Art of Work: Radka Cvoligová

09.10.2024Matěj Dereck Hard

Vítejte v místě, kde to neuvěřitelně a opravdu krásně voní! Ještě aby ne, když jsme se ocitli v osobní parfumerii Atelier of Senses, kterou vlastní a vede Radka Cvoligová. Náš rozhovor a focení kromě neuvěřitelných vůní provázelo také mnoho zajímavých informací, byl to tedy velmi inspirativní večer. Radka mi navíc vysvětlila spoustu věcí ohledně výroby parfémů a také ochutnala rum Zacapa XO, u něhož krásně a velmi sofistikovaně popsala, co všechno v něm cítí.

Mohla by ses našim čtenářům na úvod v pár větách představit?

Jmenuji se Radka Cvoligová a od roku 2018 v Praze provozuji osobní parfumerii Atelier of Senses, v níž jako parfumér míchám s klienty parfémy na míru podle jejich typologie osobnosti a také tu vyučuji osobní lekce zpěvu. Pokud zrovna nesedím u parfumérského stolu nebo nezpívám, tak se připravuji na zápas v kickboxu. Balanc musí být!

Kde se nachází tvůj ateliér, na kolika metrech čtverečních a jaké má dispozice?

Sídlím v samém centru Prahy, kousek od Václavského náměstí v Žitné ulici. Atelier se nachází v přízemí, má 50 m2 a je dostupný přímo z ulice. Všechny workshopy a lekce probíhají právě zde.

Jak často tu jsi?

Protože si klienti rezervují osobní schůzky v rezervačním kalendáři, jsem v atelieru podle rezervací nebo domluvy. Většinou pondělí až sobota od 8 do 18, pak utíkám na trénink. Ale jako většina podnikatelů často pracuji i v neděli, kdy se ovšem snažím dělat jen své osobní parfémové projekty nebo ladím dlouhodobé spolupráce.

Co se tady převážně tvoří?

Nejčastěji tu probíhají workshopy pro jednotlivce, v rámci nichž si klient během 90 minut namíchá osobní parfém. Společně s psychoterapeuty pak vznikl projekt Scent your soul – parfémy na základě typologie osobnosti podle C. G. Junga, takže jsou to parfémy opravdu šité na míru. Oblíbené jsou ale i rozlučky se svobodou až pro šest osob najednou. Občas mě také osloví majitelé e-shopů nebo značek, abych jim namíchala parfém, to jsou pak spolupráce na několik měsíců, někdy i let.

Jaké zajímavé lidi jsi tu už měla?

Každý, kdo tu byl, je něčím zajímavý!

Kam se jdeš v okolí nejčastěji najíst a co k jídlu preferuješ?

Záleží na náladě. Když jsem v módu „princezna parfémů“, jdu na sushi nebo si s přítelem koupíme francouzské sýry s fíkovou confiture. Když jsem ale po tréninku, tak je moje oblíbená adresa Želva burger na Žižkově. A pokud mám čas vařit, tak je moje nejoblíbenější jídlo vařené hovězí s hořčicí a křenem na prasáka. Mňam!

A co ty a alkohol? Naleješ si po dobře odvedené práci něco dobrého?

Protože s přítelem každý den sportujeme, tak prakticky abstinuju. Jinak jako holka z Moravy miluju suché červené víno, třeba Dornfelder. Moje největší láska je ale skotská whisky. Piju ji s kapkou vody nebo on the rocks.

Art of Work vzniká ve spolupráci s rumem Zacapa XO. Jak tě tenhle guatemalský rum baví a dáváš si ho raději čistý, nebo ho s něčím mícháš?

Jako parfumér bych klasický rum přirovnala k akordu třtiny, dřevin a ořechů, ale Zacapa XO mě překvapila, jak komplexní umí být. Cítím bourbon v kombinaci s bílým dubovým dřevem, precizní akord třtinového sirupu a temnotu suché vanilky se zemitostí pačuli. Je prostě jako celý parfém, který vypráví svůj příběh. Mám chuť ji namíchat jako vůni, ale míchat takhle dobré pití s něčím jiným by mi přišlo fakt jako hřích.

Používáš při práci Mac, nebo PC? A důvod?

Mac, protože je svižnější a v kombinaci s dalším „jablečným“ zařízením ho podle mě nic nepřekoná.

Máš nějakou oblíbenou formu prokrastinace?

Jasně a ne jednu – PC hry jako Witcher nebo Heroes of Might and Magic III, kickbox, flamenco na kytaru, malovaní a občas bohužel i sociální sítě.

Kde jinde bys mohla mít svůj ateliér? Myslím tím jinou ulici, město, zemi nebo i jinou galaxii.

Ve Skotsku nebo ve francouzském Toulouse.

Používáš při tvorbě nějaké zajímavé vybavení, na které nedáš dopustit?

Parfumérské blottery a mikropipety. Sice se s recepty pak víc takzvaně paplám, protože recepty vážím na tisíciny gramu, ale výsledek stojí za to.

Každou láhev rumu Zacapa zdobí petate, které z palmových listů tradičními postupy pletou mayské ženy. Promítá se i do tvé práce nějak tradice či historie?

Bezpochyby v rámci projektu Scent your soul, v němž spojuji tradiční francouzské parfumérské řemeslo s moderní psychologií. Váš parfém vás tedy může směrovat na cestě k seberozvoji a sebepoznání.

Dokázala bys vyjmenovat tři nejzajímavější projekty své kariéry?

Scent your soul, kolekce skandinávských svíček pro Bellarose a momentálně mě velmi baví spolupráce se značkou Brillume.

Máš nějaké tipy na vylepšení do budoucna, ať už v ateliéru nebo při samotné práci?

Haha… zbavit se prokrastinace. A taky zaškolit výpomoc.

Rum Zacapa zraje v sudech uložených ve výšce 2300 m nad mořem, tedy ve velmi specifickém mikroklimatu. Vzniká i tvoje tvorba v nějakých specifických podmínkách nebo je s tvým řemeslem spojený nějaký unikát?

Pokud je nějaký obor zaměřený na exkluzivitu, tak právě parfumerie. Mnoho ingrediencí, které nakupuji, je unikátních. Moje oblíbené jsou patchouli heart CO2 nebo třeba pravá velrybí ambra z pobřeží Irska.

Jak ráda trávíš volný čas?

Nejčastěji na cestách, protože můj přítel má tři národnosti a já ADHD. Pak miluju vaření, snažím se naučit své andulky říkat mňam, mňam anebo biju lidi na kickboxu!

A otázka na závěr: Děláš svou vysněnou práci, ale kdybys mohla udělat restart a vybrat si nějakou jinou profesi, co by to bylo a proč?

Chtěla bych vyzkoušet práci wildland firefightera v Kanadě nebo být bylinkářka v jiném století.

foto: Matěj Dereck Hard

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat