Palírna Radlík si připsala mezinárodní úspěch

20.04.2024AtBars

Do jednadvacátého ročníku rakouské soutěže Destillata, jež se zaměřuje primárně na ovocné destiláty, se zapojilo 75 palíren ze šesti zemí. V mezinárodní konkurenci o sobě dala výrazněji vědět i Palírna Radlík, jež získala dvě zlaté medaile a byla zařazena mezi třináct nejlepších evropských palíren.

Zlatou medaili si Palírna Radlík z Rakouska dovezla za svou kdoulovici, jež bývá díky své specifické chuti řazena mezi netradiční destiláty. Druhé zlato obdržela višňovice, která porotce zaujala jemností a čistotou pro ni typické chuti s lehkým oříškovým dozvukem. Oceněny byly ještě slivovice a vínovice z Radlíku. „Poté, co jsme byli dvakrát po sobě vyhlášeni Palírnou roku, jsme si chtěli vyzkoušet, jak budou naše ovocné pálenky hodnoceny na mezinárodní scéně. Každé takové ocenění je pro nás potvrzením, že jdeme správnou cestou, která nese své pomyslné ovoce,“ komentuje jeden ze zahraničních úspěchů palírny její majitel a zakladatel Zdeněk Musil.

Podobně pyšný je na získané ocenění hlavní destilatér Kamil Kutina. „Jsme rádi, že české destiláty získávají v zahraničí zaslouženou pozornost, zároveň je to pro nás ale i závazek,“ říká a pokračuje: „Snažíme se to dělat, jak nejlépe umíme. Sami jsme si vyvinuli destilační aparaturu umožňující pomalou dvou- až pětinásobnou destilaci s přesnou regulací teplot. Používáme systém řízeného kvašení, fermentace tak probíhá za stálé, počítačem kontrolované teploty. Jde samozřejmě o přírodní produkt, takže o výsledku rozhoduje řada faktorů, které nikdy nemůžete mít plně pod kontrolou, a to je vlastně na tom hezké.“

@mohlo by vas zajimat