Book of Berries je o „bobulích“ a udržitelnosti

18.07.2024Bára Urbanová

Dnes je poslední den, kdy mohou bary z celého světa zaslat svá koktejlová menu k posouzení zástupcům The World’s 50 Best Bars, a ucházet se tak o Best Cocktail Menu Award. Jméno jejího držitele zazní 22. října na slavnostním ceremoniálu v Madridu. Vloni se jím stal American Bar situovaný v luxusním skotském hotelu Gleneagles. Academy Chairs 50 Best zaujal svou Book of Berries.

Hotel Gleneagles byl v srdci skotského hrabství Perth otevřen přesně před sto lety, v červnu 1924, a záhy se stal vyhledávaným místem a povinnou zastávkou všech, kdo podlehli kouzlu cestování. Ve velkém stylu tehdy přijížděli na vlastní vlakové nádraží Gleneagles a čas trávili obklopeni nádhernou přírodou. V současnosti hosté do tohoto ikonické skotského hotelu přijíždějí vlastními auty, potažmo přilétají na edinburské letiště, odkud je to do Auchterarderu, jak zní adresa Gleneagles, méně než hodinu jízdy. Příroda je tam ale stále stejně krásná a možnosti aktivního odpočinku stejně lákavé. Ponecháme-li stranou tři golfová hřiště a tenisové kurty, mohou hosté čas trávit třeba rybařením, střelbou z luku nebo do hliněných holubů, jízdou na koni, ale také sokolničením…

Glorious Playground, jak Gleneagles svůj volnočasový program označuje, samozřejmě zahrnuje i bohatou gastronomickou nabídku. V jeho útrobách se nachází dokonce i michelinská restaurace, dvouhvězdičková Andrew Fairlie, ta je ale v rukou externího provozovatele. Dalších osm různých provozů si hotel spravuje sám. Zatímco Auchterarder 70 je ideální na osvěžení po golfu a má i obsáhlou nabídku ginů, Glendoven je místem pro odpolední čaj. Do The Garden Café lze zajít třeba na lehký oběd, do The Birnam na pizzu a do The Strathearn na formálnější večeři ve finediningovém stylu. Promyšlenou sestavu míchaných drinků má v menu i The Century Bar, koktejly jsou však primárně doménou American Baru, který za své aktuální menu obdržel Best Cocktail Menu Award 2023 od 50 Best. Barový tým k tomuhle úspěchu dovedl Michele Mariotti, jenž řady Gleneagles rozšířil v roce 2020 a zastává zde pozici head of bars. V minulosti působil například v American Baru londýnského hotelu Savoy a v Singapuru otevíral MO Bar v hotelu The Mandarin Oriental.

Kniha plná dobrodružství / Elegantní The Century Bar, za jehož střídmým, avšak efektním designem stojí londýnské studio Davida Collinse, je v provozu od jedenácti dopoledne do jedné v noci. Hosty je naplněn prakticky nepřetržitě, zajít sem totiž mohou jak na kávu, sendvič, salát, polévku nebo třeba burger, tak na drink před či po jídle a v neposlední řadě na sklenku champagne nebo whisky, jichž má v nabídce na čtyři stovky. Nápojovou sestavu v ústřední roli s koktejly hosté najdou v The Great Adventure Book, jejímž prostřednictvím barový tým oslavuje kontrasty skotské přírody. Drinky jsou v ní rozdělené do čtyř kategorií. Zatímco pod názvem The Lochs se ukrývají lehčí a svěží drinky, The Seas zahrnuje kratší a říznější koktejly ideální jako aperitiv. Drinky v sekci The Glens jsou perlivé a plné chuti, hodí se tak třeba na přípitek, a ty v The Forest se vyznačují plnější chutí, přijdou tak vhod hlavně po jídle.

V každé sekci se nachází po šesti koktejlech, z nichž jeden je vždy nealkoholický. Všechny mají jednoduché jednoslovné názvy (třeba Gingery, Cheerful, Silky…), které vystihují jejich charakter. Pro zpřesnění je v menu ještě uveden výčet hlavních ingrediencí a také nákres sklenky. Součástí stránky s koktejly je vždy také doporučený whisky flight, který výběrem destilátů koresponduje s chuťovým charakterem sekce. Kdo se chce rozhodovat rychleji, může si drink vybrat z chuťové mapy, kterou najde na konci menu. V přehledné tabulce je každý z drinků umístěn na ose full body–light a short–long a pro ještě větší zjednodušení je u něj napsáno, jaké klasice se nejvíc podobá.

Servis koktejlů je velmi jednoduchý a elegantní. Skvělým detailem jsou sklenky ozdobené stejným vzorem jako mají vitráže v interiéru The Century Baru. Podobný přístup uplatňuje i American Bar – i když má sem tam nějakou sklenku zhotovenou na míru, obecně pracuje spíš s řadovým sklem vybraných výrobců, které si nechává dle svých představ upravit.

Inspirace v knihách a důraz na udržitelnost / Okázale elegantní a možná až lehce dekadentní The American Bar je hosty připraven přivítat od středy do neděle, otevřeno má od půl šesté do půlnoci. Design interiéru laděný do 20. a 30. let minulého století podtrhují stěny potažené vřesem barveným skotským kašmírem, jenž byl utkán přímo pro Gleneagles, stejně jako renovovaný původní krb, bar z mramoru, na míru vyrobená mosazná zrcadla či starožitné osvětlení. Barový tým pod vedením šéfbarmana Emilia Giovanazziho hostům už od roku 2022, kdy mělo premiéru, předkládá koktejlové menu Book of Berries, jež je inspirované nejstaršími z tzv. Observer’s Books. Jde o knížky kapesního formátu, které v Británii vycházely v minulém století a dnes patří ke sběratelským předmětům. Cílily zejména na mladší čtenáře a pokrývaly zejména témata z oblasti umění, historie a přírody, která do detailu prozkoumávaly.

Prozkoumávat se rozhodli i barmani American Baru, a to blízké i širší okolí a dary, které nabízí, to vše s důrazem na udržitelnost. Výsledkem je osmnáct koktejlů zasvěcených stejnému počtu „bobulek“ z lokálních zdrojů, potažmo spotřebovávajících ingredience z dalších hotelových provozů, a to s využitím široké škály klasických i moderních metod a postupů. Koktejl Blueberry se tak například míchá z vodky infuzované borůvkovými muffiny, jež občas přebývají v Garden Café, drink Avocado, pak kromě rumu a amara obsahuje například i orgeat připravený s využitím pecek z avokáda. Podobně udržitelný je i twist na Old Fashioned nazvaný Banana, jenž se míchá z bourbonu infuzovaného karamelizovanými banánovými slupkami.

Úvod, slovníček a dvě kapitoly plné bobulí / Menu Book of Berries má podobu knihy formátu A5 s pevnou vazbou. V rámci úvodu barový tým objasňuje, že anglický pojem berries pojímá v původním botanickém významu, jenž pod ním rozumí například i meloun, a přiznává, že do menu jako chyták zařadil i jeden drink, jehož zdroj inspirace do kategorie berries nepatří. Následuje obsah, chuťová mapa a výčet koktejlů pro rychlý výběr spolu z poznámkou, že čtyři z nich (Pumpkin, Goosberry, Honeyberry a Redcurrant) jsou k mání i v nealko variantě. Poté už se před hosty otevírá Chapter No. 1 s koktejly. Každému je věnována dvoustrana. Levá stránka patří kresbě hlavní ingredience ve stylu starých přírodovědných knih doplněné o stylizovanou kresbu včely (či včel) v klobouku, jež se prolíná celým menu i vizuální prezentací drinků, a odlehčeně pojatou charakteristiku nápoje. Pravá stránka obsahuje název koktejlu spolu s cenou a dále výčet hlavních ingrediencí, nákres sklenky, vysvětlení, jak je daná berry v drinku použita, a její stručný popis.

Záběr zvolených ingrediencí je překvapivě široký, sahá od brusinek, rybízu a angreštu přes zimolez, kávu, kiwi nebo třeba papáju až po rajčata, dýni, lilek, okurku nebo například papriku. Specifické postavení mezi nimi má jalovec. Hned úvodní Juniper Martini se totiž míchá ze tří různých ginů, které si American Bar nechává destilovat v South Loch Distillery. Cílem bylo ukázat, jak odlišné chuti lze dosáhnout použitím různých druhů jalovce, a tak jsou jejich jedinou botanicals bobulky jalovce z Toskánska, Srbska, respektive Makedonie. Ve sklence vybraný z ginů doplňuje už jen kapka sherry a oliva.

Book of Berries má ještě druhou kapitolu, jež je zasvěcena dalším bobulovým produktům – champagne a vínu obecně. Uzavírá ji slovníček vysvětlující celkem dvaatřicet vybraných pojmů, na něž hosté v průběhu čtení narazí. Tedy alespoň ti zvídavější, kteří se při prozkoumávání loňského nejlepšího menu podle 50 Best nespokojí pouze s ochutnávkou…

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat