Art of Work: Martin Jakobsen

19.09.2024Matěj Dereck Hard

Martin Jakobsen patří k našim předním designérům skla. Jeho koktejlové sklenky jsou prostě famózní, taky proto na ně můžete narazit třeba v luxusních interiérech nebo v restauracích či barech po celém světě. Martin nám ukázal svůj zbrusu nový ateliér v Brně – a je to minimalistický skvost. Mimochodem, má na svědomí i ten! Tak vítejte… 

Mohl by ses našim čtenářům na úvod v pár větách představit?

Jsem sklářský designér, který spolupracoval s mnoha věhlasnými šéfkuchaři a barmany. Dodávám sklenice do michelinských restaurací, pětihvězdičkových hotelů a nejlepších barů světa. Jsem také otec od rodiny, mám zálibu v klasických hodinkách, motocyklech a botanice.

Kde se nachází tvoje studio, na kolika metrech čtverečních a jaké má dispozice?

Jakobsen Atelier® se nachází v těsné blízkosti technické památky Mosilana v Brně. Podlahová plocha studia činí 40 m2 a najdete zde hlavní místnost, kuchyňku a sociální zařízení. Prostor je koncipován jako autorské dílo, které vzniklo rozsáhlou rekonstrukcí bývalé hospody, která byla v dost dezolátním stavu.

Jak často tu jsi?

V rámci rekonstrukce, která trvala dva roky, několikrát do týdne. Pracoval jsem zde jako dělník, řemeslník, designér, na čtyřech i na žebříku. Od rána až do pozdního večera.

Co se tady převážně tvoří?

Ateliér je před oficiálním uvedením do provozu, které proběhne letos na podzim. Sloužit bude jako pracovna, místo pro setkávání a vzorkovna.

Jaké zajímavé lidi jsi tu už měl?

Redaktory z médií. Věřím, že studio brzy osloví širší veřejnost se zájmem o české sklo, design a umění.

Kam se jdeš v okolí nejčastěji najíst a co k jídlu preferuješ?

Mám oblíbenou vietnamskou restauraci vzdálenou několik zastávek MHD. Preferuji klasická jídla, z vietnamské kuchyně phở, ale spokojím se i s olivovým olejem a čerstvým chlebem.

A co ty a alkohol? Naliješ si po dobře odvedené práci něco dobrého?

Prémiový alkohol často věnuji jako dárek. Po dobře odvedené práci si nejraději připravím skvělý čaj.

Art of Work vzniká ve spolupráci s rumem Zacapa XO. Jak tě tenhle guatemalský rum baví a dáš si ho raději čistý, nebo ho s něčím mícháš?

Čistý, ryzí. Za čtrnáct let designérské praxe potvrzuji své poznání – klišé, že v jednoduchosti je krása.

Používáš při práci Mac, nebo PC? A důvod?

Používám celou řadu výrobků Apple, protože skvěle, rychle a spolehlivě fungují. Vyjma jediného výrobku, a tím jsou Apple Watch.

Máš nějakou oblíbenou formu prokrastinace?

Nemám tendenci odkládat důležité věci na pozdější dobu, ale zato mám různé oblíbené činnosti. Jednou z nich je čtení o hodinkách. Dlouho jsem uvažoval o koupi chytrých hodinek, ale nakonec jsem se rozhodl pro poctivou hodinářskou práci. Hodinky jsou šperk a automatické hodinky dokonalostí jemné mechaniky.

Kde jinde bys mohl mít svůj ateliér? Myslím tím jinou ulici, město, zemi nebo i jinou galaxii.

Na planetce B 612.

Používáš při tvorbě nějaké zajímavé vybavení, na které nedáš dopustit?

Poslední dobou se učím pracovat s Apple Pencil a je to zábava.

Pro zrání rumu Zacapa se používá tzv. solera systém, jenž je postaven na průběžném míchání rumů různého stáří. Prolíná se i ve tvém řemesle nějak „staré“ s „novým“?

Ano, ruční výroba skla nebo použití dřevěných forem je stará technika zpracování skloviny. Myslím, že mám velmi dobrou představivost, proto nejraději „postaru“ kreslím na papír ve 2D.

Dokázal bys vyjmenovat tři nejzajímavější projekty své kariéry?

Klient, který zadal objednávku na více než dva a půl tisíce sklenic, projekt s věhlasným šéfkuchařem jménem Jason Atherton a souběžnou spolupráci s výrobcem nábytku Nadop, který se bezvadně vypořádal se složitostí tohoto prostoru, a rodinnou firmou Švec beton, která ve vysoké kvalitě dodala do ateliéru půltunový pracovní pult.

Máš nějaké tipy na vylepšení do budoucna, ať už v ateliéru nebo při samotné práci?

Rád bych představil kolekci jednoduchých sklenic vhodných do běžného provozu a profesionálních myček.

Rum Zacapa zraje v sudech uložených ve výšce 2300 m nad mořem, tedy ve velmi specifickém mikroklimatu. Vzniká i tvoje tvorba v nějakých specifických podmínkách nebo je s tvou prací spojený nějaký unikát?

Většina umělců pracuje ve svém tvůrčím nepořádku. Já mám rád čistý stůl a obklopuji se inspirativním prostředím. To je mé specifické mikroklima pro tvůrčí práci.

Jak rád trávíš volný čas?

S rodinou, na motocyklu nebo v přírodě. Zajímám se o botaniku, pěstování rostlin a mechanické hodinky.

A otázka na závěr: Děláš svou vysněnou práci, ale kdybys mohl udělat restart a vybrat si nějakou jinou profesi, co by to bylo a proč?

Advokacie. V rámci autorskoprávní ochrany jsem byl vtažen do paragrafů, zákonů a latiny. Ačkoliv nemám právní vzdělání, dobře se orientuji v předpisech a nařízeních.

foto: Matěj Dereck Hard

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat