Koktejlová štafeta: Azur On The Road

30.06.2024AtBars

Letošní koktejlová štafeta se zatím jako bumerang vždy z menšího českého města vrací zpátky do Prahy. Cíl její první letní etapy je situován přímo v historickém centru metropole, konkrétně v Bílkově ulici, kde se nachází hotel Allure a v něm pak malý, ale útulný bar B21. Jeho managerem je Karel Dvořáček, kterého si za adresáta své štafetové ingredience, jíž je třešňová soda, vybral Tomáš Nyári z mělnického Brlohu. Výsledkem je příjemně třešňově laděný Azur On The Road.

Domácí sodu Tomáš Nyári použil už do svého štafetového koktejlu, který pojmenoval Herrera, ta však byla postavena na kombinaci aloe vera a meduňky. Pro svého nástupce na trati koktejlové štafety si jako hlavní ingredienci vybral třešně. Z 500 g tohoto peckového ovoce, 300 g cukru, 19 g mixu kyselin a 1 l vody nejprve připravil cordial, který upravoval pomocí ultrazvuku po dobu 20 minut při 45 °C. Na závěr do něj přidal ještě pák kapek třešňovice pro zintenzivnění chuti. Následně cordial smíchal v poměru 1 : 10 s vodou a naperlil ho pomocí CO2. „Vím, že adresát mé štafetové ingredience má rád lokální chutě a s tímhle se mu bude určitě dobře pracovat,“ vkládá důvěru do svého výtvoru a pokračuje: „Naše třešňová soda je nabušená jak vůní, tak chutí. Je to jako kdybyste se zakousli do zralé třešně, k tomu ale přidejte ještě příjemné malé bublinky.“

Tomáš sám by svou třešňovou sodu v drinku s Ron de Azur doplnil jen o nějaká dobrá bitters – víc už podle něj totiž není zapotřebí. O to víc je pak zvědavý, jak s ní naloží jeho někdejší kolega Karel Dvořáček. „Rozhodl jsem se vrátit štafetu zpátky do Prahy. Třešňovou sodu posílám do malého, ale útulného baru B21, který je součástí hotelu Allure,“ prozrazuje s tím, že tamní šéfbarman Karel Dvořáček je jeho dlouholetý kolega. „Nejdřív jsme spolu pracovali v Hiltonu, dokonce byl i na mojí první směně, když jsem v Praze začínal, a pak v Alcronu. Dohromady jsme byli parťáci za barem asi šest let. Hlavně jsme ale taky byli a pořád jsme hodně dobří kamarádi. Když chystám nové koktejlové menu, tak Káju vždycky pozvu, aby mi řekl svůj názor a popřípadě doporučil, na čem ještě zamakat. A funguje to i obráceně,“ dodává.

Nová hotelová kapitola / Sedmatřicetiletý Karel Dvořáček měl ke gastronomii vždycky blízko. „Oba moji rodiče v tomto oboru pracovali, a já tak měl možnost občas vidět, jak to v takovém podniku chodí,“ objasňuje a vysvětlení má pochopitelně i pro to, proč se nakonec vydal právě barmanskou cestou: „Na střední škole se mi naskytla možnost zúčastnit se barmanského kurzu. Zalíbilo se mi vytvářet různé kombinace a chutě, a tím to všechno začalo…“ Velmi dobře si vzpomíná i na své poprvé za barem. „Když to vezmu doslova, tak úplně poprvé jsem se za bar postavil v rámci členství v Junior Shaker Clubu od CBA. Pod vedením Honzy Braniše jsme se tehdy v Bugsy’s dozvěděli, jak vypadá profesionální barové pracoviště. A co se týče mého prvního zaměstnání, svoji barmanskou premiéru jsem absolvoval v lobby baru hotelu Hilton,“ prozrazuje.

Svou profesní dráhu Karel nakonec spojil právě s hotelovými provozy. Nejprve působil v pražském hotelu Hilton, jehož lobby bar záhy vyměnil za Cloud 9 situovaný v nejvyšším patře, poté se jeho dlouholetým působištěm stal hotel Alcron, respektive tamní BeBop Bar. I to je ale minulost, už bezmála rok totiž Karla Dvořáčka hosté najdou v hotelu Allure, kde se za barem střídá s dalším s někdejší bebopácké party Charliem Lorenzim.

Lokálně a s minimem ingrediencí / Když Tomáš Karlovi svou třešňovou sodu posílal, byl si jistý, že si s ní velmi dobře poradí a vymyslí něco překvapivého. Bar manager B21 mu kompliment oplatil hodnocením štafetové ingredience. „Tomášova třešňová soda je skvělá už ve vůni. Hned po prvním přivonění mi bylo jasné, že pracovat s ní bude radost,“ prohlašuje a slova chvály má i pro štafetovou bázi: „Ron de Azur mi hned zachutnal. V jeho vůni je znát vanilka spolu s kakaem, v chuti kakao doplňují lehce i citrusy, konkrétně pomeranč, dobře dohromady tak jde téměř s jakoukoliv ovocnou složkou. V koktejlové klasice si ho dokážu představit třeba v koktejlu Old Cuban.“

Při vymýšlení svého štafetového drinku se Karel ovšem vydal jinou cestou. „Jako první mě napadlo namíchat letní svěží long drink a u toho jsem zároveň i zůstal. Chuť třešňové sody je sladko-kyselá, tím mi minimálně jedna další složka do nového koktejlu odpadla,“ popisuje sled svých úvah a pokračuje: „V případě další suroviny jsem chtěl zůstat u lokálního produktu, a tak jsem zvolil Circular Citron od Landcraftu, který obsahuje výluh z nezralých pomerančů, citrony, nálev z listů limet a je lehce doslazený medem. To mi vytvořilo ideální spojení mezi třešňovou sodou a rumem. Za ta léta za barem si už dokážu představit, jaké suroviny a kombinace spolu fungují, a tak mi šlo spíš o to, abych koktejl vybalancoval s co nejmenším počtem dalších ingrediencí. Mým cílem totiž bylo vytvořit drink s jednoduše rozpoznatelným složením.“

Azur On The Road

30 ml Ron de Azur, 10 ml Circular Citron, 120 ml třešňové sody, čerstvá třešeň na ozdobu

Míchací sklenici naplňte ledem a odměřte na něj Ron de Azur a Circular Citron. Důkladně promíchejte. Do vychlazené highball sklenky vložte velký kvádr ledu, základ drinku do ní sceďte a dolijte ho třešňovou sodou. Zlehka promíchejte a na závěr koktejl ozdobte čerstvou třešní. „Ron de Azur k nám docestoval až z Panamy a pokračuje ve své cestě nejen mezi barmany dál, a tak jsem svůj drink pojmenoval Azur On The Road,“ dodává Karel Dvořáček.

Jen pár kilometrů po Praze / Ovocnou složku má i ingredience, kterou se Karel Dvořáček rozhodl poslat dál. Pro svého nástupce, respektive nástupkyni, na trase koktejlové štafety připravil cordial z meruněk a medové vody. „Vyznačuje se svěží vůní meruněk a sladkokyselou chutí tohoto ovoce,“ popisuje svůj výtvor s tím, že sám by si ho v kombinaci s Ron de Azur dokázal představit třeba v nějakém rumovém Spritzu.

S doručením své štafetové ingredience to Karel nebude mít nijak složité – stačí ji donést do dalšího z pražských hotelů. „Rozhodl jsem se štafetu nasměrovat do jednoho ze svých předchozích působišť, a to do baru Cloud 9 situovaného v hotelu Hilton. Poradil jsem se se svou kamarádkou Silvií Táborovou, která je tam bar managerkou, a ta mi jako adresátku mého meruňkovo-medového cordialu doporučila mladou a šikovnou barmanku Michaelu Mecerovou. Jsem moc zvědavý na výsledek,“ uzavírá.

foto: Luboš Wišniewski

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat