Better Bar Show v srpnu zažije krakovskou premiéru

05.07.2024AtBars

Vzdělávat se, potkávat a inspirovat na lokální bar show má po léta také polská barová komunita. S jedenáctým ročníkem, který proběhne už 5.–7. srpna, ji ovšem letos čeká jedna významná změna – Better Bar Show poprvé nebude hostit Gdaňsk, ale Krakov.

Slůvko better v názvu polské bar show neznamená, že by ji její organizátoři považovali za lepší než jsou ty ostatní. Pojmenovali ji tak proto, aby bylo na první pohled zřejmé, že cílem akce je zlepšovat polskou barovou scénu na všech jejích úrovních, tedy od barů jako takových, přes jejich koncepty, zázemí nebo i byznys až po barmany samotné. Snaha otevřít se ještě o něco širšímu publiku a většímu počtu vystavovatelů, ovšem při zachování dosavadní atmosféry, organizační tým po loňském úspěšném ročníku přiměla uvažovat o změně lokace, pro niž se nakonec rozhodli. Přesně desetkrát Better Bar Show hostil severopolský Gdaňsk, letos se z historického města situovaného u Baltského moře přesouvá o více než pět set kilometrů jižněji, a tedy i o poznání blíž k českým hranicím.

Jedenáctý ročník Better Bar Show bude od 5. do 7. srpna hostit Krakov. Pondělí je plánované jako warm-up day, vlastní vzdělávací a veletržní část programu se odehraje až v úterý a ve středu vždy od 10 do 18 hod. Kulisou se pro ni stane Stara Zajezdnia. Objekt postavený v roce 1913 původně sloužil jako vozovna pro širokorozchodné tramvaje, v 60. letech minulého století se pak změnil na dílnu, v níž se opravovali autobusy, a skladové prostory. V novodobé historii budova sloužila i jako motodrom, než byla v roce 2007 kvůli riziku zřícení uzavřena. Dočkala se ale rekonstrukce a posledních dvanáct let v sobě snoubí restauraci, minipivovar a eventové prostory. Better Bar Show, bude okupovat jak hlavní halu o rozloze 1200 m2, tak přilehlé nádvoří, které k interiérovým prostorám přidává dalších 1000 m2, a částečně také interiér restaurace.

Stánky vystavovatelů najdou návštěvníci Better Bar Show uvnitř i venku. Rovněž prostor pro vzdělávání bude vícero. Hlavní zahraniční hosté, k nimž budou letos patřit například Monica Berg, Rémy Savage či Martin Hudák, ale také šéfbarmanka londýnského Artesianu Giulia Cuccurullo, hospitality consultant Anna Sebastian či expert na tequilu Jorge Balbontin, vystoupí na hlavní stage. Semináře o délce 40 minut si tu bude moci vyslechnout až tři sta návštěvníků. Méně než třetinová je pak kapacita Concept Stage situované v mezipatře, jež je letošní novinkou. Semináře se zde budou konat v pauzách mezi programem na Main Stage a překrývat se budou s degustacemi, jimž bude zasvěcen Tasting Room A s kapacitou sedmdesát míst a poloviční Tasting Room B. Oba se nacházejí v budově restaurace a vstup do nich bude pouze po předchozí rezervaci.

Jakmile se Stara Zajezdnia návštěvníkům uzavře, veškeré dění se přesune do krakovských barů. Program hostování a koktejlových party stejně jako detaily k veletrhu a seminářům organizátoři Better Bar Show průběžně zveřejňují na sociálních sítích.

@mohlo by vás zajímat