kterých musí být surovina cítit. Bylo nám proto jasné, že hlavní roli v likéru musí hrát neoddiskutovatelně kvalitní káva,“ upřesňují.

Základem receptury na Hoax Coffee Liqueur se tak stala výběrová káva z farmy Pinhal, která byla v roce 2019 vyhlášena nejudržitelnější farmou v Brazílii. Z jejích 914 ha se pro pěstování kávy využívá necelá třetina, zbytek funguje jako přírodní rezervace, pastvina a eukalyptový les, a elektrickou energii jí ze 100 % dodávají solární panely. Kávu Jakub Kristen zpracovává v pražské pražírně Dos Mundos, pro účely likéru se pak připravuje metodou cold brew a s využitím osmoticky filtrované vody.

Další ingredience likéru jsou už jen dvě – bílý karibský rum a třtinový cukr. „Aromatika destilátu a kávy jdou hezky k sobě. Káva z Pinhalu je nekonfliktní, ale rozhodně ne plochá. Její výběr jsme konzultovali s českou baristickou komunitou. Dost práce také dalo najít ten správně hutný třtinový cukr,“ dodává Tomáš Křemenák.

Podle Tomáše s Jakubem Hoax Coffee Liqueur, jenž má pouze 13,1 %, chutná jako tradiční kávová čokoládová tyčinka v tekuté podobě. Díky silné a plné kávové chuti najde uplatnění ve všech myslitelných klasických koktejlových recepturách, jako jsou Espresso Martini nebo White Russian, ale i ve vlastních originálních drincích. „Mě osobně baví kombinace likéru s klasickým i rostlinným mlékem. Super je kokosové nebo mandlové na kostkách ledu. Hoax rovněž oplývá povzbudivými účinky, neboť velký panák obsahuje stejné množství kávy jako klasické espresso,“ podotýká Tomáš Křemenák.

Hoax Coffee Liqueur se plní do láhví z recyklovaného skla o objemu 0,7 l, které jsou uzavřeny korkem obsahujícím aktivní uhlí, jehož úkolem je pohlcovat nežádoucí aromata. Jeho zlatou embosovanou etiketu vyzdobil nejrůznějšími hoaxy, od letadla narážejícího do orloje na brněnském náměstí Svobody až po placatou Zemi, grafik a hudebník MC Gey. Zájemci za kávový likér od Lidí z Baru zaplatí 650 Kč. Na svém displeji už ho mají některé bary a kavárny v Brně i jinde na Moravě.

@mohlo by vás zajímat