Vinea dostala k padesátinám minimalistický vzhled

22.02.2024AtBars

Příběh značky Vinea se začal psát už v roce 1974, letos tak sycená limonáda s chutí hroznového vína slaví své padesáté výročí. Od společnosti Kofola, do jejíhož portfolia patří, k němu dostala zbrusu nový design, jenž se nese v minimalistickém duchu.

Vinařské závody ve slovenském Pezinku dostaly v roce 1973 státní zakázku, jejímž zadáním bylo „vyrobit zdravý nápoj z hroznů, který bude konkurovat nápojům kapitalistického světa“. Plnění tohoto úkolu se ujal tým vedený Janem Farkašem, který vytvořil recepturu snoubící chuť hroznového vína a černého bezu. Nápoj tehdy dostal název Vinea, což v latině znamená vinohrad, a velmi rychle si mezi obyvateli Československa našel své příznivce. V 80. letech se Vinea začala dokonce i vyvážet, a to do USA a Kanady, kam ji doprovázel slogan Elegance without alcohol.

O začátku roku 2008 je majitelem ochranné známky Vinea společnost Kofola ČeskoSlovensko, která ji vyrábí jak v bílé, tak v červené verzi, ale také v podobě limitované edice Kumšt moštu, jež vzniká ve spolupráci s českými a slovenskými vinaři a pěstiteli révy vinné. Vinea se prodává ve skleněných i plastových láhvích a plechovkách. Všech typů obalu se nyní dotkne změna vzhledu, k níž dochází u příležitosti padesátého výročí značky. „Aby byla Vinea v souladu s aktuálními trendy v designu a přilákala pozornost zákazníků, rozhodli jsme se jí dát nový moderní vzhled. Vybrali jsme minimalistický přístup a design, který promlouvá k mladší generaci, ale zároveň respektuje dlouhou historii značky,“ objasňuje brand manažerka Olga Kubíková.

Nejvýraznějším prvkem nového designu, který připravila agentura Oh my dot, je logo Vinea spolu s výraznou barevností, která reflektuje danou variantu nápoje. To vše doplňuje černý pás s informací o vysokém podílu hroznové šťávy, který dosahuje až 10 %. Zdůrazněn je tak hlavní benefit produktu, který dosud značka komunikovala jen ve složení na zadní straně etikety. Součástí nového pojetí značky je i přejmenování perlivé Viney Frizzante na Vineu nealko střik. „Nový název je pro nás více spojený se svěžestí a lehkostí léta. Myslíme, že vyvolává jasná očekávání, kterým naši zákazníci lépe porozumí,“ dodává Olga Kubíková.

Kromě změny designu Kofola ČeskoSlovensko k 50. narozeninám Vinee nadělila ještě nové balení v podobě 330ml plechovky, která nahrazuje ty dosavadní o objemu 200 a 500 ml. Nové plechovky jsou užší a vyšší, ale také lehké a skladné a Kofola je začíná používat i pro další své značky. Zatímco Vinea v nových plechovkách se již do prodeje dostala, další formáty v novém designu ji budou následovat až v průběhu roku.

@mohlo by vas zajimat