Ocenění Bartenders’ Bartender obdrží Iain McPherson

26.09.2024Bára Urbanová

S blížícím se slavnostním ceremoniálem The World’s 50 Best Bars padají první jména držitelů letošních ocenění. Jako první byl oznámen vítěz kategorie Bartenders’ Bartender – stal se jím Iain McPherson z edinburského baru Panda & Sons.

Slavnostní vyhlášení padesáti nejlepších barů světa proběhne 22. října v Madridu, sledovat ho bude možné i on-line, a to na Facebooku The World’s 50 Best Bars nebo na YouTube. Už 8. října bude zveřejněno pořadí ve druhé padesátce a ještě o týden dřív se dozvíme, kdo je držitelem Michter’s Art of Hospitality Award. Od včerejška je pak známo jméno držitele ocenění Bartenders’ Bartender, jehož partnerem je tequila Altos.

Bartenders’ Bartender Award, jež se uděluje na základě hlasování barmanů z podniků zařazených do žebříčku 50 Best, měla premiéru v roce 2017, kdy se jejím držitelem stal Iain Griffiths z londýnského baru Dandelyan. V následujících letech tuto barmanskou cenu obdrželi Joe Schofield, tehdy ještě působící v singapurském Tippling Clubu, Monica Berg (Tayēr + Elementary, Londýn), Renato „Tato“ Giovannoni (Florería Atlántico, Buenos Aires), Lynnette Marrero (Llama Inn, New York), Jean Trinh (Alquímico, Cartagena) a Gn Chan (Double Chicken Please, New York). Letos se Bartenders’ Bartender Award po čtyřech letech vrací do Evropy a znovu míří do Velké Británie, tentokrát ovšem ne do Londýna, ale do Skotska – jejím držitelem je zakladatel a hlavní tvář edinburského baru Panda & Sons Iain McPherson.

Barové začátky Iaina McPhersona jsou spojeny s edinburským podnikem The Voodoo Rooms, kam v roce 2007 nastoupil jako barback. Od počátku měl možnost pracovat po boku výrazných barových talentů té doby a záhy se sám zařadil mezi ně. Po pouhých šesti letech otevřel ve skotské metropoli svůj první bar – Panda & Sons, jenž se nachází na Queen Street, ukrytý za průčelím vintage barbershopu. Interiér baru situovaného v suterénu kombinuje prvky cocktail pubu s prohibičním speakeasy a nejrůznějšími pandími motivy. V inovativních koktejlech se pak odráží touha objevovat dosud nepoznané, a to jak co se použitých technik či ingrediencí týče, tak výsledných chutí.

V roce 2015 Iain v Edinburghu otevřel ještě Hoot the Redeemer, dive bar inspirovaný New Orleans, jenž je kromě koktejlů vyhlášený také alkoholickou zmrzlinou, a o tři roky později k němu v přístavní čtvrti Leith přidal bar Nauticus, jenž se soustředí primárně na skotské produkty a producenty. Spolu s Garym Andersonem a Jamiem Fauldsem, kteří po léta organizují oblíbený Edinburgh Cocktail Week, pak Iain pořádá Edinburgh Bar Show, jež měla premiéru letos na jaře a znovu se vrátí 6.–9. dubna 2025.

Panda & Sons se od 50 Best dostalo pozornosti poprvé v roce 2018, kdy obsadil 61. místo. Vloni už byl devětatřicátý. Nauticus je od roku 2021 součástí Best Discovery. Jak se oběma podnikům zadaří v letošním žebříčku, se teprve dozvíme, Iain už má ale svou Altos Bartenders’ Bartender Award jistou. Vnímá ji jako ocenění úsilí, kreativity a zápalu celého týmu Panda & Sons a byl by rád, aby tento úspěch přesáhl hranice jeho podniku. „Je mi pokaždé velkou ctí reprezentovat naše malé krásné Skotsko na mezinárodní barmanské scéně a věřím, že toto ocenění pomůže přitáhnout pozornost k celé úžasné barové scéně, kterou u nás v Edinburghu máme,“ říká.

@mohlo by vas zajimat