Art of Work: Eliška Ngoc Tran

16.06.2024Matěj Dereck Hard

V centru pozornosti dalšího dílu Art of Work by Zacapa XO se po čase konečně zase ocitá zástupkyně něžnějšího pohlaví. Eliška Ngoc Tran se věnuje designu obuvi a kromě vlastních projektů, k nimž patří její značka TNY.3, pracuje jako ševcová v Brašnářství Tlustý. Pojďme tedy společně nahlédnout pod její šikovné ruce do velké manufaktury v pražských Vršovicích.

Mohla by ses čtenářům na úvod v pár větách představit?

Designu obuvi se věnuji osm let. Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně jsem získala magisterský titul a další zkušenosti z oboru mám díky pracovní stáži v Amsterdamu a studiu v zahraničí, konkrétně v Estonsku a Finsku. Svou práci vydávám pod značkou TNY.3 a momentálně pracuji v týmu řemeslníků Brašnářství Tlustý.

Kde se nachází vaše dílna, na kolika metrech čtverečních a jaké má dispozice?

Naše dílna se už jedenáct let nachází v pražských Vršovicích, v komplexu autocentra Dojáček v ulici Na Louži. Jde o unikátní koncept, který propojuje dílnu se showroomem. Nikde jinde jsem nic podobného neviděla. Obýváme velký industriální prostor, v němž je hodně světla. Zákazníci přijdou rovnou do manufakturní dílny a vidí, jak se věci reálně vyrábějí. Jsme tu skoro na tisíci metrech, ale už nám to tu začíná být malé.

Jak často tu jsi?

Každý týden a zhruba tak dest hodin denně.

Co se tady převážně tvoří? 

U nás v Brašnářství Tlustý a spol. se dělá vše, co tě napadne, z kůže. Máme takové heslo Když kůži, tak od Tlustého. Je jedno, jestli je to opasek, peněženka, kabelka, cestovní taška, interiérový doplněk, boty nebo zakázka na potažení zrcadla na jachtu či speciální bag pro barmanské nádobíčko.

Jaké zajímavé lidi jsi tu měla?

Chodí nám sem spousta zajímavých lidí hlavně z byznysu a firem. Potkáš tu ale i maminku na mateřské, která si přišla třeba jen pro opasek pro manžela, nebo tu můžeš naopak narazit na herce, top manažery a náměstka ministra, kteří jdou pro šité boty, kožené tašky nebo kompletně zakázkové výrobky, které se nedají koupit ani v Pařížské.

Kam se jdeš v okolí nejčastěji najíst a co k jídlu preferuješ?

Často si vařím sama, ale když už, tak je mojí jasnou volbou smažák U Pepíčka.

A co ty a alkohol? Naleješ si po dobře odvedené práci něco dobrého?

Alkohol piju jen výjimečně. Většinou na akcích. Baví mě míchané drinky jako G&T nebo třeba Frangelico Sour…

Art of Work vzniká ve spolupráci s rumem Zacapa XO. Jak tě tenhle guatemalský rum baví a dáváš si ho raději čistý, nebo ho mícháš? Pokud ano, s čím? 

Baví mě s kostkou ledu…

Používáš při práci Mac nebo PC? A důvod? 

My jsme Apple domácnost už X let. Vyhovuje mi, jak mám vše propojené.

Máš nějakou oblíbenou formu prokrastinace?

Když je toho na mě hodně, tak mi nejvíc pomáhá procházka v přírodě s přítelem nebo quality time s kamarádkou. A když není ani jedno možné, tak uklízím.

Kde jinde bys mohla mít svůj ateliér? Myslím tím jinou ulici, město, zemi nebo i jinou galaxii…

Někde, kde je teplo a moře.

Používáš při tvorbě nějaké zajímavé vybavení, na které nedáš dopustit?

Úplná paráda je pro mě profi vyřezávací plotr.

Každou láhev rumu Zacapa zdobí petate, které z palmových listů tradičními postupy pletou mayské ženy. Promítá se i do tvé práce nějak tradice či historie?

V některých projektech ano, ale víc mě fascinuje budoucnost. Jsem spíš takový vizionář.

Dokázala bys vyjmenovat tři nejzajímavější projekty své kariéry?

K těm nejzajímavějším určitě patří upcyklace tenisek ve spolupráci s Footshop, boty pro psy Sogsy a aktuální vývoj tenisek pro Brašnářství Tlustý.

Máš nějaké tipy na vylepšení do budoucna, ať už v ateliéru nebo při samotné práci? 

Pro mě je důležitý time management a efektivita práce.

Rum Zacapa zraje v sudech uložených ve výšce 2300 m nad mořem, tedy ve velmi specifickém mikroklimatu. Vzniká i tvá tvorba v nějakých specifických podmínkách nebo je s tvým řemeslem spojený nějaký unikát? 

V Brašnářství Tlustý fungujeme jako komunita řemeslníků, kteří společné tvoří kvalitní kožené produkty, což je v dnešní době celkem velký unikát.

Jak ráda trávíš volný čas?

Volný čas to jsou pro mě výlety do přírody, pole dance, aerial silks, gym, party a přátelé.

A otázka na závěr: Děláš svou vysněnou práci, ale kdybys mohla udělat restart a vybrat si nějakou jinou profesi, co by to bylo a proč? 

Něco u filmu, třeba výroba kostýmů.

foto: Matěj Dereck Hard

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat