Václav Šitner věří ve skvělou budoucnost ovocných pálenek

27.03.2024AtBars, PR

Zámecká palírna Blatná se do širokého povědomí dostala zejména díky značce Baron Hildprandt, jež je na trhu už déle než dekádu a její portfolio se postupně rozšiřuje. Na jihu Čech vznikají ale také likéry, a dokonce i whisky. Nejnovějším přírůstkem je pak řada šesti destilátů z ovoce doplněná o fernet, která nese jméno svého tvůrce, mistra destilatéra a spolumajitele blatenského lihovaru Václava Šitnera. I o nich je náš krátký rozhovor.

Prémiové české ovocné destiláty Baron Hildprandt jsou na trhu jíž více než deset let. Kam se za tu dobu tato značka posunula? A naplnila představy, které jste o ní na samém počátku měli?

Značka se pochopitelně neustále vyvíjí, nejen pokud jde o dekorace láhví, etikety a celkový design, ale přibylo mnoho nových chutí a rozšířilo se její portfolio. A co je třeba především vyzdvihnout, že se Baron Hildprandt po celou dobu své existence stále drží ve vyšší kategorii ovocných destilátů a lihovin, a našel si tak již pevné místo na trhu.

Kterou z částí výrobního procesu Barona máte nejraději a proč? A která z ovocných chutí je vaše nejoblíbenější?

Těžká otázka, protože z výrobního procesu toho mám rád víc, a to hlavně výběr kvalitního ovoce, fermentaci a poté samotnou výrobu destilátů. Tyto destiláty pak tvoří základ pro značku Baron Hildprandt. Naše ovocné chutě mám rád všechny, ale hruška přece jen trošku vítězí.

Jak si ovocné pálenky aktuálně stojí, co se jejich obliby týče, a jaká je podle vás čeká budoucnost?

Ovocné destiláty tvoří v ČR okolo 8 % spotřeby alkoholických nápojů. Jejich obliba však každým rokem roste. Navíc je známo, že v malých a pravidelných dávkách pomáhají proti ateroskleróze. Nejen z tohoto důvodu se budou lidé neustále vracet k osvědčeným ovocným pálenkám, ale také objevovat chutě nových ovocných destilátů. Já tedy věřím v jejich skvělou budoucnost.

Má svět ovocných destilátů nějaké své trendy? A které z nich jsou právě aktuální?

Aktuální trendy jsou závislé na jednotlivých státech, nově k nám ze Západu přichází trend nízkoalkoholických produktů. Snižování obsahu alkoholu v nápojích je vlastně obecným trendem už nějakou dobu.

Relativně nedávno vstoupila na trh nová značka destilátů nesoucí vaše jméno. Co vás vedlo k jejímu vytvoření?

K jejímu vytvoření mě přivedly moje dcery Bára a Eva, které se obě podílejí na chodu podniku a chtějí dál pokračovat ve výrobě rodinné značky Šitner a dalších blatenských produktů.

Čím se destiláty Šitner odlišují od ostatních produktových řad Zámecké palírny Blatná a na koho přesně cílí?

Značku odlišuje moderní design a speciální filtrace, která destilátům Šitner dodává jemnost a zvýrazňuje jejich chuť. Jejich cílovou skupinou je široká veřejnost.

Kromě ovocných pálenek se v Blatné vyrábí také například fernet. Proč byl zrovna vlastní fernet vaším celoživotním přáním?

Fernet a obecně bylinné likéry mě provázejí celou mojí kariérou v tomto oboru. Jak říká moje dcera Bára, fernet je takové moje čtvrté dítě. Proto jsem si ho chtěl vytvořit i ve své rodinné firmě, aby tradice fernetu pokračovala.

Chystáte nyní v Zámecké palírně v Blatné nějaké další novinky?

Ano, máme v plánu rozšířit portfolio našich likérů a destilátů o limitované edice a také se chystají nové produkty v řadě Baron Hildprandt. Dále chceme pokračovat i ve výrobě whisky a dalších zajímavých produktů.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat