Art of Work: Lappa studio

18.08.2024Matěj Dereck Hard

Lappa studio je mladá firma, která se zaměřuje na výrobu vizuálně krásných a zároveň velmi funkčních akustických panelů. Za tímto originálním nápadem i jeho realizací stojí dvě talentované dámy – Lenka Preussová a Anna Fiala Leschinger. Leccos o jejich práci napovídají velmi trefné slogany jako Přinášíme ticho do vašeho interiéru nebo We make silence beautiful. Pojďme je spolu s rumem Zacapa navštívit v jejich studiu v pražských Holešovicích!

Mohly byste se čtenářům na úvod v pár větách představit?

A.: Jsme Lappa, kreativní studio, které se zabývá akustickými instalacemi v interiéru. Řešíme zvukovou pohodu, která lahodí nejen uchu, ale i oku.

Kde se nachází vaše studio, na kolika metrech čtverečních a jaké má dispozice?

L.: Sídlíme v dolních Holešovicích, v areálu bývalé prvorepublikové továrny na výtahy. Prostor, ve kterém projekty navrhujeme a kde také kompletujeme naše akustické panely, má kolem 45 metrů čtverečních. Truhlářskou výrobu a kovovýrobu pak máme v severních Čechách.

Jak často tu jste?

A.: Skoro každý den, teda pokud zrovna nejsme na instalaci nebo na schůzce s klienty. Tohle místo má skvělou energii, jsme tu rády.

Co se tady převážně tvoří?

L.: Navrhujeme a kompletujeme tu jednotlivé zakázky. Zkoušíme nové materiály, postupy a experimentujeme. Část procesu trávíme za počítačem vyřizováním mailů a návrhy.

Jaké zajímavé lidi jste tu už měly?

L.: Architekty z nejrůznějších pražských, ale i mimopražských kanceláří.

A.: Anebo tu také byli lidé pracující se zvukem, třeba jsme tu měli hudebního skladatele Karla Havlíčka, pro kterého jsme realizovali panely na míru. Jeho Kabelovna sídlí nedaleko od nás.

Kam se jdete v okolí nejčastěji najíst a co k jídlu preferujete?

A.: Máme rádi bistro Dox, kavárnu Osada nebo místní italskou restauraci. Domácí pasta je vždycky top!

A co vy a alkohol? Nalijete si po dobře odvedené práci něco dobrého?

L.: Nějaký fresh koktejl nám po práci rozhodně udělá radost, ale alkohol u nás v poslední době není na pořadu dne.

Art of Work vzniká ve spolupráci s rumem Zacapa XO. Jak vás tenhle guatemalský rum baví a dáváte si ho raději čistý, nebo míchaný? Případně s čím?

L.: Preferujeme čistou variantu s ledem.

Používáte při práci Mac, nebo PC? A důvod?

A.: Naše studio je v tomhle „ideologicky“ rozpolcené, Lenka je zastáncem PC a já Maců…

Máte nějakou oblíbenou formu prokrastinace?

A.: Rozhodně ano, třeba poslouchání spousty neužitečných podcastů a popíjení kávy.

L.: Momentálně si užívám ručního šití, je to pro mě ideální relax, protože se u toho musím soustředit jen na jednu činnost.

Kde jinde byste mohly mít svůj ateliér? Myslím tím jinou ulici, město, zemi nebo i jinou galaxii.

A.: Buďto někde na kraji lesa, nebo v Holešovické tržnici.

Používáte při tvorbě nějaké zajímavé vybavení, na které nedáte dopustit?

A.: Je to banální, ale nedám dopustit na japonské nůžky na textil Kai.

L.: Sluchátka a v nich vážnou hudbu, při práci mi pomáhají s koncentrací.

Každou láhev rumu Zacapa zdobí petate, které z palmových listů tradičními postupy pletou mayské ženy. Promítá se i do vaší práce nějak tradice či historie?

L.: Pro nás je ruční práce nenahraditelná, protože při kompletaci našich panelů je potřeba značné zručnosti.

A.: Ruční řemeslo obdivujeme a rády bychom ho v naší výrobě udržely. Vnímáme to tak, že ruce jsou extenze naší mysli a pomáhají nám realizovat naši konkrétní představu.

Dokázaly byste vyjmenovat tři nejzajímavější projekty své kariéry?

L.: Naše vůbec první zakázka byla akustická instalace pro advokátní kancelář, v rámci níž jsme vymyslely několik designových řešení, která stále používáme. Druhý důležitý moment nastal s kolekcí Eclipse – poprvé jsme pracovaly s ambientním světlem zabudovaným přímo do akustických panelů. Od této chvíle je použití elementu světla součásti naší práce.

A.: A do třetice každý projekt, který řešíme na míru. Přináší nové výzvy, na které musíme reagovat individuálně. Zatím se nám neděje, že by se projekty opakovaly. Je to pestré.

Máte nějaké tipy na vylepšení do budoucna, ať už ve studiu nebo při samotné práci?

A.: Určitě je pro nás důležité nechávat si alespoň jednou za týden trochu času na objevování a na vývoj. V takových chvílích si dovolíme experimentovat nebo jen tak volně tvořit, aniž by nás tlačil závazek nějaké zakázky. Je to něco, co si potřebujeme udržet a prohlubovat i do budoucna, aby nás práce stále nabíjela a nevyhasly jsme.

Rum Zacapa zraje v sudech uložených ve výšce 2300 m nad mořem, tedy ve velmi specifickém mikroklimatu. Vzniká i vaše tvorba v nějakých specifických podmínkách nebo je s vaší prací spojený nějaký unikát? 

A.: Naše projekty vznikají a zároveň dozrávají v lokálním a známém klimatu. Konstrukce se formují v severních Čechách, tisky vznikají v krajině malebné Vysočiny a samotná kompletace probíhá v srdci Prahy.

L.: Jedinečnou výzvu ale u každého projektu představuje to, jak zajistit ideální balanc mezi funkčností a designem. Někdy je opravdu oříšek najít v prostoru ideální poměr funkčních akustických prvků a zároveň zachovat příjemný vizuální zážitek.

Jak rády trávíte volný čas?

A.: Záleží na období. Když je zrovna období shonu a mnoha projektů, ráda volný čas trávím jen sama se sebou a se zapáleným palo santo. Ale když vše plyne hladce v normálním tempu, ráda se obklopím rodinou nebo kamarády.

L.: Cestováním za architekturou, průzkumem nových míst.

A otázka na závěr: Děláte svou vysněnou práci, ale kdybyste mohly udělat restart a vybrat si nějakou jinou profesi, co by to bylo a proč?

A.: Kdyby přišel restart, usídlila bych se někde na venkově a začala plést proutěné koše. Neznám žádné udržitelnější a zároveň tak kouzelné řemeslo.

L.: Mám ráda element vody. Tak něco spojeného s mořem. Mohla bych být třeba mořský biolog a ve vnitrozemí pak projektant mokřadů.

foto: Matěj Dereck Hard

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat