Palírna Radlík představuje první edici své whisky

15.10.2024AtBars

Slibně se rozvíjející české whisky scéně se svým dílem rozhodla přispět i palírna situovaná v obci Radlík v okrese Praha-západ. The First One, jak se její inaugurační edice whisky jmenuje, se do prodeje dostane už 23. října v deset dopoledne. K mání bude ve dvou variantách, jako peated a unpeated, a ve striktně limitovaném množství. Dostane se tak pouze na pár stovek zájemců – v případě nenakouřené single malt dokonce jen na 140 z nich.

Historie Palírny Radlík se píše už více než čtvrt století, po celou tu dobu se ale tento řemeslný lihovar zaměřoval takřka výhradně na ovocné destiláty, s nimiž sklízel úspěchy doma i v zahraničí. Na do té doby neprobádané území whisky se jeho majitelé spolu s destilatérem Kamilem Kutinou rozhodli vstoupit zkraje roku 2021. „Whisky nás okouzlila bohatostí chutí i přesně vymezenými pravidly výroby a kvality. Navíc je to celosvětově rozšířený destilát, který má i u nás širokou základnou nadšenců a znalců. Ti nás pak přesvědčili, že má smysl vznikající českou whisky scénu dál rozvíjet,“ rozkrývá motivaci k tomuto kroku destilatér Kamil Kutina.

Při vytváření charakteru budoucí whisky si v Radlíku chtěli vyzkoušet různé typy zpracování a postupy, ale také různé typy sladu a nějaký čas zabralo i hledání nejvhodnějších kvasinek pro fermentaci. „Všechny etapy geneze první Radlík Whisky jsme konzultovali s přáteli z whisky komunity, s nimi jsme ji také ochutnávali, probírali a nechávali se i poučit. Etalonem kvality je pro nás skotská single malt whisky a bohatost tohoto světa nás okouzlila, stejně jako znalosti jejich příznivců,“ dodává zakladatel a majitel Palírny Radlík Zdeněk Musil s tím, že první whisky se v Radlíku destilovala v dubnu 2021, přičemž poslední várka té, jež bude mít premiéru už za pár dnů, byla uložena do sudů v říjnu téhož roku.

Hledání nejvhodnějších surovin / Slad, který pro svou whisky Palírna Radlík používá, pochází primárně z klasických českých humnových sladoven v Bruntále a Kounicích. Kromě základního plzeňského sladu lihovar pracuje také se sladem mnichovským, sladem typu Ale i praženým čokoládovým. Ten pro peated whisky si v prvním roce nechal nakuřovat na 10–30 ppm, v dalších letech už se palírníci rozhodli o něco přitvrdit. „Sladinu jsme si připravovali ve spřátelených pivovarech vždy za přítomnosti druhého destilatéra Jiřího Čížka, jenž je zároveň zkušeným sládkem. Spolupracovali jsme například s pivovary Únětice, Prokopák, Bruntál, Olivův pivovar nebo Pikovar,“ prozrazuje Zdeněk Musil.

Přímo v Radlíku pak probíhala fermentace sladiny, k níž palírníci využili vinifikátory s přesnou regulací teploty a možností promíchávání kvasu pod ochrannou atmosférou CO2, jež doposud využívali při výrobě ovocných pálenek. Postupně prověřili různé druhy kvasinek, od Browin Turbo Revolta přes Maurivin (M) až po kvasinky značky Brewmaster. „Nakonec jsme se ustálili na konkrétním typu kvasinek firmy Lallemand, který vytváří estery dodávající více ovocného, kořenitého a květinového aroma. Potvrdili jsme si na nich, jak velký vliv mají kvasinky na výslednou záparu, stejně jako teplota, a tedy i doba kvašení,“ podotýká Kamil Kutina.

Autorská aparatura a experimenty se sudy / Destilace probíhala na dvoukotlové měděné aparatuře doplněné o řadu na míru zhotovených inovací, k nimž patří rektifikační patra na druhém kotli, která umožňují přizpůsobit se charakteru suroviny a autorsky ovlivnit průběh a výsledek destilace. „Vyzkoušeli jsme pálení na jedno, dvě a pro některé frakce destilátu i na více pater. Nakonec jsme se sjednotili, že charakteru skotské whisky většinou odpovídá otevření všech rektifikačních pater, a tudíž pálení jen dvakrát a využití rektifikační nástavby jen jako specifický typ klobouku,“ objasňuje destilatér.

Pro charakter budoucí whisky je pochopitelně klíčová také práce se sudy, do níž palírníci promítli své letité zkušenosti se stařením ovocných destilátů, samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že whisky má svá specifika a sud je v jejím případě oproti ovocným pálenkám dominantnější. „Sudy jsme vyzkoušeli různé, od těch z českého zimního dubu od Fryzelky či Bařiny přes letní dub ze Slovinska až po klasické sudy po bourbonu. Sáhli jsme ale také po sudech po naší vinné brandy i po sudech po portském a sherry. Lišila se i úroveň vypálení. Každopádně nejvíc prostoru a času jsme věnovali klasickým bourbonovým sudům,“ říká Kamil Kutina a pokračuje: „Postupně jsme byli nuceni jednotlivé sudy scelovat, výsledná paleta tak byla velmi široká. Rovněž v této fázi jsme naslouchali přátelům z whisky komunity, kteří nám dodávali víru v konečný výsledek. I proto si troufáme tvrdit, že naše premiérová whisky bude neopakovatelná a pro nás už navždycky zůstane The First One!“

První krok na planetu whisky / Čas pro představení Radlík Whisky se po více než třech letech práce, zkoušení a objevování, které ke každému novému začátku patří, významně přiblížil – prodej edice No. 1 Radlík Whisky nazvané The First One bude zahájen 23. října v 10.00 hod. na e-shopu palírny. K mání budou dvě varianty, Peated a Unpeated, obě mají 45 % alkoholu a stáčí se do charakteristických půllitrových láhví, které v Radlíku používají i pro své ovocné pálenky. Etikety pro ně vytvořil oceňovaný designér Aleš Sadil z Pidistudia, jenž k tvarově atypické přední etiketě přidal hravou ilustraci umístěnou na boční straně. Pro každou edici vznikne jiná, v případě The First One dostala podobu kosmonauta, jenž nese na zádech destilační aparaturu a dělá první krok na pomyslnou planetu whisky. „V detailech ilustrace je možné najít symboly odkazující k výrobě whisky a i srdce zobrazující nadšení, bez kterého by celý tento projekt nedával smysl,“ objasňuje Zdeněk Musil.

Zájemci za The First One zaplatí 1200 Kč, zdaleka ne na všechny se ale dostane. Zatímco nakouřené varianty bude k mání 450 láhví, unpeated single malt jich bylo naplněno pouze 140. „Omlouváme se, že první stáčení nabídne jen velmi omezený počet láhví, ale chceme té naší ‚První‘ poskytnout možnost s námi stárnout a jsme zvědaví na její dospívání, “ vysvětluje Kamil Kutina. „Jen“ u ní pak na dlouho nezůstane. Palírna Radlík se chystá 27. listopadu představit ještě single cask z praženého čokoládového sladu, který tvůrcům celého whisky projektu přišlo líto zcelovat s jinými sudy. „V příštím roce se pak chystáme v malých ochutnávkových lahvičkách nabídnout zájemcům i další jednosudové vzorky. Reakce na ně nám následně pomohou osvětlit další cestu,“ uzavírá Zdeněk Musil.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat