V tašce Ana od Raula Lopeze lze nosit i Ron Zacapa

11.07.2024AtBars

Když se vloni v Miami konal Latin American Fashion Summit, obdržel návrhář Raul Lopez od rumu Zacapa ocenění Vizionář roku. Jen u toho ale zdaleka nezůstalo. Tvůrce průkopnické značky Luar následně pro tento guatemalský třtinový destilát vytvořil speciální limitovanou edici.

Značku Zacapa a dominikánského návrháře Raula Lopeze spojují latinskoamerické kořeny, jimž svou spoluprací vzdávají hold. Současně jde ale i poctu ženám, a to jednak těm, které formovaly Lopezovu kariéru, ale také těm, které jsou neodmyslitelně spjaty s rumem Zacapa. Kromě master blenderky Loreny Vasquez jde především o zručné tkalkyně, jež po dekády udržují umění ručně tkaných petate, kterými jsou láhve tohoto guatemalského destilátu ozdobeny.

Raul Lopez se už před časem inspiroval tkanou taškou canasto, kterou nosily jeho matka a babička, a na jejich počest svou variaci na ni pojmenoval Ana. Nově do ní zakomponoval právě petate. „Řemeslná zručnost žen z tkalcovských komunit ve mně vzbuzuje obrovský respekt. Bylo mi tak ctí vetkat jejich řemeslo do svých návrhů,“ prohlásil. „Vědomí, že Zacapa podporuje v této tradici více než sedm set žen, mě naplňuje hrdostí, že mohu v rámci naší spolupráce vyzdvihnout jejich úžasnou práci,“ dodal.

V tašce, na níž je limitka postavena, je uložen rum Zacapa XO, a to oděný v kůži, která je pro Lopezovu značku Luar charakteristická. Spolu s destilátem se v ní ukrývají ještě další stylové předměty – konkrétně na zakázku vyrobený šejkr, barová lžíce, plátěné ubrousky, kožené podtácky s petatovým proužkem a dvě broušené sklenky. Část výtěžku z prodeje této speciální limitované edice bude v souladu se závazkem rumu Zacapa pomáhat řemeslným komunitám věnována asociaci NALAC, která se věnuje podpoře latinskoamerických umělců a tradičních řemesel.

@mohlo by vas zajimat