V Brně na Zelném trhu funguje sdílená zahrádka

02.07.2024AtBars

V horní části brněnského náměstí Zelný trh vyrostla s prvními teplejšími dny letošního roku zahrádka, kterou sdílejí hned čtyři podniky – Slast, Buchta C, Domovina a Paprika. Lidé si tak na ní mohou užít různorodou gastronomii bez nutnosti pendlovat z místa na místo.

Slast, Buchta C, Domovina a Paprika sídlí na Zelném trhu v centru Brna ve stejné barokní budově s číslem popisným 10, a tak se rozhodly využít prostranství mezi Palácem opata žďárského kláštera a Sloupem Nejsvětější Trojice společně. „Hosté dnes rádi ochutnávají a tento koncept je k tomu vyloženě vybízí. Věřím, že sdílenou zahrádku ocení i větší skupiny hostů. Čím víc lidí, tím víc chutí, a v tomto případě je vybrat si o to snazší. Když vyjde pěkné počasí, působí toto místo v kombinaci s atmosférou Zelného trhu až magicky,“ podotýká provozní baru Slast Rudolf Forman s tím, že lidé zde mohou i jen tak sedět a relaxovat, aniž by byli nuceni něco konzumovat.

Sdílená zahrádka, která je vybavená městským mobiliářem v podobě polohovacích lehátek, představuje skvělou ukázku demokratizace veřejného prostoru i gastronomických zážitků, navíc šetří místo na náměstí, protože spojuje čtyři zahrádky do jedné. Za příznivého počasí je v provozu denně od rána do večera. Den na ní tak hosté mohou začít kávou a sladkým pečivem z Buchty C. V obědovém čase i později odpoledne si dají jídlo i nápoje z podniků Domovina a Paprika a od podvečera až do půlnoci si mohou dopřát koktejly, limonády i večeři ze Slasti. Vše si objednávají pomocí QR kódů umístěných na stolcích.

Projekt na Zelňáku je v krátké době už druhou ukázkou progresivního přístupu k veřejnému prostoru v Brně. Tím prvním byl experiment provedený pod taktovkou designérky Veroniky Rút ve Vachově ulici, jež se proměnila na „letní obývák“ – město ji na půl roku uzavřelo automobilové dopravě a vybavilo ji mobiliářem i zelení, čímž vzniklo místo pro setkávání a odpočinek.

@mohlo by vás zajímat