Hledá se twist na klasiku, který probudí řecké bohy

12.08.2024AtBars

Až do 29. srpna je možné se registrovat do Metaxa Twelve Cocktail Competition, v níž se hraje o cestu do Athén – na globální finále a také na tamní bar show. Soutěžní zadání se točí kolem aperitivních klasik, jež je však potřeba twistovat v duchu řecké mytologie a s příklonem k udržitelnosti.

Metaxa Twelve Cocktail Competition se letos koná už popáté, Česká republika se do ní zapojí ale teprve podruhé a poprvé pod taktovkou společnosti Stock Plzeň-Božkov, jež je od dubna letošního roku novým distributorem značky Metaxa na našem trhu. Aktuální ročník 5. a 6 srpna odstartovaly semináře konané v Praze a Brně. Hned vedle dvanáctihvězdičkové Metaxy byl jejich hlavní star slovenský barman Stanislav Harciník, zakladatel značky The Cocktail Balance, jenž spolu s českým Metaxa ambasadorem Peterem Bobulou všechny přítomné provedl soutěžním zadáním a na koktejlech Philia Tes Hestia a Apollon Xenos jim ukázal, jak k němu lze přistoupit.

Úkolem soutěžících je zvolit si libovolnou koktejlovou klasiku s aperitivním charakterem, tedy vše od Martini přes Negroni nebo třeba Sour až po Cosmopolitan, a přetvořit ji v originální twist inspirovaný řeckou mytologií a jedním z dvanácti bohů v čele s Diem. Jeho bází musí být Metaxa 12 Stars, a to v minimálním množstvím 30 ml. Celkem lze použít ne víc než osm ingrediencí (včetně ozdoby) a kombinovat je tak, aby daly hlavnímu destilátu vyniknout a zbytečně nepotlačovaly jeho charakter. Zohlednit je rovněž nutné aspekt lokálnosti a udržitelnosti. Smyslem soutěžního vystoupení je zaujmout a překvapit, je proto žádoucí vložit do něj tolik energie, aby dokázalo probudit i spící řecké bohy – vítán je tudíž kreativní servis, ale také nápadité oblečení nebo poutavá hudba podtrhující příběh drinku.

Před porotu nelze předstoupit s předmíchaným drinkem, koktejl musí být namíchán přímo za soutěžním barem, a to ve čtyřech porcích a časovém limitu 6 minut. Rozhodnou-li se barmani a barmanky sáhnout po dalších destilátech nebo likérech, musejí primárně hledat v portfoliu Rémy Cointreau. Pokud v něm daný produkt nenajdou, mohou sáhnout po značkách jiných výrobců, ty však musejí přelít do neobrandovaných láhví. Branding není povolen ani na barmanském náčiní nebo na oblečení – jedinou značkou soutěže musí zůstat Metaxa.

Uzávěrka Metaxa Twelve Cocktail Competition byla stanovena na 29. srpna, do kdy je nutné vyplnit registrační formulář a zaslat ho na e-mail peter.bobula@stock.cz. Do odevzdaných receptur už následně nelze zasahovat, měnit nebo upravovat se nesmí ani servis drinků – vše musí zůstat stejné i v případě postupu na globální finále. Přihláška by měla být vyplněna v angličtině, která bude jazykem mezinárodního klání, zahrnout je do ní potřeba i příběh koktejlu a vysvětlení, jak naplňuje soutěžní zadání, co se aperitivního charakteru a řecké inspirace týče.

Kromě věku nad 18 let je nutnou podmínkou pro účast v Metaxa Twelve Cocktail Competition také aktivní působení v některém z barů nebo restaurací v České republice, které musejí soutěžní drink po dobu konání soutěže zařadit do své nabídky. Důležitá je rovněž prezentace drinku na sociálních sítích podniku i zapojených barmanů a barmanek, používat se doporučuje hashtagy #metaxa #TasteTheUnexpected #metaxa12competition #metaxatwelve a #greektwist, stejně jako označení @metaxa.official a @aperitifcocktail. Prodeje ani výstupy na sociálních sítích však nejsou přímou součástí hodnocení, rozhoduje především drink a jeho prezentace před porotou. Všechny důležité informace včetně detailních pravidel, prezentace Stana Hraciníka a přihlašovacího formuláře jsou dostupné prostřednictvím QR kódu, případné další dotazy je připraven zodpovědět Peter Bobula.

Český vítěz vzejde z dvoukolového hodnocení. Semifinálová kola proběhnou 2.–4. září, to finálové, do nějž postoupí osm soutěžících, pak 23. září. V globálním klání, jež se uskuteční 4. listopadu v řecké metropoli, své barmanské dovednosti a originální twisty na aperitivní klasiku poměří dohromady dvanáct barmanů a barmanek. Vítěz obdrží odměnu ve výši 2000 eur a láhev unikátního blendu od nového Metaxa mastera, jež bude jedinou svého druhu. Druhý v pořadí si domů z Řecka přiveze 1000 eur a láhev Metaxa Angels’ Treasure podepsanou Kostasem Kalpaxidisem. K třetímu místu se pak pojí finanční odměna ve výši 500 eur a signovaná láhev Metaxa Private Reserve Orama. Každý z tuctu finalistů se pak může těšit na spoustu zážitků, nové přátele a zkušenosti a také na účast na Athens Bar Show, která hned po soutěži proběhne.

@mohlo by vas zajimat