Přípravy na Artisans of Taste už nelze moc odkládat

05.07.2024AtBars

Přesně v polovině července se ve dvanácti zemích Evropy otevře barmanům a barmankám registrační brána soutěže Artisans of Taste, kterou mohou ve společnosti rumu Diplomático projít až do vítězného cíle v podobě šestidenní cesty do Venezuely. Klíčovými pojmy pro drink, který je třeba vytvořit, jsou řemeslnost, komunita, udržitelnost a kreativita.

Soutěž Artisans of Taste je určena barmanům a barmankám nad 18 let, kteří aktivně působí za barem, a to v podniku, jenž má zalistovaný rum Diplomático. Probíhá ve dvanácti státech Evropy, kromě České republiky se do ní zapojí také například Slovensko. Zadání, pravidla a úvodní timing jsou všude stejné, každá ze zemí však hledá svého vítěze, jenž se za odměnu v březnu příštího roku vypraví na šestidenní výlet do Venezuely, kde se bude moci detailně seznámit s výrobou rumu Diplomático a vším ostatním, co tato značka v místě svého vzniku s ohledem na udržitelnost a místní komunitu podniká.

V každé zemi dostane příležitost zabojovat o vítězství pouze třicet barmanů a barmanek, důležitá je tedy i rychlost. Registrace se na webu Artisans of Taste otevře 15. července ve tři hodiny odpoledne a uzavře se ve chvíli, kdy počet soutěžících dosáhne tří desítek, nejpozději však 5. srpna. K registraci jsou kromě osobních údajů (jméno, název baru a e-mailová adresa) potřeba už i soutěžní receptura s přesným popisem přípravy koktejlu i jednotlivých ingrediencí, fotka drinku a příběh, který se za ním skrývá.

Detailní pravidla Artisans of Taste jsou k dispozici on-line, primárně jde však o to vytvořit originální drink, jenž bude naplňovat principy udržitelnosti a lokálnosti. Jeho jedinou možnou bází je pochopitelně rum Diplomático, a to v maximálním množství 50 ml. Volba dalších ingrediencí a jejich počet je na soutěžících, musejí být ale home made, připravené primárně z lokálních surovin, ideálně těch vypěstovaných místními producenty, a zohledňovat principy udržitelnosti. „Hledáme originální drink, do nějž barmani promítnou veškeré své dovednosti a kreativitu a namíchají ho s využitím vlastních ingrediencí, na něž pokud možno beze zbytku využijí suroviny od lokálních producentů, protože mottem soutěže je kromě udržitelnosti také podpora místní komunity,“ shrnuje zadání Artisans of Taste český ambasador rumu Diplomático František Holeček.

Hodnocení přihlášených drinků se ujme globální tým rumu Diplomático spolu se zástupci některého z nejlepších barů světa, kteří si koktejl podle dodané receptury namíchají. Je proto důležité použít takové ingredience, které jsou široce dostupné, a detailně popsat postup přípravy home made složek, aby byl výsledný drink přesně takový, jaký soutěžící zamýšleli. Srozumitelný a poutavý musí být i příběh koktejlu, z nějž by mělo být dobře patrné, čím receptura naplňuje principy udržitelnosti a lokálnosti a jak prospívá komunitě.

Z třiceti přihlášených bude vybráno deset barmanů a barmanek, kteří se na podzim utkají v národním finále. Soutěžit v něm budou se stejným drinkem, s nímž do Artisans of Taste vstupují. Odměnou tomu nejlepšímu bude zmiňovaná cesta do Venezuely, ale také možnost participovat na vybraných aktivitách rumu Diplomático na českém trhu, a to třeba v rámci příštího ročníku soutěže. Nejprve je ale potřeba vyhrát ten letošní – možnost registrace se sice otevře „až“ 15. července, nad recepturou, která musí být do té doby hotová, je ale nejlepší začít přemýšlet už teď.

@mohlo by vás zajímat