Patnácté globální finále zvedlo laťku ještě o něco výš

04.10.2024AtBars

Od 8. do 12. září se v čínské Šanghaji rozhodovalo o tom, kdo se stane v pořadí patnáctým držitelem titulu The World Class Global Bartender of the Year. Utkali se o něj zástupci čtyřiačtyřiceti zemí, kteří přímo na místě prošli čtyřmi soutěžními disciplínami a osm nejlepších následně ještě pátou. Trofej pro vítěze nakonec získal Kanaďan Keegan McGregor, bohatší o spoustu zážitků a zkušeností se ale domů vrátil i český reprezentant František Dandáš, stejně jako nový World Class ambasador Pavel Mandrla, jenž ho na globální finále doprovázel.

Součástí české výpravy do Šanghaje byl i Petr Kymla, jenž se po jedenácti letech práce World Class ambasadora letos v první polovině roku v rámci společnosti Stock Plzeň-Božkov posunul na pozici brand ambasadora portfolia Diageo Reserve. Zkušenosti z předchozích ročníků mu dávají možnost srovnávat. „Letošní globální finále připravovala jiná agentura než v předchozích letech a ta změna byla znát jak na průběhu soutěžních disciplín, tak na celkové organizaci. Třeba takovou přípravnu měli barmani nejlepší za celou dobu, co jsem součástí této prestižní soutěže, a sál, v němž se soutěžilo, se nacházel jen pár kroků od ní, což bylo naprosto perfektní,“ pochvaluje si průběh letošního globálního klání a pokračuje: „Součástí programu byly i různé masterclassy, semináře, degustace, party… Po celém městě se zároveň konala série hostování známých barmanských tváří, takže toho bylo tolik, že se zdaleka ne vše dalo stihnout.“

Podobné pocity si z cesty do Číny dovezl i Petrův nástupce v roli World Class ambasadora Pavel Mandrla. „Možnost podívat se na světové finále a ještě k tomu do daleké Šanghaje byl pro mě ten největší zážitek. A můžu s čistým svědomím říct, že je to bezpochyby nejlepší barový event, na kterém jsem kdy byl. Lokace, organizace, doprovodný program, prostě všechno vyladěno ne na 100, ale na 110 %. Zpětně trochu závidím Petrovi, že už takových finále za svou kariéru deset zažil,“ říká. Jako životní zkušenost svou účast na globálním finále vnímá i František Dandáš z karlovarského Becher’s Baru, jenž Českou republiku z pozice vítěze národního kola v Šanghaji reprezentoval. „Celý ten týden beru jako jeden velký zážitek, který mě profesně posunul zas o obrovský kus dál. Těch mini i mega zážitků tam bylo nespočet, takže je opravdu těžké vybrat jen jeden, který bych jmenoval,“ přiznává.

Jedna s předstihem, další rozřazovací / Celkem se letos v globálním World Class finále utkalo čtyřiačtyřicet barmanů a barmanek. Stejně jako v předchozích letech je už s předstihem, v průběhu léta, čekala první soutěžní disciplína zaštítěná Ketel One a zaměřená na místní komunitu. „Naším úkolem v rámci Ketel One Challenge, jež se letos nesla v duchu hesla Community Heroes, bylo poukázat na nějaký problém, jemuž čelí zvolený zástupce oboru pohostinství v našem blízkém okolí, přijít s iniciativou, která mu ho pomůže vyřešit, a vytvořit drink, který bude toto téma odrážet,“ přibližuje zadání František a pokračuje: „Rozhodl jsem se upozornit na rostoucí urbanizaci a vylidňování malých měst a vesnic, jež mají za následek úbytek tamních komunitních a pohostinských zařízení. Svým projektem jsem proto podpořil práci, kterou odvádějí starosta a lidé z města Hranice, když na vlastní náklady provozují komunitní kavárnu. Na koktejl, který jsem pojmenoval Tiny Pillars, jsem vedle Ketel One použil lokální sezonní ingredience, konkrétně vlašské ořechy, z nichž jsem připravil cordial, a třešně v podobě třešňové sody. Jako ozdobu jsem zvolil svatojánský ořech, třešňovou kůži a lístek mikro bazalky.“

Do Šanghaje se globální finalisté postupně slétali 7.–8. září, přičemž hned osmého je čekala zahřívací disciplína s nealkoholickým destilátem Seedlip, na jejímž základě byli rozřazeni do čtyř skupin. František se dostal do skupiny A pojmenované Monkey. Soupeři pro čtyři základní disciplíny a konkurenty v postupu do top 8 se mu tak stali reprezentanti Argentiny, Dominikánské republiky, Finska, Indonésie, Keni, Německa, Peru, Pobaltí, Rumunska a Španělska.

Chutě dvou měst a výprava vstříc budoucnosti / Naostro se globální klání rozběhlo v úterý 10. září, na kdy byly naplánovány disciplíny Haipai-Local a Future Stride. V rámci první z nich soutěžící míchali dva drinky na tequile Don Julio, jeden inspirovaný chutěmi Šanghaje a druhý reprezentující zemi či město, z nichž pocházejí. „Mým cílem bylo poukázat na možnosti a důležitost kulturní diverzity a fúze ve světě i v drincích. Koktejl Silk Road, který byl inspirovaný Šanghají, jsem postavil na Don Julio Añejo v kombinaci s magnolií a longanem, což je plod tropického ovocného stromu původem z jižní Číny. Do přípravy jsem zakomponoval klarifikaci rýžovým mlékem zastudena infuzovaným restovanými mandlemi a vanilkou a jako ozdobu jsem použil domácí palmier sušenku, která je tradiční šanghajskou cukrovinkou,“ popisuje František svůj první soutěžní drink na téma Haipai-Local. Do páru k němu namíchal porotě „karlovarský“ koktejl Amber, na nějž použil tequilu Don Julio Blanco, minerální vodu, nakládanou žlutou řepu a grepový chmel. „Oba drinky jsem servíroval na ,kamenech‘ z epoxidu, konkrétně na nefritu a granátu, které měly symbolizovat poklady, jež prostřednictvím Hedvábné stezky putovaly do cizích zemí a kultur,“ dodává český reprezentant.

Don Julio challenge František zpětně hodnotí jako tu, která se mu nejvíc vydařila. Tou, která ho naopak nejvíc potrápila, byla Johnnie Walker Blue Label challenge, na niž se paradoxně těšil úplně nejvíc. Zadání Future Stride vyzývalo k posouvání hranic při vytváření nezapomenutelného servisu koktejlu, a to s využitím moderních technologií. František sáhl po futuristickém přístroji Barsys 360, který měl za něj drink kombinující whisky se šafránem, lanýžovým medem a aromatizovaným vínem na základě v aplikaci nastavených předvoleb namíchat sám. Zřejmě kvůli přetížené síti se mu ho ale dlouho nedařilo prostřednictvím bluetooth spustit, a když se to konečně povedlo, stihl už porotě naservírovat jen jednu ze dvou porcí svého drinku. „Měl jsem vše připravené, těsně před mým soutěžním vystoupením přístroj zeleným světýlkem signalizoval, že je ready – stačilo jen položit sklenku na podložku se zabudovaným senzorem. Pak se ale všechno zbláznilo, začalo se to sekat, odpojovat a zavírat…,“ líčí horké chvilky na podiu František.

Pocta legendám a důraz na všechny smysly / Středa patřila dalším dvěma disciplínám, v centru pozornost se ocitly Tanqueray No. Ten a The Singleton 12 y. o. Ginové drinky museli globální finalisté namíchat hned tři, a to coby poctu barmanským legendám a propojení oborové minulosti, současnosti a budoucnosti. „Smyslem disciplíny nazvané Industry Legends bylo přetvořit ikonické drinky těchto legend a zároveň ukázat široké možnosti využití Tanqueray No. Ten. Mou volbou z minulosti byl Harry Johnson, který bývá považován za otce profesionálního barmanství. Twistoval jsem jeho koktejl Bijou, a to s pomocí ginu, cordialu z nevypitého červeného vína a karlovarského bylinného likéru. Jako ozdobu jsem zvolil fúzi garnishů z originální receptury, tedy olivovo-citrusovou třešeň,“ prozrazuje František, jenž svou prezentaci pojal v duchu motta Past is the future – Legendy neumírají. „Z přítomnosti jsem si vybral Erika Lörincze jako příklad tvrdé práce a inspirace pro barmany z Česka a Slovenska. Z jeho Green Parku jsem udělal lehký naturální long drink, v němž jsem k ginu přidal lístky bazalky a zeleného shisa. Na ozdobu jsem použil plátek vyšlehaného bílku s restovaným celerem. Co se budoucnosti týče, zaměřil jsem se na to, jak by za desítky let mohl vypadat Gimlet. Inspirací mi byla udržitelnost, problematika využívání přírodních zdrojů a komplexnějšího nakládání se surovinami. Gimlet budoucnosti jsem postavil na kombinaci Tanqueray No. Ten s fenyklovým pylem a pomelem zbaveným pomocí enzymů hořkosti. Jako ozdoba mi posloužilo kompresované pomelo.“

The Singleton Challenge bývá v rámci globálního finále obvykle nejhravější a nejuvolněnější ze všech. Výjimkou nebyl ani letošní ročník soutěže. Pod názvem Sense the Moment se skrýval úkol předvést porotě za doprovodu hudby pouštěné přítomným do sluchátek originální a zábavný drink na bázi The Singleton 12 y. o. a servírovat ho tak, aby ho hosté mohli sdílet. František toto zadání naplnil na výbornou. „Porotce jsem pozval na pomyslnou seznamovací house party a společně jsme namíchali drink ve stylu punch bowle. V rámci své prezentace jsem poukázal na to, že právě první seznámení je silná multisenzorická zkušenost, která často rozhoduje o síle našich budoucích vazeb, a proto je důležité zapojit všechny smysly. To vše jsem podpořil hudbou od švýcarské diskžokejky Nory En Pure, jejíž tvorba se na smysly zaměřuje,“ rozkrývá František pozadí koktejlu, který popisuje jako lehký, ovocný a v party stylu. Kromě whisky na něj použil verjus, čtveřici různých melounů a vodu z listů kafrové limety. Modrou ozdobu, kterou na závěr do každé ze sklenek položil na velký ledový kvádr, označuje jako bubble gum makronkový keks.

Pop-up na závěr a nepřekvapivý vítěz / Po čtyřech disciplínách se soutěžní soupiska zúžila na osm barmanů, po dvou z každé skupiny. Do top 8 postoupili Jake Down z Austrálie, Liao Jien Ming z Číny, Aris Sanjaya z Indonésie, Luca Bruni z Itálie, Keegan McGregor z Kanady, Borja Insa ze Španělska, Pedison Kao z Tchaj-wanu a Danilo Frigulti z Velké Británie. O vítězi mezi nimi ve čtvrtek rozhodla závěrečná disciplína Shanghai Showdown, jež se svým pojetím vrátila k tomu, co známe z dřívějších let – šlo o to vymyslet koncept pop-up baru a menu o šesti koktejlech na zadaných bázích. Výsledek své práce soutěžící nejprve prezentovali porotě a poté drinky míchali v rámci slavnostního večera pozvaným hostům.

Vyvrcholením globálního klání byl slavnostní ceremoniál, v rámci nějž zazněla jména vítězů jednotlivých disciplín, držitele ocenění Bartender’s Choice a samozřejmě také titulu The World Class Global Bartender of the Year 2024. Vítězství kanadského reprezentanta málokoho překvapilo, rozhodně tedy ne Pavla Mandrlu, jenž výkony soutěžících průběžně sledoval.

„Mám-li být upřímný, rozdíly mezi jednotlivými soutěžícími mi přišly minimální. Bylo znát, že globální World Class scéna nabízí to nejlepší, s čím se v současné mixologii můžete setkat. Zároveň ale platí, že kdykoliv se na stage postavili reprezentanti Austrálie, Kanady či Velké Británie, okamžitě se největší pozornost v sále upírala právě na ně,“ podotýká a pokračuje: „A proč vyhrál právě Keegan? Odpověď je jednoduchá a už jsme ji slyšeli mockrát: Konzistence. Vystupoval velmi příjemně, nechybí mu charisma a po celou dobu držel tu nejvyšší laťku.“

S účastí v dalším ročníku není důvod váhat / V Šanghaji se ale rozhodně neztratil ani František Dandáš. „Z mého pohledu není Františkovi co vytknout. Byl velmi dobře připravený, drinky měl skvělé a časově mu všechno vycházelo. Nebýt problému s technikou během Johnnie Walker challenge, možná by to všechno dopadlo jinak,“ domnívá se Petr Kymla.

V rámci závěrečného ceremoniálu zaznělo i jméno lokace, která bude globální finále hostit v příštím roce. Shodou okolností to bude rodná země letošního vítěze – Kanada. České národní kolo patrně opět odstartuje zkraje roku úvodním seminářem a celé na starost ho bude mít nový World Class ambasador Pavel Mandrla. Promítne do něj i něco z toho, co v Šanghaji zažil. „Inspirace jsem si přivezl opravdu hodně. Uvidíme, co z toho bychom mohli příští rok využít,“ zamýšlí se. „Nicméně jedním z mých cílů pro další ročník je co nejvíc soutěžícím přiblížit atmosféru a podmínky globálního finále,“ dodává. A jaký vzkaz má pro potenciální účastníky jedenáctého ročníku soutěže World Class v České republice její desátý vítěz? „Jděte do toho! Z mého pohledu není důvod váhat. World Class je ta největší soutěž, kterou barman u nás může zažít, a i neúspěch vám může hodně dát. V podstatě jde o několik drinků, které vám můžou změnit život,“ snaží se motivovat české barmany a barmanky František Dandáš.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat