Nejmladší a největší Kro má otevřeno už i večer

04.01.2024AtBars

Nejnovější přírůstek Kro rodiny, tedy ten situovaný v pražských Vršovicích, na začátku prosince po necelých třech měsících provozu protáhl svou otevírací dobu do pozdějších večerních hodin. V jeho menu se tak našlo místo i pro nové koktejly.

Vršovické bistro s kavárnou Kro je čtvrtým pražským podnikem tohoto jména. Otevřeno bylo v polovině září na stejné adrese, kde už během covidového období vznikla velká přípravná kuchyně pro všechna Kro. Když se naskytla příležitost převzít ještě restaurační provoz situovaný v přední části stejného činžáku, nebylo nad čím váhat. „Kromě nového podniku na skvělém místě jsme tím získali i další prostor pro naši pekárnu a zázemí pro celý provoz,“ objasňuje Vojtěch Václavík, tvůrce konceptu Kro a jeden ze spolumajitelů celé restaurační sítě.

Kro Vršovice pojme více než tři desítky hostů, je tedy ze všech dosavadních Kroček největší. Současně staví na zkušenostech z ostatních provozů a kombinuje v sobě něco z každého z nich. Funguje jako kavárna a bistro, do nějž hosté míří už na snídani, která volně přechází v čas oběda. Během dne si tu lze koupit kávu a pečivo z pekárny situované jen o pár kroků dál. A od 4. prosince, kdy se otevírací doba prodloužila z osmnácti až na dvaadvacet hodin, se vršovické Kro stalo také místem, kam lze už od páté večerní, kdy kuchyně po dvouhodinové pauze znovu začíná vařit, zajít na večeři nebo i jen na drink.

Koktejlová nabídka vzniká pod dohledem Pavla Sochora, jenž je teď primárně pracovně „doma“ v centru města v Almě, na starost má ale drinky v rámci celé restaurační skupiny. Pro vršovickou pobočku zvolil čtyři sezonní signature drinky, jež jsou jednoduché na přípravu, a nutně tak nevyžadují péči zkušeného barmana. Jeho volba padla na Yuzu Gin Fizz, v němž dělá ginu společnost yuzu likér spolu s okurkovou limonádou, ale taky na Nutty Mimosu, jejíž receptura sestává z klarifikovaného pomerančového džusu, suchého bílého vína, oříškového likéru a dry curaçaa. Perlivost jí dodává CO2. Servíruje se ve vinné sklence ozdobené pomerančovým prachem. Mezi hosty se těší oblibě stejně jako Mezcal Paloma, která se míchá z mezcalu, reposado tequily, kyselého ibiškového cordialu a grepové sody. Její chuť dotváří rim tomatové soli, jímž je opatřen okraj sklenky. Na nové skotské whisky Deacon je pak postaven Rosehip Penicillin. K jeho dalším ingrediencím patří šípkový sirup, citronová šťáva, med, zázvor a cocoa bitters. Signaturní čtveřici, která se bude co tři měsíce obměňovat, doplňuje sycené Negroni, jež je trvalou součástí nabídky všech Kroček.

Na počátku prosince se rovněž změnila nabídka pokrmů, které jsou primárně určeny ke sdílení. Novinkou je například ceviche ze pstruha duhového podávané s rakytníkovým dresinkem, batátovým pyré, stonky koriandru, chilli a rýžovým chipsem. Lákavě vypadá rovněž vegetariánské skotské vejce, v němž je mleté maso nahrazeno vege chorizem z červené čočky, chlebového misa, které v Kro připravují ze zbylého chleba, zeleniny a koření. Obdobně originální je gyoza „segedín“, tedy knedlíčky plněné vepřovým masem a zelím podávané s kimchi omáčkou, zakysanou smetanou a smaženou kapustičkou. Sladké chody zastupuje pěna z hořké čokolády v doprovodu smetanové zmrzliny s mořskou solí a oplatky s olivovým olejem, jež je odkazem na jeden z prvních dezertů, které mělo v nabídce úplně první Kro a u hostů s nimi slavilo velký úspěch.

foto: Jan Čihák

@mohlo by vas zajimat