Na BCB dostanou prostor i malé mladé značky

14.10.2024AtBars, PR

Bar Convent Berlin je rok co rok přehlídkou široké škály značek a produktů. Kromě těch celosvětově známých a zavedeních mezi nimi mají pokaždé své místo i nováčci nápojové branže napříč všemi kategoriemi. Zde je výběr alespoň některých z nich.

Zakladatelé společnosti Franz von Fein jsou pevně přesvědčeni, že roli aperitivu nemusejí sehrávat jen alkoholické nápoje – a prostřednictvím svých produktů to chtějí dokázat. Zatímco jejich Rubin Aperitif představuje klasiku přecházející od počátečních tónů pomeranče a citronu až do komplexního a jemně hořkého závěru s nádechem květu ibišku, jalovce a dalších botanicals, Bernstein Aperitiv je exotickou jemně hořkou variací se středomořskými tóny pomeranče, květy levandule a rozmarýnu. Franz von Fein za ně v rámci udílení WAFA (World Alcohol Free Awards), jež proběhlo nedávno v Londýně, obdržel dvě zlaté medaile a titul Nejlepší aperitiv.

Kombinace vodky a kávového mixu od Monaco Stamperl se už v Mnichově a jeho okolí stala klasikou. Kávový likér pojmenovaný Liquid Cocaine nabízí plnou chuť s převahou aromatické kávy a hřejivého karamelu, doplněnou jemným čokoládovým podtónem cold brew. Má příjemných 16 % alc. Vyrábí se výhradně z přírodních ingrediencí, jeho základem je organická vodka a přívlastkem bio se pyšní i použitá káva. Kromě něj se v Berlíně představí i dva zbrusu nové produkty – višňový likér a gin.

Až z jižního Japonska pochází další z novinek, jež bude možné na BCB ochutnat – inovativní aperitiv Kiyoko Yuzu. Jeho základ tvoří yuzu, jež se nejen v barovém světě těší velké oblibě. Jeho čistá šťáva se bez jakýchkoliv přídatných látek a umělých přísad smíchá se sake typu Junmai, jež se již více než sto let vyrábí na ostrově Honšú. Výsledek je perfektně vybalancovanou kombinací svěžesti lehce nasládlého, ale i pikantního ovoce a temperamentního charakteru saké. Kiyoko Yuzu se popíjí vychlazené, a to buď v čisté podobě, nebo jako Spritz.

Za stoupající hvězdu ginového nebe bývá označován Erbe Gin, který jeho tvůrce Gerbe Suttels uvedl na trh teprve loni v červenci. Receptura tohoto prémiového jalovcového destilátu zahrnuje čtrnáct botanicals včetně voňavé šalvěje a pikantní limety, ale také čistou pramenitou vodu z italských Alp. Na kontě už má několik ocenění včetně titulu Nejlepší belgický gin 2024 dle The Gin Guide Awards. Vysloužil si také nominaci na Gin Brand of the Year na letošních The Spirits Business Awards a sám Gerbe Suttels byl nominován coby Young Achiever of the Year.

Ani letos nebude na BCB chybět značka Polly z Kolína nad Rýnem, za níž se skrývá široké portfolio nealkoholických produktů od nealkoholických koktejlů přes aperitivy a šumivá vína až po zajímavé alternativy k tradičním destilátům, jako jsou gin, rum a tequila. Jejich chutě jsou postaveny na pečlivě vybraných přírodních ingrediencích tak, aby poskytly plnohodnotný chuťový zážitek všem těm, kdo se z nějakého důvodu vyhýbají alkoholu.

Zakladatelé značky Polarity Gin si dali za cíl vytvořit gin, který vyčnívá z řady. V jejich londýnské palírně se dobrodružství protíná s tradicí. „Kouzlo se odehrává na průsečíku řádu a kreativního chaosu, konkurence a spolupráce a našich různorodých osobností,“ říkají Sanja a Selim. Už s ohledem na slovo polarity v názvu značky nepřekvapí, že výsledkem jsou dva kontrastní giny, které jsou prý oba rebelsky odvážné a elegantně rafinované. V receptuře mají spoustu pro giny neobvyklých botanicals, nabízejí tak netradiční chutě. A zaujmou i na pohled – kontrastem bílé a černé barvy.

V Berlíně bude možné ochutnat také tequilu naplňující principy udržitelnosti. Pod značkou Mijenta se ukrývá oceňovaný agávový destilát z oblasti Jalisco, jenž oslavuje mexické kulturní tradice a tamní lid – i proto byl jeho název odvozen od španělského slovního spojení mi gente, což v překladu znamená můj lid. Jeho producent je zároveň jediným výrobcem tequily, který od neziskové organizace B Lab získal certifikaci B Corp, jež náleží firmám, které dodržují ty nejvyšší sociální a environmentální standardy. Na BCB se Mijenta představí prostřednictvím čtyř udržitelných tequil – Mijenta Blanco, Mijenta Reposado, Mijenta Añejo a novinky Mijenta Cristalino.

Výzvou k dobrodružství je mladá značka Van Hunks, jež přináší svěží vítr do kategorie šumivých vín. Van Hunks Brut a Brut Rose Cap Classiques vznikají v jihoafrickém vinařském ráji Stellenbosch. Jejich vznik i jméno inspirovala legenda – Jan Van Hunks byl dobrodruh proslulý tím, že se vyhýbal všednosti. A přesně o to se snaží obě vína, jež charakterizuje až nečekaná suchost v kombinací s příjemnou svěžestí.

Nejen milovníci ginu by na berlínském výstavišti neměli minout prémiový gin melbournské Naught Distilling, jež si podobně jako další výrobci zakládá na použití pečlivě vybraných botanicals. Konkrétně Australian Dry Gin značky Naught kromě nezbytného jalovce a obligátních citrusů obsahuje ještě třeba opražená semínka stromu Acacia Pycnantha známého též jako Golden Wattle, jenž je pro Melbourne typický. Výsledný gin snoubí tóny jalovce a citrusů s hřejivou kasií, závěr patří čerstvým pomerančům a badyánu.

Produkty značky Seses Drinks spojuje výrazná ovocnost a možnost snadného a rychlého využití. Jde o výhradně přírodní ovocné redukce, jež se skvěle hodí pro přípravu široké škály drinků – od nejrůznějších alkoholických i nealkoholických variací na Spritz přes sofistikovanější koktejly až po limonády.

Nováčků bude ale na Conventu samozřejmě mnohem víc. K dalším značkám či firmám, označovaným organizátory BCB jako Young Guns, patří třeba Heimat Heroes, Kaliro, Siculadistribuzione, Dik & Schil, Shroom nebo Frona.

@mohlo by vas zajimat