Alexův nesoustavný barový kalendář: Vzpomínka na starého bracha

08.06.2024Alex Mikšovic

Osmého června 1941 opustil naše slzavé údolí William Harrison Sparrow Robertson, dlouholetý pařížský sportovní zpravodaj deníku New York Herald Tribune. Místo v tomto kalendáři mu zajistila mimo jiné účast v porotě, která v roce 1934 přiznala Rudolfu Slavíkovi první místo v barmanské soutěži za koktejl Leviathan.

Žurnalista, sice Skot, ale naturalizovaný Američan, se pro členství mezi porotci kvalifikoval v roce 1929. Podle záznamu v příručce Harry’s ABC of mixing cocktails (vydána v roce 1986) snad sám, možná za asistence Harryho MacElhona, tehdy již hrdého majitele New York Harry’s Baru v rue Daunou, formuloval recepturu koktejlu Old Pal. Název reflektoval novinářův zvyk oslovovat kdekoho na potkání starý brachu.

Receptura je – řekli bychom dnes – twistem na Negroni, v němž až na Campari nezůstal kámen na kameni. Místo ginu kanadská whisky, místo italského červeného vermutu naopak ten suchý, a to nejlépe – s ohledem na místo zrodu – francouzský. Míchací sklenice, bez ozdoby. Koktejl vhodný k nabídnutí hostovi s citem pro staré dobré časy.

Ve stejné dekádě jako Old Pal vznikla ještě receptura jiného twistu na Negroni. Boulevardier byl pojmenován podle stejnojmenného literárního týdeníku, který v Paříži v letech 1927–1932 vydával Erskine Gwynn. Harry MacElhone ho uveřejnil hned v roce 1927 ve své příručce Barflies and Cocktails. Do reprintu jeho Harry’s ABC of mixing cocktails z roku 1986 se ale už nedostala. O důvodu můžeme jedině spekulovat. Že by se ti dva novináři nemuseli a Harry stranil Sparrowi?

 

@mohlo by vás zajímat