60 vteřin s Tomášem Kučerou

23.06.2024Ondra Hnilička a Bára Urbanová

Do povědomí barové komunity se Tomáš Kučera zapsal už během svého působení v Bugsy’s, široká veřejnost ho pak může znát i jako osobního barmana jedné z hollywoodských hvězd. A i když už ho teď za barem v žádném z podniků pravidelně nenajdete, barové prostředí zdaleka neopustil – je totiž ambasadorem značek Bacardi-Martini na českém a slovenském trhu.

Osmatřicetiletý Tomáš Kučera je čistokrevný Pražák. Jako dítě chtěl být podnikatelem, už tehdy měl totiž touhu něčeho dosáhnout, a zároveň věřil, že každý, kdo podniká, má pěkný dům i auto a všude otevřené dveře. Po základce si ke studiu vybral hotelovku, po níž chvíli cestoval, aby získal nějaké zkušenosti v oblasti gastronomie. Pracoval tak třeba v Berlíně, ale i Japonsku. Po návratu do Česka se přihlásil na Vysokou školu hotelovou, na níž absolvoval obor marketing a management – před jméno si tak může psát titul Ing.

Za bar se Tomáš poprvé postavil v šestnácti letech v rámci praxe a barmanskou profesi dohromady aktivně vykonával deset let. Nevzdal se jí ani během studia na vysoké, kdy v baru dál pracoval na plný úvazek – byla to tak hodně náročná pětiletka. I když prošel různými pozicemi a různými podniky, nejvíc spjatý je v povědomí barové komunity s Bugsy’s, kam nastoupil v roce 2004 a zůstal tam dlouhých šest let. K nejzajímavějším momentům jeho barmanské kariéry pak určitě patří rok 2014 a 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, v rámci nějž byl osobním barmanem Roberta De Nira.

Svůj podnikatelský sen si Tomáš splnil například prostřednictvím vlastní cateringové společnosti Mixologist, jež razí heslo Drink different. Jeho hlavní profesní náplní je už ale pár let pozice českého a slovenského ambasadora značek Bacardi-Martini. Pod křídly společnosti Coca-Cola Hellenic tak má možnost se dál věnovat barmanské profesi. „Za barem jsem stále, jen ne stabilně v provozu. Rád se učím novým věcem, takže cestuji i po světě a nasávám trendy,“ říká. Na své práci si pochvaluje zejména její rozmanitost, možnost učit se novým věcem a poznávat značky, které zastupuje, přímo u zdroje. A je něco, co mu z jeho barmanského období chybí? „Možná jen větší interakce s kolegy,“ prozrazuje.

K Tomášovým koníčkům patří lední hokej, golf a plavání. „S mým udržováním se ve formě je to jako na horské dráze. Nejvíc mi pomáhá, když si stanovím nějaký cíl – například startovat na Spartan Race. Pak se tomu všechno podvolí a už to jde samo,“ uzavírá.

video: Ondra Číhal

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat