Třetí týden v září se ponese ve znamení mušlí

29.08.2024AtBars

Už pošesté v řadě se letos v září vybrané restaurace přihlásí k festivalu, jehož ústředním tématem jsou mušle v nejrůznějších podobách. Czech Mussel Week proběhne od 16. do 22. září a zapojí se do něj na dvě stovky podniků z Prahy i dalších českých a moravských měst.

První čtyři roky se festival zasvěcený slávkám soustředil primárně na Prahu, a tak se konal pod názvem Prague Mussel Week. Vloni poprvé se v jeho názvu objevil přívlastek Czech a notně se rozšířil záběr zapojených měst. Podobné to bude i letos, kdy počet participujících restaurací přesáhne dvě stovky a kromě české metropole se budou mušle pod hlavičkou Czech Mussel Weeku servírovat ještě třeba v Karlových Varech, Písku, Berouně, Vysokém Újezdu, Slaném, Liberci, Železné Rudě, Brně, Valticích nebo třeba ve Frýdlantu nad Ostravicí. Hostům je v rozličných úpravách nabídnou různé typy podniků rozdělených do pěti kategorií pojmenovaných Value for money, Luxury, Bistro, Pub a Kantýna. Na webu festivalu je jejich soupis, stačí si vybrat tu dle svého vkusu, stáhnout voucher na 1+1 porci zdarma a poté do zvoleného podniku vyrazit.

Společnost Hopi Fish Hub, která Czech Mussel Week pořádá, dováží čerstvé mušle z Nizozemska. Slávky je schopna do České republiky dopravit již 18 hodin po výlovu, zcela očištěné, ale stále živé. Díky rychlé dopravě je zaručena jejich čerstvost a kvalita, o čemž se budou moci účastníci festivalu opět přesvědčit. V plánu je dovézt pro účely letošního Czech Mussel Weeku 32 tun mušlí, což představuje 80 000 porcí. Půjde o nový rekord – když měl v roce 2019 festival premiéru, snědlo se 35 000 porcí, vloni pak dvojnásobek.

@mohlo by vas zajimat