60 vteřin s Matoušem Bočkem

24.07.2024Ondra Hnilička a Bára Urbanová

I když je Matouš Boček už jen s ohledem na věk vlastně pořád ještě na počátku své profesní cesty a za barem se pohybuje jen pár let, zastává už pozici hlavního barmana, a to rovnou v jednom z nejprogresivnějších podniků v republice. Těm, kdo ho z Almy nebo třeba barmanských soutěží a seminářů ještě neznají, ho alespoň trochu pomůže představit 60 vteřin před naší kamerou.

Pětadvacetiletý Matouš Boček pochází z Pardubic. V dětství hrál hokej, a tak si původně představoval, že se jeho profesní cesta bude ubírat sportovním směrem. Ke studiu si nicméně vybral pardubickou elektrotechnickou průmyslovku, na níž vystudoval obor informační technologie se zaměřením na grafický design. Nakonec ho ale zlákala gastronomie – a v rodině Bočkových nebyl první. „Mamka má v Pardubicích kavárnu, spíš ale jako koníček,“ prozrazuje.

Za bar se Matouš poprvé postavil v Hradci Králové, první čistě koktejlový provoz zažil ovšem až v nedalekých Pardubicích. „Úplně poprvé jsem si za bar stoupl v Hradci v dýmkařském podniku Smoke District, kde jsem pracoval s dýmkami. První reálné barmanské zkušenosti jsem ale získal v pardubickém Baru No. 3 pod vedením Petra ‚Pierra‘ Bachtíka,“ rozkrývá detaily svých začátků, jejichž trvání se počítá v řádu měsíců. Poměrně krátce, od září 2022 do dubna 2023, pracoval také v pražském hotelu Four Seasons.

Od loňského května, tedy od samého počátku, je pak Matouš součástí barového týmu pražské restaurace Alma, kde zastává pozici hlavního barmana. Na práci ho nejvíc baví, že se nikdy nenudí. „Díky našemu důrazu na sezonnost mohli naši hosté ochutnat přes sedm desítek odlišných koktejlů za pouhý rok od otevření,“ podotýká. A jaké má profesní sny či plány? „Teď se plně soustředím na Almu, přece jen je to v České republice unikátní a skvělý gastronomický projekt, který je naostro otevřen pouhý rok. Moje plány do budoucna ale zahrnují i vlastní projekt Cocktail Revivers, na němž pracuju spolu se svým kolegou Pavlem Sochorem,“ říká. Podobně rezervovaně se staví k případné zahraniční zkušenosti. „Vyzkoušet si práci v zahraničí je za mě vždy super, člověk se tak může přiučit doslova čemukoliv novému a to mu může přinést zase trochu jiný pohled na to, jak věci dělat,“ podotýká s tím, že ho hodně baví, jak k drinkům a práci za barem přistupují třeba v Satan’s Whiskers, Röda Huset nebo Byrdi.

Matoušovy koníčky se částečně překrývají s tím, co původně studoval. „Baví mě věci v digitálu – grafický design, anime a počítačové hry,“ objasňuje. „Zároveň si ale rád zajdu na čundr nebo zajedu na vodu,“ dodává. A jak si nejlíp odpočine? „Když si vypnu telefon,“ uzavírá.

video: Ondra Číhal

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat