Maestro Reserva je výsledkem experimentu se sudy

03.07.2024AtBars

Stálá řada dominikánského rumu Brugal se rozrostla o novinku nazvanou Maestro Reserva. Podepsána je pod ní Jassil Villanueva Quintana, jež do výrobního procesu zakomponovala speciální techniku Dark Aromatic Toasting, která v rumu prohlubuje jeho sladké tóny.

Dominikánský rum Brugal se může pyšnit tradicí dlouhou 135 let, její aktuální produkce je tak odrazem zkušeností a umění pěti generací maestros roneros. Aktuálně má maestry ronery dva – Miguela Ripolla a Jassil Villanueva Quintana, jež je první ženou na této pozici v Casa Brugal i celé Dominikánské republice a zároveň nejmladší ženou na světě, která tuto profesi vykonává. Jmenována na ni byla už v roce 2011, a to v pouhých čtyřiadvaceti letech. Jejího mládí si o čtyři roky později všimla i World Record Academy, která tento rekord pečlivě zaznamenala.

O Jassil je možné říct, že mezi sudy prakticky vyrůstala – její otec v Casa Brugal totiž dlouhá léta pracoval a ona sama možnost zde získávat zkušenosti formou stáže intenzivně využívala už během studií. Svou vášeň pro třtinový destilát zúročila v novince, která byla nedávno představena. Nový stálý člen rumové řady Brugal byl pojmenován Maestro Reserva a Jassil při jeho tvorbě využila speciální techniku, kterou nazvala Dark Aromatic Toasting. Spočívá v tom, že se rumy zrajících v amerických dubových sudech po sherry opatrně přelijí do jiných nádob a sudy se znovu vypálí. „Vypalujeme je jen lehce, přesně do okamžiku, kdy se oheň, dřevo a malé množství zbytkového rumu propojí a vytáhnou na povrch jemné karamelové tóny,“ objasňuje Jassil Villanueva Quintana a pokračuje: „Sudy se poté rumem znovu naplní a ten pak obohacený o tyto aromatické sloučeniny dál zraje pod naším teplým dominikánským sluncem. Výsledkem je pozoruhodná jantarová tekutina s příjemně nasládlou chutí, která má čistě přírodní původ.“

Brugal Maestro Reserva má 41,2 % alkoholu. Jeho barva je tmavě jantarová s karamelovými odlesky, ve vůni ho charakterizuje bohaté aroma dubu s tóny ovoce a kouře, které vyvažuje nádech karamelu a medu. Chutná po vanilce a karamelu, znát jsou v něm ale i tóny hořké čokolády a sušeného ovoce s náznakem pražených oříšků. Dochuť je mírně dubová a suchá, doprovázená tóny tmavého ovoce, hnědého cukru a pomerančové kůry. Popíjet se doporučuje samotný nebo na ledu. Zájemci za něj zaplatí kolem 4500 Kč. Dostanou ho v láhvi vyrobené na míru pro Casa Brugal a v ekologickém kartonovém obalu, který je recyklovatelný a ctí principy udržitelnosti.

@mohlo by vás zajímat