Art of Work: Martin Žampach

19.07.2024Matěj Dereck Hard

Dalším šikovným a talentovaným mladým člověkem, za nímž jsme s rumem Zacapa zavítali, je designér Martin Žampach, který se do povědomí zájemců o designové kousky zapsal svými výtvory vytištěnými na 3D tiskárnách. Navštívili jsme ho v jeho strašnickém ateliéru, který je v podstatě i takovou malou manufakturou.

Mohl by ses našim čtenářům na úvod v pár větách představit?

Jsem průmyslový designér, který se v posledních několika letech soustředí na využití 3D tisku. Používám ho jak na prototypy, tak jako konečnou technologii pro výrobu různých dekorativních předmětů nebo svítidel. A stále si znalosti v aditivní výrobě prohlubuji, protože v ní vidím velký potenciál do budoucna.

Kde se nachází tvoje studio, na kolika metrech čtverečních a jaké má dispozice?

Je situované v klidné části Prahy, ve strašnické vilové zástavbě. Ani to tady nepůsobí jako město, a přitom jsem od centra relativně kousek. Mám to tady rád.

Jak často tu jsi?

Když nejedu na schůzku mimo Prahu, tak se dá říct, že každý den.

Co se tady převážně tvoří?

Tiskárny tu jedou nonstop, takže různé prototypy, vázy, stínítka… Je to rozmanité.

Jaké zajímavé lidi jsi tu už měl?

Různé designéry, architekty nebo umělce, ale i zvědavé sousedy nebo kamarády. Rád svůj ateliér lidem ukazuji, člověk si pak lépe představí, co a jak dělám.

Kam se jdeš v okolí nejčastěji najíst a co k jídlu preferuješ?

Je tady pár dobrých vietnamských bister, kam chodím nejčastěji. Občas to ale prostřídám třeba pizzou – nedaleko je totiž jedna z nejlepších Napoletan v Praze. Máme tu i jednu nenápadnou mexickou restauraci a nedávno jsem tu objevil restauraci uzbeckou, kde bylo jídlo taky výborné.

A co ty alkohol? Naleješ si po dobře odvedené práci něco dobrého?

S alkoholem si rozumím do takové míry, že mám s kamarádem i vlastní značku ginu. Piju – nebo spíš ochutnávám – ale velmi střídmě. Jdu po kvalitě a malých značkách nebo palírnách. A když jedu na dovolenou, hledám palírny po okolí, abych si odvezl nějakou vzpomínku.

Art of Work vzniká ve spolupráci s rumem Zacapa XO. Jak tě tenhle guatemalský rum baví a dáváš si ho raději čistý, nebo ho s něčím mícháš? Pokud ano, s čím? 

Abych byl upřímný, rumu zatím moc nerozumím, jsem spíš ginový. Rád ale ochutnávám různé destiláty, takže Zacapu jsem si vychutnal již několikrát, a to čistou z uzavřenější sklenice.

Používáš při práci Mac, nebo PC? A důvod?

Dřív jsem byl zarytý uživatel PC, teď už mám ale Mac. Pro změnu jsem se rozhodl i kvůli malému rozměru a velkému výkonu při renderování, svou roli v tom ale samozřejmě sehrál i design. Jednoduše řečeno, žádný jiný výrobce nemá tak propracované detaily jako Apple.

Máš nějakou oblíbenou formu prokrastinace?

Oblíbenou ne, ale třeba sociální sítě mě dost často lapí.

Kde jinde bys mohl mít svůj ateliér? Myslím tím jinou ulici, město, zemi nebo i jinou galaxii.

Líbilo by se mi mít vzdušný ateliér s výlohou do ulice, do nějž bych umístil robotické rameno a tiskl velké věci. Tohle by bylo super někde v bližším centru.

Používáš při tvorbě nějaké zajímavé vybavení, na které nedáš dopustit?

Tak to je jednoznačně 3D tiskárna! Bez ní bych byl jako bez ruky. Nedovedu si teď úplně svou práci bez tohoto nástroje představit, ale kdyby nebylo zbytí, tak se i rukama uživím.

Pro zrání rumu Zacapa se používá tzv. solera systém, jenž je postaven na průběžném míchání rumů různého stáří. Prolíná se i ve tvém řemesle nějak „staré“ s „novým“?

Samozřejmě, je to o zkušenostech, vytrvalosti, chybách a učení se z nich. Dovednosti z minulosti využívám dnes a denně, učím se nové a stále se posouvám.

Dokázal bys vyjmenovat tři nejzajímavější projekty své kariéry?

Kolekce varného skla pro značku Simax, 3D tiskárny pro YSoft be3D a nyní velkoformátový tisk a distribuovaný design. Poslední dvě věci jsou dost aktuální projekty nebo směry, které mě hodně baví.

Máš nějaké tipy na vylepšení do budoucna, ať už v ateliéru nebo při samotné práci?

Větší ateliér s tou výlohou…

Rum Zacapa zraje v sudech uložených ve výšce 2300 m nad mořem, tedy ve velmi specifickém mikroklimatu. Vzniká i tvoje tvorba v nějakých specifických podmínkách nebo je s tvou prací spojený nějaký unikát? 

Můj ateliér je díky 3D tiskárnám taková digitální mikrotovárnička.

Jak rád trávíš volný čas?

Cestováním mimo město v malé obytné dodávce, jezdím s ní hlavně do přírody. Hraju taky beach volleyball a občas připravuju věci kolem ginu – to je fajn hobby.

A otázka na závěr: Děláš svou vysněnou práci, ale kdybys mohl udělat restart a vybrat si nějakou jinou profesi, co by to bylo a proč?

O tom jsem už několikrát přemýšlel a asi by mě bavila vlastní palírna. Částečně jsem si to už vyzkoušel. Tvůrčí je to také a spojuje to lidi jak při přípravě, tak pak při vychutnávání hotového produktu s přáteli. Tak to by pro mě také byla cesta.

foto: Matěj Dereck Hard

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat