Rosé se bude popíjet na Hradě i na náplavce

27.04.2024AtBars

Sezona růžových vín v Praze už tradičně oficiálně startuje 1. května ochutnávkou pořádanou Vinařským fondem na Svatováclavské vinici pod Pražským hradem. Nejde ale o jedinou akci, jež i letos na jednom místě nabídne k ochutnání rosé vícero moravských a českých vinařů.

Kulisou prvomájové ochutnávky růžových vín domácí provenience je po léta Svatováclavská vinice situovaná v areálu Villy Richter, do níž při této příležitosti každoročně zavítají tisíce návštěvníků. V pořadí čtrnáctý Svátek růžových vín se v těchto prostorách uskuteční 1. května od 11 do 19 hod. a k ochutnání nabídne desítky vzorků rosé od dvaceti vinařství z Moravy i Čech. Převažovat mezi nimi budou mladá růžová vína ročníku 2023, který se už během listopadových svatomartinských oslav ukázal jako povedený. Doplní je ale i vína starší, stejně jako růžové sekty, perlivá vína a vinné střiky. Samozřejmostí bude i občerstvení. Vstupné, jež činí 250 Kč na místě nebo 200 Kč v předprodeji, zahrnuje degustační sklenici, dobíjecí čip a informační brožuru. Za každý vzorek vína o objemu 0,5 dl návštěvníci zaplatí 25 Kč, a to prostřednictvím dobíjecího čipu, který je možné si nabít na libovolnou částku.

Třicet moravských a českých vinařů pak do Prahy dorazí 18. května, kdy se na náplavce na Rašínově nábřeží uskuteční 13. ročník festivalu Růžový máj. Dovezou s sebou šest tisíc láhví převážně růžového vína, která bude možné začít ochutnávat už v deset dopoledne. Z celkem šestačtyřiceti stánků jich devatenáct bude nabízet pokrmy nebo pochutiny, které se k rosé hodí. Připraven je i doprovodný hudební program.

@mohlo by vas zajimat